Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

REĢIONU ZIŅAS: Apzina vētras radītos zaudējumus Bauskas novadam

  • RAITIS ĀBELNIEKS galvaskausu atradumu vietā pilskalna parkā veic fotofiksācijas.
    FOTO: KASPARS KALĒJS

Kopš vētras, kas Bauskas apvienības teritorijā 11. jūlijā nogāza simtiem koku, norāva jumtus un radīja citus zaudējumus, Bauskas novada domē turpinās apspriešana un sēdes par vētras seku likvidāciju. Bauskas pilsētas nodaļas vadītājam Gatim Pauniņam jāmēģina izdomāt, kā efektīvi pilsētvidē novākt ar saknēm izgāztos koku celmus, un tā nav vienīgā problēma.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Prezidenta uzraudzībā

Bauskas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Mačeks informēja, ka notiek cietušo vietu apzināšana. “Sastādām darbu tāmes. Par publisko teritoriju un pašvaldības īpašumiem pēc Ministru kabineta noteikumiem varam saņemt valsts kompensāciju, bet jāsagatavo materiāli par apdrošināšanu, darbu tāmēm, un tas ļaus beigās novērtēt zaudējumu novēršanai nepieciešamo līdzmaksājumu. Šīs nedēļas laikā šis darbs jāpaveic,” informēja A. Mačeks.

Viņš pauda, ka aktualizēts jautājums par koku zāģēšanu, sakārtošanu un savākšanu, par ko līdz šim atbalsts nebija paredzēts. “Jautājums ir pastiprinātā Latvijas Valsts prezidenta uzraudzībā, ceram, ka arī šeit būs atbalsts,” tā A. Mačeks. Bauskas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Jānis Kalinka sacīja, ka līdz nedēļas beigām apkopos arī cietušo koku skaitu. “Visvairāk cieta Bauskas apvienība, daļēji daži koki nogāzti Vecumnieku apvienībā. Bauskas apvienībā vislielākie zaudējumi Ceraukstes, Dāviņu, Gailīšu un Īslīces pagastā, kā arī Bauskas pilsētā,” tā J. Kalinka.

Papildu ekipāžas

Jau ceturtdienas vakarā pilsētvides sakopšanas darbiem piesaistīja papildu sešas uzņēmuma “Vizii Urban” ekipāžas, kuras savu darbu turpināja arī piektdien. “Par šo papildu pakalpojumu būs jāmaksā, apjomu pašlaik aplēšam,” tā A. Mačeks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šonedēļ vētras “nedarbus” palīdz likvidēt vairāki uzņēmumi, kā arī Bauskas apvienības pārvaldes darbinieki. “Darbojas SIA “Vizii Urban”, piesaistīts “Kvintets M”, strādā “Bauskas novada komunālserviss”, SIA “Kvēle”. AS “Nordeka” atsūtīja automašīnu palīdzībai, kas palīdz zarus izvest,” informē J. Kalinka.

Ir piedāvājumi palīdzēt no kaimiņu novadiem – no Dobeles, Jelgavas, arī Rīgas pilsētas. “Izvērtējam piedāvājumus, jo tas ir par maksu un jāsaprot, ko varam paši,” paskaidro A. Mačeks.

Kapsētās strādā arboristi

Gandrīz visi prioritārie darbi pašlaik saistīti ar kritušo un bojāto koku novākšanu. “Prioritāri jānovāc zari, jāatbrīvo brauktuves un ietves, domājam procedūru lielo koku stumbru aizvākšanā. Bojātos kokus zāģēs malkā, mazāk bojātos var izmantot dažādiem vides objektiem. Jāapzina apjoms, visu malkā nesadedzinās,” pauda A. Mačeks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņš informēja, ka kapsētu teritorijās pašlaik piesaistīti arboristi, kas apseko, vai ir bīstami koki, zari, kas karājas gaisā un var nokrist. “Viņiem arī darba pilnas rokas uz visām pusēm. Kokus, kas pašlaik ir nogāzušies, atstāsim, līdz atradīsim iespēju, kā tos dabūt ārā no kapiem,” tā A. Mačeks. “Ja ir plānotas bēres, tas saskaņojams ar apvienības pārvaldi, kapu turētāju, un tad redzēs, kur var apglabāt,” skaidroja J. Kalinka.

Pašvaldība informē – ja koks ir iešķelts, iešķiebies, būtiski redzams, ka bojāts un bīstams, tad nav jāprasa koku ciršanas atļauja pašvaldībai, bet ir jāfiksē foto stāvoklis pirms nozāģēšanas un var zāģēt. Protams, ja pie koka ir zaļā lapiņa – ja tas ir dabas dižkoks, tad jāsaskaņo ar Dabas aizsardzības pārvaldi.

