Apkārtstaigājošs tirgotājs piedāvā savu preci – gaisa atsvaidzinātājus – kādā veikaliņā. Pārdevējas saskatās un saka: – Vai tad jūs nejūtat kā, pie mums smaržo?!
Apkārtstaigājošs tirgotājs piedāvā savu preci – gaisa atsvaidzinātājus – kādā veikaliņā. Pārdevējas saskatās un saka:
– Vai tad jūs nejūtat kā, pie mums smaržo?!
Rūpju nomāktais tirgonis nebija saodis saldo, tikko ceptu maizīšu aromātu.
Šī smarža jau ir jūtama veikaliņa apkārtnē un vilina nokāpt dažus pakāpienus līdz «Jelgavas dzirnavu» tirgotavai Lielajā ielā. Veikala vienā pusē – ikdienā nepieciešamie pārtikas produkti, bet otrā… To spētu novērtēt pasaules lielākais maizīšu speciālists Karlsons. Sākot ar to, kas «piesien dūšu» – pīrādziņi, kuros pildījumam cauraugusi žāvēta krūtiņa ar sīpoliņiem, kārtainās mīklas pīrādziņi, picas. Tālāk ikdienas prieks un našķis – biezpiena rauši, visdažādākās bulciņas. To visu redzot, kuplākām kundzēm iesāpas sirds, jo par saldajām maizītēm ir trāpīgs angļu sakāmvārds – «piecas minūtes mutē un desmit gadus uz gurniem». Vitrīnu centrālā vieta paredzēta svētku galda rotai – kliņģeriem un plātsmaizēm.
To visu cep tepat. Miniatūrā konditorejas cehā ik nedēļu mijas divas beķeru maiņas. Vienā strādā ļoti pieredzējis meistars Tālivaldis Mūrnieks un Ina Sarkisjana, bet otrajā – Signe Želve un Jeļena Lisiha.
Veikaliņā viesojos pēcpusdienā, kad savu darba dienu bija beigušas Signe un Ļena. Viņas meinīja manu priekšstatu par to, kādam jāizskatās beķerim – mīlīgam un apaļam kā uzrūgušam baltmaizes kukulītim. Signe ir jauna, slaida un izskatīga sieviete, kura pirms desmit gadiem beigusi Rīgas 15. arodskolu un ieguvusi konditora diplomu. Viņa strādā pagrabiņā no tā atvēršanas dienas – 1996. gada 17. jūlija. Ļena pievienojās Signei nesen, pēc Jelgavas Amatu skolas beigšanas.
Kopā ar abām konditorēm mēģināju noskaidrot, kāda ir viņu darba diena. Meiteņu teikto papildinaja veikala vadītāja Indra Dukule.
«Jelgavas dzirnavu» tirgotavas beķerim darbs sākas piecos no rīta. Tiek jauktas un mīcīta rauga un kārtainā mīkla. Katru dienu tiek izlietoti 20 līdz 25 kilogramu augstāka labuma «Dobeles dzirnavnieka» miltu. Kamēr mīkla rūgst, top dažādi pildījumi un piedevas. Tad ap septiņiem elektriskajā trīsfāžu krāsnī tiek šautas iekšā pirmās bulciņas un pusastoņos, kad veikals veras vaļā, pircēji brokastu galdam var iegādāties pirmo cepumu.
Parastā darba dienā meitenes pagatavo ap tūkstoti bulciņu un pīrādziņu. Un vēl klāt jāpieskaita lielie, pītie kliņģeri un plātsmaizes ar drumstalām un biezpienu.
– Mēs strādājam ātri!– saka Signe.
Pircēju ieguvums ir arī tas, ka produkciju var pasūtīt. Pirmssvētku dienās konditoram ar rokām jāizveido pat līdz diviem tūkstošiem pīrādziņu.
– Mēs ļoti izjūtam, kad tuvojas svētki un ir populāras vārda dienas. Arī mēneša sākumā, kad cilvēkiem izmaksā algas, pēc mūsu ceha izstrādājumiem ir lielāks pieprasījums. Meistari sortimentu cenšas dažādot un vienmēr izdomāt kaut ko jaunu, taču ir vērtības, kas nemainās. Tie ir kliņģeri un pīrāgi. Man vislabāk garšo mūsu meistaru ceptā biezpienmaize, – produkcijas noietu vislabāk pārzina vadītāja Indra.
– Pasūtot kliņģerus, pircēji var izvēlēties, kurš būs tas garšīgākais – ar rozīnēm, pītais ar kanēli vai kādu citu piedevu, piemēram, riekstiem, marmelādi, banāniem. Arī bulciņas cenšamies cept dažādas. Piemēram, rausī biezpiena vietā ieliekam ābolu ar kanēli. Garšīgs ir arī ābolītis kārtainās mīklas «rītasvārkos». Mūsu produkcija nav pārāk salda, un daži domā, ka mēs cukuru vienkārši nokrāpjam, – Signei, kā jau profesionālim, būtiskāka ir tehnoloģiskā daļa.
Izrādās, ka Signe un Ļena strādājot savas ceptās maizītes neēd. Signes meitiņai Laurai tomēr labāk garšo kūkas, bet viņa pati iecienījusi kārtainās mīklas izstrādājumus. Brīvās nedēļas beigās sāk kāroties pēc kādas bulciņas, un svētku reizēs mājās tiek ceptas kārtīgas tortes.
Katram veikalam ir savi pastāvīgie pircēji. Pa ceļam uz darbu pirktā «Jubilejas» maizīte rīta kafijas baudas mirkli vērš saldāku. Vēlāk māmiņas saviem mazuļiem pirks visgaršīgāko ievārījuma bulciņu. Kundzītes gados skrubinās biezpienmaizi: «Tikai ne magoņmaizīti, magones saķeras… protēzē.»
Steidzīgu studentu pusdienās būs pica. Paļaujies arī tu saldās smaržas vilinājumam un aizmirsti kaut uz brīdi par kalorijām. Dzīve ir skaista, it īpaši, ja to vēl pasaldina!