Kas ir lauksaimniecība? Pēc kā to var atpazīt? Kādi ir tās uzdevumi?
Kas ir lauksaimniecība? Pēc kā to var atpazīt? Kādi ir tās uzdevumi?
Uz šiem it kā elementārajiem jautājumiem var atbildēt gan plaši un gari, gan tēlaini vai pragmatiski. Turpinot iepazīstināt ar zinātniski praktiskās konferences «Mūsdienu Latvija un zemnieks – iespējas un izaicinājumi» norisi, pārlūkojot piezīmes bloknotā, jāatzīst, ka katrs runātājs jēdzienā «lauksaimniecība» saskatīja kaut ko mazliet atšķirīgu, lai gan šķietami kuram gan nav skaidrs, kas tā tāda!
Punktus uz «i» saliek 1998. gada 10. martā Ministru kabineta akceptētā «Latvijas lauku attīstības programma», kur definēti lauksaimniecības mērķi un uzdevumi. Lauksaimniecībai jānodrošina:
iedzīvotāju apgāde ar visu veidu pārtikas produktiem, ko klimatisko un citu objektīvo apstākļu dēļ iespējams ražot Latvijā;
lauku vides un Latvijai raksturīgās kultūrvides saglabāšana;
lauku iedzīvotāju nodarbinātības un maksātspējas palielināšana;
spēja ražot pasaules tirgus prasībām atbilstošu pārtikas preču produkciju, palielināt tās eksportu, vienlaicīgi samazinot negatīvo importa – eksporta bilanci pārtikas ārējā tirdzniecībā.
Skaidri un gaiši. Bet vai lauksaimnieki un pārtikas pārstrādes uzņēmumi to spēj? Ko šajā sakarā domā paši zemnieki? Atbilde konferencē bija – «jā», bet ar zināmiem nosacījumiem. Šādu «vidējo aritmētisko» viedokli pauda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes priekšsēdētājs Jūlijs Beļavnieks.