Kultūras centra iniciatīva

Par iespējamo finansiālo atbalstu privātpersonām domē vēl nav lemts. J. Kalinka informē, ka novada saistošajos noteikumos ir paredzēts atbalsts ārkārtas situācijās, bet šādus iesniegumus koordinē Bauskas novada sociālais dienests.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tuvākās prioritātes, kas ir novada plānā, ir ceļa zīmju atjaunošana, nogāzto apgaismes stabu uzstādīšana, sakara antenu labošana, kā arī pilskalna parka, Plūdoņa muzeja un Karpa dārza sakārtošana.

Pilskalna parka darbu koordinēšanu uzņēmies Bauskas kultūras centra direktors Jānis Dūmiņš. “Kultūras centrs ir pilns apņēmības. Viņi jau strādāja piektdien un brīvdienās, ir piesaistīti papildspēki, ir cerības uz parka sakārtošanu,” pauž novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs. “Deleģējām Jānim Dūmiņam pārņemt koordināciju par estrādes parka sakārtošanu. Varbūt arī uz festivālu “TASTE” būs kāds guļošs koka stumbrs, bet festivālu organizēt varēs,” stāsta J. Kalinka.

“Cenšamies strādāt maksimāli iespēju robežās. Pirmā prioritāte ir sestdien plānotais koncerts Viļa Plūdoņa muzejā “Lejenieki” – jādara viss, lai tas notiktu, kā vajag,” tā A. Mačeks.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bauskas pilskalna parkā atrastie galvaskausi un citi kauli nodoti ekspertīzei

Bauskas pilskalna parkā atrastie galvaskausi un citi kauli nodoti ekspertīzeiBauskas pilskalna parkā pēc vētras zem izgāztajiem kokiem atrastās mirstīgās atliekas varētu būt datējamas ar 15. – 16. gadsimtu, tā pieļauj Bauskas muzeja vēstures nodaļas vadītājs Raitis Ābelnieks.

Vēsturnieks pieminēja, ka viena cilvēka mirstīgās atliekas liecina, ka cilvēks aizgājis mūžībā diezgan jauns, jo esot labi saglabājušies viņa zobi. «Šeit atradusies Svētās Ģertrūdes baznīca un tai blakus – kapsēta,» bilda R. Ābelnieks, «16. gadsimtā tika izdota Kurzemes un Zemgales hercoga Gotharda Ketlera pavēle nojaukt veco Vairogmiestu pie pils un celt tā vietā jaunu, lielāku. Savukārt 20. gadsimtā, starpkaru periodā šeit tika ierīkots parks. Lai to izveidotu, nācās norakt Vairogmiesta slāņus – vienā vietā tas bija jānorok, citā vietā jāuzber, tādā veidā veidojot parku.»

Raitis Ābelnieks atradumu fotofiksācijas aizsūtījis arī uz Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Zemgales reģionālo nodaļu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Zem koku saknēm atrasts arī 15. – 16. gadsimtam raksturīgais jumta dakstiņa fragments. Raitis Ābelnieks gan piebilda, ka precīzu aprakstu ar fiksētu Svētās Ģertrūdes baznīcas atrašanās vietu nav.

Savukārt Bauskas pils muzeja direktors Māris Skanis ziņu aģentūrai LETA skaidrojis, ka kauli var būt gan no iepriekš minētajiem senajiem apbedījumiem, gan 20. gadsimta karu liecība. Taču to noteiks ekspertīze.

Tikmēr Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā «Bauskas Dzīvi» informē, ka 11. jūlijā Bauskas pilskalna teritorijā vētras laikā tika izlauzts teritorijā esošais koks, zem kura saknēm tika atrasti divi galvaskausi un citi kauli. Pašlaik Valsts policijā par notikušo ir uzsākta resoriskā pārbaude, turpinās vietas apsekošana, un visi atrastie kauli nodoti ekspertiem to vecuma noteikšanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bauskas pilskalna parks apmeklētājiem slēgts līdz brīdim, kad teritorijā nolauztie koki un to zari neapdraudēs cilvēku veselību un dzīvību.

  • VIENS NO atrastajiem galvaskausiem, arī nodots ekspertīzei.

— Laikraksts “Bauskas Dzīve”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Mans pagasts, mana pilsēta”. Par publikāciju saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Publikācijas tapušas, “Zemgales Ziņām” sadarbojoties ar laikrakstiem “Latvijas Avīze”, “Staburags”, “Dzirkstele”, “Bauskas Dzīve”, “Alūksnes un Malienas Ziņas” un “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.