Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

NOVADOS: Jelgavā un apkārtnē konstatē bakteriālo iedegu

Jauni bakteriālās iedegas gadījumi konstatēti gan Jelgavā, gan apkārtējos pagastos un situācija ir nopietna, “Zemgales Ziņām” apstiprina Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) Zemgales reģiona nodaļas vadītāja Aija Čonka. Informācija par jaunatklātajiem gadījumiem un noteikto buferzonu publicēta oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” un dienests arī gatavo informāciju iedzīvotājiem, skaidro A. Čunka. Pie šīs augu slimības ir svarīgi atpazīt pirmos simptomus, jo tas var pasargāt pārējos augļu kokus. Pret bakteriālās iedegas ierosinātāju nav efektīva augu aizsardzības līdzekļa, un slimos kokus nav iespējams izārstēt. Bakteriālo iedegu apkaro, izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārtesošos kokus, kam seko līdzi VAAD. Augu aizsardzības likums paredz kompensāciju par koku iznīcināšanu bakteriālās iedegas apkarošanai un izplatības ierobežošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Baktērija Erwinia amylovora mēdz ātri izplatīties ar vēju, bitēm un citiem apputeksnētājiem, un inficētie augi dažu sezonu laikā var aiziet bojā.
Foto: Dace Ūdre

Nosaka buferzonu
Buferzonu saistībā ar konstatēto bakteriālo iedegu nosaka trīs kilometru rādiusā ap attiecīgajām teritorijām. Tas nozīmē, ka augu ziedēšanas periodā un vismaz divas nedēļas pēc ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus no bakteriālās iedegas buferzonas un ievest bišu stropus bakteriālās iedegas buferzonā.

Bakteriālā iedega ir ļoti bīstama augļu koku slimība, kas spēj izpostīt pat līdz 80% dārza. Inficēties var ābeles, bumbieres, vilkābeles, pīlādži, klintenes, cidonijas, krūmcidonijas, korintes. Ar šo slimību neslimo plūmes un ķirši.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Slimības pazīmes
Slimības pazīmes ir brūnas līdz melnas krāsas lapas, kuras turas pie zariem, bet izskatās kā apdegušas, skaidro VAAD. Ziedi un augļi šādos kokos savīst un sačokurojas, bet nenokrīt un turas pie auga tāpat kā lapas. Bakteriālā iedega sākas no ziedu vai zaru galiem, no tiem baktērija migrē uz lielākiem zariem un izplatās tālāk uz stumbru. Savukārt jaunie dzinumi ar visām lapām, sākot no galotnēm, strauji nobrūnē un izliecas āķa formā. Mitrā un siltā laikā no bojātiem pumpuriem, ziediem, jauniem dzinumiem, mizas plaisām un augļiem izdalās pienbalts vai zeltains šķidrums.

Tērvetē atzīmēs 805. gadadienu un pacels Zemgales karogu

No 8. līdz 11. augustam Tērvetes vēsturiskajā centrā norisināsies Tērvetes un Zemgaļu svētki, kuros tiek piedāvāta iespēja baudīt kultūras programmu “Tērvetei – 805” un Zemgaļu svētku vēsturisko programmu “Zemgaļu identitāte no senatnes līdz mūsdienām”. Tā ir iespēja jebkurai gaumei, vecumam un interesēm vairāku dienu garumā daudzināt un svinēt Tērveti tās 805. jubilejas gadā, informē Dobeles pašvaldības pārstāvji. Īpašais notikums piektdien, 9. augustā, būs svinīga Zemgales karoga pacelšana Tērvetes pilskalnā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētki tiks atklāti Tērvetes estrādē ar Annas Brigaderes lugas “Lielais loms” iestudējumu Voldemāra Šoriņa un Jura Kalniņa režijā, piektdienas krēslas stundā Tērvetes pilsdrupās notiks klasiskās mūzikas koncerts “Klasika dvēselei”, kuru apmeklējot skatītāji aicināti ņemt līdzi savus pledus vai āra krēslus.

Turpmākajās svētku dienās notiks sarunu cikls “Tērvete toreiz”, paredzēta gleznošana kopā ar Aiju Princi. Tērvetes jubileja tiks svinēta arī Garšu skvērā. Svētku laikā notiks Augstkalnes, Bukaišu un Tērvetes pagasta jaundzimušo mazuļus sveikšana pasākumā “Mazais Dobeles novadnieks 2023”, kam sekos bērniem un vecākiem veltīts muzikāls rotaļuzvedums.

