Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Gribu būt jaunsargs!

Aivis Mirbahs, Jaunsardzes centra direktors, pulkvedis

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pašlaik Zemgalē, 4. novada pārvadē, ir reģistrēti 1940 jaunsargi. Vidējais jaunsarga vecums ir no 13 līdz 15 gadiem. Kā atzīst Jaunsardzes centrā, jaunsargu pieaugums Zemgalē ir mainīgs. Pēc lielāka mēroga pasākumiem vai publiski redzamām aktivitātēm vienmēr ir jauni kandidāti, kuri vēlas iestāties Jaunsardzē.
Sākot ar šā gada 1. septembri, valsts aizsardzības mācība (VAM) tiek iekļauta valsts vidējās izglītības standartā. Vai tas kaut ko mainīs Jaunsardzes ikdienā?

Ko apgūst
Jaunsargi nodarbībās apgūst daudzas dzīvei nepieciešamas prasmes, piemēram, militāro mācību, topogrāfiju un orientēšanos, lauka kaujas iemaņas, drošu apiešanos ar ieročiem un šaušanu, tūrismu, ierindas mācību un citas dispicplīnas. Akcentēts tiek patriotisms, pašdisciplīna, mīlestība un rūpes par savu valsti.

Līdzšinējā programma paredzēja, ka Jaunsargu interešu izglītības programmu var apgūt bērni un jaunieši vecumā no 10 līdz 21 gadam, kur programmas apguve notika astoņus mācību gadus četros secīgos līmeņos. Bērni un jaunieši, kuri ir iesākuši Jaunsardzes apguvi līdzšinējā četru līmeņu programmā, šādā formātā to arī pabeigs. Jauno mācību programmu varēs apgūt bērni un jaunieši – 5. līdz 9. klases skolēni. Tās apguvei būs nepieciešami pieci gadi, kas sakārtoti trīs secīgos līmeņos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pašlaik jaunā mācību programma tiek ieviesta. Visi bērni un jaunieši, kuri iestājās Jaunsardzē pēc 2021. gada, jau apgūst jauno programmu.

Pēc 9. klases un trešā līmeņa pārbaudījumu sekmīgas nokārtošanas audzēknis ir tiesīgs būt par jaunsargu instruktora palīgu.

Valsts aizsardzības mācības apguve ir obligāta klātienes vispārējās un profesionālās vidējās izglītības programmās, kas tiek īstenotas pēc pamatizglītības ieguves. Izņēmums ir tās izglītības programmas, kuras īsteno Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošā profesionālā vidusskola un kur izglītojamie iegūst profesionālo vidējo izglītību un jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Valsts aizsardzības mācības apguve Kultūras ministrijas padotībā esošo profesionālās izglītības iestāžu profesionālās vidējās izglītības programmās, kas tiek īstenotas pēc pamatizglītības ieguves, notiek pēc individuāla plāna. Tas ir piemērots izglītības iestādes mūzikas, mākslas un dejas programmu specifikai un saskaņots ar Jaunsardzes centru.

Liela aktivitāte
Zemgalē liela aktivitāte ir Bauskas novadā, Jelgavā un Dobelē. Labs piemērs ir Bauska un Vecumnieki, kur abās vietās ir liels jaunsargu skaits. Abas minētās vietas veiksmīgi sadarbojas, rīkojot kopīgas nometnes un mācības. Bauskas un Vecumnieku jaunsargi regulāri ir pārstāvēti jaunsargu pašpārvaldē un Jaunsardzes organizētajās aktivitātēs. Tās ir Bauskas bērnu un jauniešu centra, Vecumnieku vidusskolas, Ozolnieku vidusskolas un Dobeles jaunsargu vienības.

Viedoklis
Aivis Mirbahs,Jaunsardzes centra direktors, pulkvedis
“Manā skatījumā kļūt par jaunsargu ir gan paštēla stāsts, gan savā ziņā arī moderns solis. Pēdējos gados jaunsardzē iesaistīto bērnu un jauniešu skaits ir pieaudzis. Tas liecina par to, ka viņi spēj novērtēt Jaunsardzes nozīmīgumu. Jaunsardze ne tikai veicina patriotismu un pilsonisko atbildību, bet arī nodrošina vērtīgas prasmes un zināšanas ne tikai ikdienas dzīvē, bet arī krīzes situācijās,” uzsver pulkvedis Mirbahs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kas VAM ievieš kā obligātu priekšmetu vispārējā vidējā izglītībā. VAM tiek realizēts trīs mācību gadus 192 stundu apjomā. VAM nometnes ir sinhronizētas ar Valsts aizsardzības dienestu. Tajās apmāca nākamos līderus un speciālistus. Jaunsardzes interešu izglītība tiek pasniegta no 5. līdz 12. klasei. Jaunsardzes centra darbiniekiem ir noteikts īpašs darba tiesisko attiecību regulējums līdzīgi kā militārajiem darbiniekiem.

Jaunsargu ikdienā nekas nav mainījies kopš VAM ieviešanas. Savukārt jaunsargu instruktoriem jaunsargu interešu izglītības programmas realizēšanai papildus būs jāpasniedz arī VAM.

Svarīgi ir arī tas, ka Zemgalē jaunsargu interešu izglītības programmu pasniedz aptuveni 20 instruktori. Precīzu skaitu Zemgalē nosaukt ir grūti, jo Jaunsardzes centra reģionālais dalījums nesakrīt ar Latvijas reģionālo dalījumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunsargu instruktoram jāatbilst Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likumam, kā arī jāiegūst aizsardzības ministra noteiktā izglītība un kvalifikācija.

Jaunā mācību gada sākums ir lielisks atskaites punkts, lai uzsāktu ko jaunu, mainītu ieradumus un izvirzītu augstākus mērķus. Negaidiet ne mirkli, neatlieciet uz rītdienu un dariet jau šodien! Esiet aktīvi un atraktīvi, esiet radoši un varoši, esiet darbīgi un atbildīgi! Un atceraties, ka dzīve ir tieši tik interesanta, cik mēs paši to vēlamies! Veiksmīgu jauno mācību gadu!”

UZZIŅAI
■ 2023. gadā kopumā Jaunsardzē bija 8832 jaunsargu, tas ir par 15 procentiem vairāk nekā 2022. gadā, kad Jaunsardzē bija 7516 reģistrēto jauniešu.
■ Pēdējo gadu laikā vislielākais jaunsargu kritums bija vērojams 2021. gadā, kad Covid-19 pandēmijas dēļ kopējais jaunsargu skaits saruka līdz 6418 bērniem.
■ No 2022. gada Jaunsardzē iesaistīto jauniešu skaits turpina palielināties.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Marija Burgarte-Lāce

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu aktualitātes”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.