Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+2° C, vējš 2.87 m/s, R-DR vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Valentīna dienas našķi

Vīna cepumi 300 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, 7 ēdamkarotes vīna, ar vaniļas cukuru sajaukts pūdercukurs pārkaisīšanai.

Vīna cepumi
300 g miltu, 250 g sviesta vai margarīna, 7 ēdamkarotes vīna, ar vaniļas cukuru sajaukts pūdercukurs pārkaisīšanai.
Mīkstu margarīnu samīca ar miltiem un vīnu. Vīns darbojas kā irdinātājs. Der jebkurš dabisks vīnogu vīns, taču, pievienojot mīklai sarkanvīnu, cepumi būs aromātiskāki. Mīklu vismaz četras stundas tur vēsumā. Tad plāni izrullē, sagriež ar rievaino mīklas rullīti nelielus cepumiņus vai ar formiņām izspiež sirsniņas. Cep vidējā siltumā. Karstus apber ar pūdercukuru. Cepumi ir ļoti trausli un mutē kūstoši.
Alus cepumi
250 g margarīna, 3/4 glāzes alus, 3 glāzes miltu.
Uzsilda alu. Tajā izkausē margarīnu. Pievieno miltus un labi sajauc. Mīkla iznāk pamīksta. Ieliek uz dažām stundām ledusskapī, lai sacietē. Tad plāni izrullē, pārsmērē ar sakulstītu olu un pārbārsta ar cukuru un kanēli. Ja cepumus vēlas sāļus, pārkaisa sāli un ķimenes. Sagriež nelielos gabaliņos un cep gatavus. Pareizi sagatavojot mīklu, cepumi būs trausli un kārtaini.
Kārtainā kūka
250 g sviesta vai margarīna, 3 olas, 200 g cukura, 500 g miltu, 2 tējkarote cepamā pulvera, 2 ēdamkarotes kakao, sīki sagriezti žāvētie augļi.
Aukstu margarīnu saberž ar olas dzeltenumiem, cukuru, miltiem un cepamo pulveri. Mīklu sadala trīs daļās. Vienai daļai pievieno kakao.
Vienu parastas mīklas daļu izrullē uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Mīklu ar kakao uzrīvē uz izrullētās mīklas. Virsū liek žāvētos augļus. Stingrās putās saputo olas baltumus. Tos izlīdzina virs augļiem. Pēdējā kārtā uzrīvē atlikušo mīklu.
Cep mērenā siltumā gatavu. Atdzesētu sagriež gabalos.
Kūka ar krējuma pildījumu
2 olas, 1,5 – 2 gl. milti, 150 g sviesta, 150 g sviesta, 0,5 gl. cukura, 1 tējk. cepamā pulvera, 2 gl. skāba krējuma, 150 g pūdercukura, 2 ēd. k. kartupeļu cietes.
No sviesta, olu dzeltenumiem, cukura, miltiem un cepamā pulvera pagatavo smilšu mīklu. Mīklu ieklāj tortes veidnē ar noņemamu malu. Mīklu izcep gandrīz gatavu.
Pildījumam samaisa krējumu, pūdercukuru un kartupeļu cieti. Beigās iecilā stingrās putās saputotus olas baltumus. Pildījumu liek uz smilšu mīklas pamatnes un cep, kamēr tas kļūst viegli iedzeltens.
Smalka biezpiena kūka
Kūku veido trīs kārtas. Apakšējā ir no smilšu mīklas. Tai vajag: 3 olu dzeltenumus, 3/4 gl. cukura, 160 g sviesta, 1 1/2 gl. miltu, 1 tējk. cepamā pulvera.
Vidējā ir biezpiena kārta. To pagatavo no 300 g biezpiena, 50 g sviesta, 4 olu dzeltenumiem, 3/4 gl. cukura un vaniļas cukura. Saputo sviestu ar cukuru un garšvielu. Tad pa vienam ieputo olu dzeltenumus. Beigās iemaisa caur sietu izrīvētu biezpienu. Ja vēlas, biezpiena masai var pievienot rozīnes.
Kūku vainago stingrās putās ar 3/4 gl. cukura saputoti 7 olu baltumi.
Uz plāts izrullē mīklu, sabaksta ar dakšiņu un cep gatavu. Uz tās izlīdzina biezpiena kārtu un apcep. Pēdējo liek olbaltuma masu un cep gaiši dzeltenu.
Atdzisušu griež rombveida gabaliņos.
No Līgas recepšu grāmatas

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.