Šonedēļ Jelgavas reģionālā Pieaugušo izglītības centra (PIC) telpās durvis vērusi Jelgavā pirmā veģetāro un zivju ēdienu kafejnīca «Bon Appetit», kuras ēdienkartē nav un nebūs gaļas. Toties kafejnīcas saimniece, pašas vārdiem sakot, apmeklētājiem piedāvā nogaršot prieku – viņasprāt, ēšana nav tikai bizness, vairāk – filozofija.
Kafejnīcas īpašniece, SIA «Pasaules Rekords» valdes priekšsēdētāja Elita Freimane otrajā darba dienā pēc kafejnīcas atvēršanas Jelgavā stāsta, ka darāmā bijis daudz – vienu brīdi sanākusi pilna ēdamzāle ar skolotājiem. Apmeklētāji pamazām un vēl piesardzīgi iepazīst veģetāro virtuvi – turku zirņus krējumā, zivju veltnīti, rīsu un griķu kotletes, tvaicētus ziedkāpostus un citus ēdienus. Lai ēdājiem atvieglotu šo procesu, PIC grāmatvede ierosinājusi ieviest testa porciju, kur par 1,50 latiem var nogaršot nedaudz no katra ēdiena. Tāpat tāfeli rotā uzraksts, ka var ņemt pusi un cita izmēra porciju.Uzņēmējai, kura ir rīdziniece, šāda kafejnīca pieder arī galvaspilsētā, bet mūsu pilsētā atvērtā ēdināšanas iestāde ir jau otrā pusgada laikā. Ideja par veģetāras ēstuves nepieciešamību Jelgavā Elitai radusies Vircavas pagastā kopā ar draudzeni Daci Igauni, ar kuru savulaik apceļota Indija, Tibeta, Nepāla, apgūta meditācija, joga un ājūrvēda.Arī abās kafejnīcās Elita un viņas darbinieki ēdienus gatavo pēc ājūrvēdas receptēm, tās pielāgojot latviskajai gaumei. Taču veģetārās ēšanas pamatprincipi paliek – kafejnīcas ledusskapī neatrast olas, ēdiena gatavošanai neizmanto eļļas, bet gan gī sviestu. Tāpat neiztikt bez indiešu garšvielu maisījumiem un Latvijā jau pazīstamā kardamona un timiāna. Saimniece uzsver, ka negrib jelgavniekiem uzspiest neēst gaļu, bet vēlas piedāvāt veselīgu uzturu un tādus ēdienus, kādu nav citur. Pašlaik viņas galvenā rūpe esot kafejnīcas kolektīvā radīt labu mikroklimatu, lai starp darbiniekiem valdītu harmonija, saskaņa, miers, jautrība un prieks. Šo pozitīvo enerģiju darbinieki ieliek ēdienā, sniedz apmeklētājiem, kuri to savukārt aiznes tālāk un dāvā citiem.«Uz zemes nav konkurences. Katram ir sava vieta. Un es zinu, ka mans klients atnāks tieši pie manis,» noteic Elita.