Avokado ir tropisks auglis, un to mēdz saukt par sviesta bumbieri. Taču to reti lieto saldajā ēdienā.
Avokado ir tropisks auglis, un to mēdz saukt par sviesta bumbieri. Taču to reti lieto saldajā ēdienā. Avokado garša ir specifiska, un tas var garšot vai negaršot.
Brazīlijā un Čīlē avokado aug katrā ielas malā un ir viens no lētākajiem augļiem. To cep kūkās un maizītēs, liek salātos un zupās. Avokado vislabāk sader ar garnelēm, zivīm, šķiņķi, to pievieno mērcēm un salātiem.
Avokado ir ciets, tumši zaļu vai violeti melnu miziņu, ar lielu, cietu kodolu. Apmēram viena ceturtā daļa no tā ir ēdama. Šim auglim ir daudz kaloriju – 100 g satur 220 kaloriju, bet tajā nav holesterīna. Avokado satur kāliju (500 mg) un taukus (apmēram
20 g), un tie samazina holesterīna līmeni asinīs. To var lietot diabētiķi. Vidēja lieluma avokado var nopirkt apmēram par 50 santīmiem.
Interesanta ir šā augļa nosaukuma izcelšanās vēsture. Uz Eiropu no Centrālās Amerikas avokado atveda spāņi. Tā sākotnējais nosaukums bija «ahuacatl», kas kādas indiāņu cilts valodā nozīmē «oliņa», tā norādot uz attiecīgā orgāna izskatu. Spāņi par to bija nedaudz šokēti un nosaukumu mainīja.
Anglijā šo augli ilgu laiku pazina tikai kolonijās un sauca par kuģu gardemarīnu (jaunāko virsnieku) sviestu, jo to varēja viegli uzsmērēt uz maizes.
Avokado gatavību nosaka, uzspiežot tam ar pirkstu. Ja tas būs pārāk mīksts, tad iekšpusē auglis būs melns un negaršīgs, arī pārāk ciets avokado nav labs.
Uz pusēm pārgriezts auglis melnē. lai to novērstu, avokado pārslaka ar citrona sulu. Ja sagriezts auglis jāglabā ledusskapī, kauliņu izņemt nevajag un auglis jāieliek maisiņā.
Ja avokado patur ledusskapī, to vieglāk sagriezt kubiņos.
Visvienkāršākais avokado lietošanas paņēmiens – likt uz maizes sviesta, siera vai desas vietā. Pārkaisa ar maltiem pipariem, ja vēlas – arī ar sāli. Ja neuztraucas par kalorijām, var pārziest ar majonēzi. Avokado mīkstumu var saspaidīt ar dakšiņu, piebērt šķipsniņu sāls, piparu, kapātas dilles un tad ziest uz maizes.
No avokado gatavo arī mērci. Augļa mīkstumu saspaida ar dakšiņu vai sasmalcina ar virtuves kombainu. Pievieno citrona sulu, olīveļļu, maltus piparus, baziliku. Pasniedz atsevišķā trauciņā.
Kādā īpašā gadījumā var pasniegt garneles avokado bļodiņās. Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu. Tā vietā liek iztīrītas garneles. Atsevišķi pasniedz majonēzi ar dillēm.