Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) jaunā zinātniece Vita Levkāne, aizstāvot promocijas darbu «Augsta riska pārtikas produktu kvalitātes izvērtējums «Sous vide» iepakojumā», ieguvusi inženierzinātņu doktora zinātnisko pārtikas zinātnes nozarē.
«Salāti ar gaļu majonēzi, kas ir galvenais pētījuma objekts, ir ātri bojājošs produkts, un tas pieder pie augsta riska pārtikas – tas nav pakļauts termiskai apstrādei, tādēļ tajā pastiprināti jāuzmana patogēno un nosacīti patogēno mikroorganismu augšana,» tēmas izvēli skaidro jaunā doktore. Viņa atklāj, ka sveramos salātus Latvijā parasti paredz izlietot diennakts laikā, savukārt fasētajiem produktiem derīguma termiņš ir līdz desmit dienām.V.Levkāne uzsver, ka, saglabāt nemainīgu kvalitāti un paaugstināt uzņēmuma rentabilitāti, ar dažādām metodēm, piemēram, «Sous vide» iespējams pagarināt iepakoto produktu uzglabāšanas laiku līdz pat vairākām nedēļām. Šī tehnoloģija paredz no pārtikas produktu iepakojuma izvadīt gaisu un radīt vakuumu, paku termiski aizkausēt, atbilstošā temperatūrā termiski apstrādāt ūdenī vai konvekcijas krāsnī gaisavai tvaika vidē un pēc tam strauji atdzesēt līdz četru grādu temperatūrai, informē Sabiedrisko attiecību daļas pārstāvis Aigars Ieviņš.Eksperimentos secināts, ka šajā vidē uzglabātiem salātiem dažādu mikroorganismu skaits pat pēc 52 dienām nepārsniedz Pārtikas un Veterinārā dienesta ieteikto mikrobioloģisko kritēriju maksimālo robežu, saglabājot produkta kvalitāti. Tiesa, šo rādītāju ietekmē uzglabāšanas temperatūra – četros grādos uzglabātiem salātiem mikroorganismu skaits būs ievērojami zemāks nekā desmit grādos.V.Levkāne norāda, ka šis darbs ļaus Latvijas pārtikas industrijai veiksmīgāk konkurēt ar citu valstu ražotājiem, kas līdz šim nebija iespējams zemo realizācijas termiņu dēļ. Darba izstrādāšanas laikā iegūti divi Latvijas patenti – par zinātniskajiem paņēmieniem salātu termiskai apstrādei.