Svētdiena, 14. decembris
Auseklis, Gaisma
weather-icon
+-3° C, vējš 0.45 m/s, D-DA vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

...trīs milti katlā

Tuvojās dažādas rudens svinamās dienas – Miķeļi un Mārtiņi –, tāpēc Herta nolēma, ka viņai jāpagatavo kaut kas tautisks, piemēram, sklandrauši. Tiem vajag rupjus rudzu miltus. Kur meklēt?

Tuvojās dažādas rudens svinamās dienas – Miķeļi un Mārtiņi –, tāpēc Herta nolēma, ka viņai jāpagatavo kaut kas tautisks, piemēram, sklandrauši. Tiem vajag rupjus rudzu miltus.
Kur meklēt?
Tā kā pēdējā laikā ražotāji ļoti sasparojušies veselīgu produktu izgatavošanā no dažādiem graudaugiem, Herta domāja, ka pietiks tikai aiziet lielveikalā līdz attiecīgās produkcijas plauktiem un viss notiks. Nekā. Lai arī ārsti korī stāsta, cik neveselīgi ir bīdelēti milti, veikalos var nopirkt tikai augstākā labuma vai 1. šķiras kviešu miltus. Tiem tiek doti skanīgi nosaukumi: «Ekstra», «Lieliskie», «Hercogs», «Domina» un tamlīdzīgi. Protams, arī Herta tos pirka dažādu konditorejas izstrādājumu cepšanai un nekad nebija vīlusies, taču katru dienu jau kūkas necep. Un ikdienā bērniem pankūkas var cept arī no pelēkākiem un veselīgākiem miltiem.
Tātad lielajos veikalos rupja maluma kviešu un rudzu miltus Hertai ieraudzīt neizdevās. Taču viņa atrada tādu interesantu lietu kā zirņu miltus. Tos piedāvā «Dobeles dzirnavnieks» (0,5 kg fasējumā) un firma «Voldemārs» (1 kg paka). Kā izrādījās, no šiem miltiem var cept sātīgas mazās pankūkas, kuras pasniedz ar sačurkstinātu žāvētu gaļu un sīpoliem, vai interesantu garšas niansi piešķirt parastai kartupeļu zupai, to ietumējot ar kādu karotīti zirņu miltu. Vēl, turpinot par zirņiem, – Herta jau bija izmēģinājusi «Rīgas dzirnavnieka» ražotās zirņu pārslas. Biezputru no tām viņa izvārīja apmēram desmit minūtēs, tās faktūra atgādināja vārītus kartupeļus, bet garša, protams, – zirņu. Papildināta ar gaļas mērci, zirņu pārslu putra garšoja labi. Secinājums – lēts, garšīgs un ātri pagatavojams produkts.
Bet Hertai taču vajadzēja rupja maluma miltus. Vēl bija cerība tādus atrast tirgū. Diemžēl darbadienā neviens no zemniekiem tos netirgoja un pārējie arī droši nevarēja apgalvot, kad pēdējo reizi tādi tirgū redzēti. Kāda kioska pārdevēja pat mēģināja Hertai miltu vietā pārdot pārtikas klijas.
Tad Herta vienkārši piezvanīja uz «Jelgavas dzirnavu» realizācijas daļu un noskaidroja, ka šis uzņēmums ražo gan rupja maluma kviešu, gan rudzu miltus un tie ir viņu firmas veikalā Bauskas ielā 2.
Turp aizbraukusi Herta atklāja, ka rupjie rudzu milti ir nopērkami (fasējums 2 kg), bet kviešu milti beigušies. Taču nākamajā dienā arī tie bija pasūtīti un plauktā atrodami (0,16 Ls/kg).
Tātad Hertai izdosies izcept gan sklandraušus, gan rupja maluma kviešu miltu pīrāgus, kuru pildījumā kopā ar gaļu ir sālītas siļķes kriksīši.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.