Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Zemgales maratonā jaunie kanoisti aizņem visu pjedestālu

MARATONA distancē gan startā, gan pagriezienos nereti veidojas airētāju burzma, un gadās, ka blakus esošais sportists ar airi aizķer un sabojā otram stūri. Foto: Igors Saņuks

160 smaiļotāju un kanoe airētāju no trim Baltijas valstīm piedalījās gadskārtējās sezonas noslēguma sacensībās – Zemgales rudens maratonā, kas reizē ir Latvijas čempionāts maratonā smaiļošanā un kanoe airēšanā. Vīrieši un juniori sacentās 16 kilometru distancē. Savukārt sievietēm, juniorēm, meitenēm un zēniem, kā arī veterāniem bija jāveic astoņi kilometri.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vērtējot jelgavnieku sniegumu, kanoistu treneris Sergejs Bobkovs atzinīgus vārdus velta savu un trenera Borisa Lonska audzēkņu Nila Skujas, Mihaila Soloveja un Vadima Žavoronkova startiem. Šie zēni tādā secībā aizņēma visu uzvarētāju pjedestālu astoņu kilometru distancē. Turklāt jaunākais no viņiem N.Skuja finišu sasniedza ar divu minūšu un 18 sekunžu atrāvienu.

Otro vietu jauniešu konkurencē izcīnīja Aleksandra Počtarenko. Junioru konkurencē uzvarēja S.Bobkova audzēknis Ignats Kunašs. Viegli trešā vieta nenāca Nilam Mediņam, kas otro gadu sacenšas starp vīriem.

Maratona distanci veica arī šajā sezonā ātrākais Jelgavas kanoists pasaules čempionāta B fināla dalībnieks Roberts Lagzdiņš, taču viņš šoreiz nekāpa uz pjedestāla. Treneris paskaidro, ka Robertam Zemgales rudens maratons bija kā treniņš, lai gatavotos jaunajai sezonai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

No Jelgavas smaiļotāju treneru Jura un Leldes Lauru audzēkņiem visaugstāko rezultātu sasniedza viņu dēls Kristiāns Lauris, kas ar vairāk nekā sešu minūšu atrāvienu uzvarēja jauniešu konkurencē un bija otrais starp junioriem. J. Lauris stāsta, ka Kristiāns ir specializējies maratona distancēs un šajā sezonā piedalījās arī junioru pasaules čempionātā, kur salauztas stūres dēļ gan nācās izstāties no cīņas. Taču šīs sezonas sniegums vieš cerības, ka Laurim vēl izdosies labi rezultāti.

Salauztas stūres dēļ izstājās arī Katrīna Smiltniece, kas varēja būt uzvarētāja sieviešu konkurencē. Labākā Jelgavas smaiļotāja pērnā Zemgales maratona uzvarētāja Melānija Čamane šajās sacensībās nepiedalījās, jo treneris viņai deva atpūtu pēc septembrī Slovākijā gūtajām uzvarām “Olimpic Hope” sacensībās un teicamajiem startiem pasaules junioru čempionātā, kur Melānija piedalījās, būdama vēl jaunietes gados.

Atrodoties līderpozīcijā Zemgales maratona distancē, airētāju burzmā smailītes stūre salūza arī veterānu līderim 50+ grupā Jānim Āboliņam. “Ziņām” viņš sacīja, ka daudz par šo ķibeli nebēdā, jo sezonas galvenais starts augustā veterānu pasaules čempionātā Polijā viņam atnesa bronzas medaļu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cīnoties starp veterāniem, uz pjedestāla kāpa Ilona Aleksandroviča un Jeļena Kovaļonoka – pirmā un otrā vieta -50 konkurencē. Otrā vieta veterāniem līdzīgā klasē arī kanoistam Ritvaram Neilandam un smaiļotājam Raitim Biezajam. Trešajā vietā ierindojās smaiļotājs Valentīns Lagzdiņš. Visi Jelgavas veterāni pārstāv vietējo airēšanas klubu “KC”.

Zemgales rudens maratona titulētākais sportists bija 2011. un 2018. gada pasaules čempionāta sudraba un bronzas medaļnieks smailīšu divniekā 500 metros lietuvietis Ričards Nekrošus, kas uzvarēja vīru konkurencē. Bet vecākā sacensību dalībniece smaiļotāja liepājniece Ildze Blumbaha maratona distanci veica 71 gada vecumā.

Vairāk nekā pusgadsimtu ilgajā Zemgales maratona vēsturē šajās sacensībās viens no lietuviešu smaiļotājiem junioriem izstājās lielāku veselības problēmu dēļ. Sacensību rīkotāji laikus pamanīja airētāja nespēku. Viņš tika uzņemts motorlaivā un tālāk jau ar neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi nogādāts Jelgavas slimnīcā, no kurienes tikai pēc palīdzības saņemšanas varēja atgriezties mājās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tradicionālās sacensības Pasta salā rīkoja smaiļošanas un kanoe airēšanas sporta klubs “KC”, sacensību galvenās tiesneses – Ilze Bome un Maija Actiņa.

Teksts: Gaitis Grūtups

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.