Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

VVD: Par lielizmēra atkritumiem jāziņo lietotnē “Vides SOS”

Par atkritumiem, kas talkas maisos neietilpst, Valsts vides dienests (VVD) aicina iedzīvotājus ziņot lietotnē “Vides SOS”, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ne visi talkas laikā atrastie atkritumi būs ievietojami parastos atkritumu savākšanas maisos, tādēļ VVD aicina, dodoties talkot, telefonā jālejuplādē lietotne “Vides SOS” un jāziņo par dabā atrastajiem būvgružiem vai lielgabarīta atkritumiem. Arī tiem talciniekiem, kuriem “Vides SOS” lietotne tālruņos jau ir, veiksmīgai ziņojuma iesniegšanai, jāpārliecinās, ka lejupielādēta jaunākā pieejamā lietotnes versija.

Jalinska informē, ka šā gada pirmajos mēnešos “Vides SOS” saņemti jau 668 iedzīvotāju ziņojumi, visbiežāk par vides piegružošanu. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad visaktīvāk vidi uzraudzījuši Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji. Kopā par atkritumiem vidē saņemti 428 ziņojumi jeb 64% no visiem ziņojumiem.

Salīdzinājumā ar 2022.gadu, šogad iesniegti par aptuveni 23% mazāk ziņojumu par vides piegružošanu. Vidē un mežos arvien tiek atrasti nelikumīgi izmesti būvgruži, mēbeles, elektropreces un sadzīves atkritumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

VVD rosina talciniekus, veicot mežu un ceļa malu sakopšanu, ne vien savākt izmestos atkritumus, bet uzreiz tos šķirot, tādējādi dodot iespēju savāktajiem atkritumiem atstāt pēc iespējas mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi, ņemot vērā, ka daļa atkritumu nododami otrreizējai pārstrādei.

Katru gadu Latvijā tiek būtiski attīstīta atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūra, kā arī uzlabota informācijas pieejamība iedzīvotājiem par šķiroto atkritumu nodošanas iespējām. Kā palīgs atkritumu šķirošanā izveidota šķirošanas tīmekļvietne “www.skiroviegli.lv” ar pieejamiem atkritumu dalītās savākšanas punktiem un laukumiem visā Latvijā. Latvijas kartē uzskatāmi attēlotas vietas, kurās nodot dažādus atkritumu veidus – plastmasas, stikla, metāla, elektriskās un elektroniskās iekārtas, lielgabarīta, būvniecības un cita veida atkritumus.

Pašlaik vietnē “skiroviegli.lv” ir redzamas 3400 dalīto atkritumu pieņemšanas vietas – atkritumu laukumi un punkti. “Skiroviegli.lv” informācija tiek atjaunota sadarbojoties ar Latvijas pašvaldībām, kuras sniedz aktuālāko informāciju par atkritumu nodošanas iespējām visā Latvijas teritorijā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

VVD uzsver, ka tīra apkārtējā vide ir iedzīvotāju kopēja atbildība, tāpēc, jo īpaši svarīgi ir mazināt radītos atkritumus, un tos, kas tomēr radušies, apsaimniekot atbildīgi.

Kā vēstīts, “Lielajai talkai”, kas notiks sestdien, 22.aprīlī, patlaban ir pieteiktas vairāk nekā 1000 talkošanas vietas visā Latvijā, tāpat ir pieteiktas arī solo talkas. Lai pievienotos talkai, talcinieki tās var apskatīt vietnē “talkas.lv”.

Foto: LETA

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.