Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+3° C, vējš 2.67 m/s, R vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Pastiprināti uzrauga arī veikalus

Valsts sanitārā inspekcija jau kopš vasaras sākuma pastiprināti kontrolē higiēnas prasību un temperatūras režīmu ievērošanu pārtikas aprites uzņēmumos visā Latvijā. Jelgavā, salīdzinot ar pagājušo gadu, pārkāpumu ir mazāk.

Valsts sanitārā inspekcija (VSI) jau kopš vasaras sākuma pastiprināti kontrolē higiēnas prasību un temperatūras režīmu ievērošanu pārtikas aprites uzņēmumos visā Latvijā. Jelgavā, salīdzinot ar pagājušo gadu, pārkāpumu ir mazāk.
VSI Jelgavas kontroles un uzraudzības daļas vadītāja Airisa Lapiņa informē, ka kontrolēs īpaša uzmanība tiek pievērsta saldējamo un aukstumiekārtu esamībai, uzglabāšanas temperatūru un realizācijas laiku ievērošanai, tiek veikti aukstumiekārtu temperatūras mērījumi, lai pārliecinātos, vai tā ir atbilstoša norādījumiem.
Salīdzinājumā ar pagājušo gadu vairāk uzņēmēju ir iegādājušies kvalitatīvas aukstumiekārtas un uzstādījuši tās veco vietā. Pārbaužu rezultāti liecina, ka gandrīz visos pārtikas uzņēmumos aukstumiekārtas ir nodrošinātas ar temperatūras mērīšanas ierīcēm, lai pārdevēji paši varētu to kontrolēt un vajadzības gadījumā veikt nepieciešamās korekcijas. Tomēr ir konstatēti gadījumi, kad netiek ievērota nepieciešamā temperatūra attiecīgo produktu vitrīnās vai realizācijas termiņi. Tad tiek sastādīts administratīvais protokols un piemērots naudas sods, kura lielums atkarīgs no preces īpatnībām. Minimālā naudas summa, ar ko soda pārkāpējus, ir 20 latu.
Diemžēl ir gadījumi, kad cilvēkiem, kas saistīti ar pārtikas apriti, savlaicīgi nav nokārtotas medicīnas grāmatiņas. Taču kopumā A.Lapiņa vērtē, ka sanitārais stāvoklis tirdzniecības vietās ir uzlabojies.
Izrādās, ka arī veikalos maltas gaļas tirdzniecību ierobežo 1. aprīlī pieņemtie noteikumi. Telpā, kur tiek sagatavota gaļa, jābūt +12 grādu temperatūrai. Pēc samalšanas gaļa jāiesaiņo, jāmarķē un jāievieto uzglabāšanai atbilstošā temperatūrā. Ja minētos noteikumus ievērot nav iespējams, tad svaigu gaļu malt vispār ir aizliegts. Airisa Lapiņa īpaši uzsver, ka malta gaļa vitrīnās nedrīkst atrasties uz paplātēm, bļodās vai citos traukos – tai jābūt fasētai.
VSI vēlreiz vēlas pievērst gan pircēju, gan pārdevēju uzmanību faktam, ka siltais laiks veicina mikroorganismu vairošanos pārtikas produktos. Pircējiem būtu noderīgi zināt, ka aukstumvitrīnās temperatūrai jābūt no +2 līdz +6 grādiem.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.