Sestdiena, 13. decembris
Lūcija, Veldze
weather-icon
+-4° C, vējš 2.83 m/s, D-DA vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Pētījums: Latvijā katrs piektais iedzīvotājs neēd brokastis

Latvijā apmēram piektā daļa iedzīvotāju neēd brokastis, liecina pētījumu aģentūras “Data serviss” veiktā aptauja kampaņas “Apēd sulu” laikā.

Kā informēja “Sulu ekspertu” padomes pārstāve Signe Znotiņa, lielākā daļa jeb 63% no aptaujātajiem respondentiem, kas neēd rīta maltītes, ir sievietes. Kā galvenos iemeslus brokastu izlaišanai respondenti min apetītes vai laika trūkumu.Brokastis ir svarīga dienas sastāvdaļa, kas sagatavo organismu dienas fiziskajām un garīgajām aktivitātēm, nodrošina ar enerģiju. Tādēļ “Sulu ekspertu” padome tiem, kas nepaspēj vai nevēlas ēst brokastis, kā labāko risinājumu laika ekonomijai un apetītes trūkuma pārvarēšanai iesaka izdzert vismaz glāzi sulas.”Visā pasaulē sulas tiek uzskatītas par veselīga uztura sastāvdaļu, kas ir bagātīgs cilvēka ķermenim nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu avots. Pateicoties tās īpašībām, sulas vienlaicīgi ir arī ēdiens un tās var iekļaut lielākas maltītes sastāvā. Tai pat laikā sulas noteikti var būt arī kā neliela atsevišķa ēdienreize, it sevišķi gadījumos, kad dinamiskā dzīvesveida dēļ kādai ēdienreizei nepietiek laika vai spēka,” iesaka “Sulu ekspertu” padomes pārstāvis, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.Visvairāk brokastu neēdāju ir tieši starp jauniem cilvēkiem vecuma grupā no 15 līdz 35 gadiem, kā arī cilvēkiem, kuriem ir augsti ienākumi. 52% neēdāju dzīvo galvaspilsētā. Aptaujā piedalījās vairāk nekā 1000 respondentu visā Latvijā.Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) veiktie pētījumi liecina, ka sulas pakās iespējams salīdzināt pat ar tādiem sabalansētā uzturā svarīgiem pārtikas produktiem kā gaļa, maize, piena produkti.Gluži tāpat kā dažādus produktus, arī dažādas sulas var izmantot atšķirīgu uzturvielu uzņemšanā. Tādēļ, variējot ar sulām, piemēram, ik rītu brokastīs izvēloties savu, var vairāk uzņemt gan kalciju, gan dzelzi, gan kāliju, kā arī citas uzturvielas. Veiktie pētījumi rāda, ka ananāsu sulā ir četras reizes vairāk kalcija nekā cūkgaļā, tomātu sulā ir tikpat daudz kālija, cik rudzu maizē, vīnogu sulā ir četrreiz vairāk ogļhidrātu nekā jogurtā, liecina pētījumi.Kā ziņots, lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, “Sulu ekspertu” padome rīko informatīvu kampaņu “Apēd sulu!”, kuras uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu. “Apēd sulu!” mērķis ir izglītot sabiedrību par sulu sastāvu, uzsverot, ka tajās ir ne tikai vitamīni, bet arī barības vielas, kas tik ļoti nepieciešamas cilvēka organismam.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.