Svētku sestdiena noslēgsies ar Zemgales karoga pacelšanu Tērvetes estrādē, kam sekos bruņinieku cīņu paraugdemonstrējumi un koncerts kopā ar grupu “Auļi”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Visam paralēli Tērvetes koka pils teritorijā jau 21. gadu pulcēsies senie zemgaļi, kas runās, diskutēs, darinās rotas un demonstrēs cīņu veidus, šogad risinot Zemgaļu svētku tēmu “Zemgaļu identitāte no senatnes līdz mūsdienām”. Pasākuma organizētājs ir Normunds Jērums, kas daudzviet Latvijā ir atpazīstams kā vēsturnieks pēc sava aicinājuma, vēstures un kauju rekonstrukciju entuziasts, Tērvetes koka pils izveidotājs un saimnieks, biedrības “Latviešu karavīrs” dibinātājs un vadītājs. Viena no seno zemgaļu diskusiju tēmām būs “Senie instrumenti Zemgaļu apdzīvotajās teritorijās – kokle”. Par kokli N. Jērums teic: “Tas ir viens no senākajiem atradumiem Baltijā – senākā koka detaļa no kokles ir atrasta tieši Tērvetē. Par to liecina arheoloģiskie izrakumi, kas veikti no 1951. līdz 1960. gadam arheoloģes Emīlijas Brīvkalnes vadībā.”

Slēgs pasta nodaļu Garozas ielā

No augusta beigām iedzīvotājiem vairs nebūs pieejama Jelgavas Cukurfabrikas pasta nodaļa.
Foto: jelgava.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

No 28. augusta “Latvijas pasts” slēgs Jelgavas Cukurfabrikas pasta nodaļu Garozas ielā 22. Savukārt Jelgavas centra pasta nodaļu šogad plānots pārcelt uz tirdzniecības centra “Pilsētas pasāža” telpām, informē Jelgavas pilsētas pašvaldība.

“Latvijas pasts” informē, ka turpmāk jelgavniekiem pasta un maksājumu pakalpojumi klātienē būs pieejami trīs pasta nodaļās.

Jelgavas Cukurfabrikas pasta nodaļā Garozas ielā 22 klienti pakalpojumus varēs saņemt līdz 27. augustam. Sākot no 28. augusta, šīs apkaimes iedzīvotāji klātienes pakalpojumus saņems tirdzniecības centrā “RAF Centrs” Rīgas ielā 48.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Latvijas pasta” un maksājumu pakalpojumi klātienē joprojām būs pieejami arī Dobeles šosejas pasta nodaļā Dobeles šosejā 7, pilsētas centra pasta nodaļā Katoļu ielā 2b.

Īsumā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svinēs Piena, maizes un medus svētkus
Jelgavā 31. augustā 24. reizi notiks Latvijas Piena, maizes un medus svētki, informē pašvaldība. Svētki vienkopus pulcēs maizniekus, biteniekus un piena produktu ražotājus, būs Latvijas Siera kluba gastronomiski pārsteigumi, kā arī kultūras pro­gramma, aktivitātes, degustācijas un tirdziņš. Hercoga Jēkaba laukumā varēs satikt maizes cepējus, biškopjus un piena produktu ražotājus no visas Latvijas, bet skvērā aiz kultūras nama notiks 22. Latvijas novadu Siera diena.

Aicina pieteikties brīvpusdienām
Jelgavas Sociālo lietu pārvalde (JSLP) aicina vecākus nekavēties ar iesniegumu brīvpusdienām un pabalstam mācību piederumu iegādei. Pašvaldība nodrošina pabalstu ēdināšanas pakalpojuma apmaksai vispārējās izglītības iestādēs un Jelgavas Amatu vidusskolā, pabalstu profesionālās ievirzes izglītības programmas dalības maksas segšanai, kā arī pabalstu individuālo mācību piederumu iegādei izglītojamajiem no trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes. JSLP norāda, ka salīdzinājumā ar pagājušā gada datiem šobrīd iestādē saņemts salīdzinoši maz iesniegumu, un aicina vecākus iesnieguma iesniegšanu neatlikt uz pēdējo brīdi.

Ūdens analīzes nav labas
Veselības inspekcija paziņojusi, ka mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ Jelgavā neiesaka peldēties Pasta salas peldvietā un Lielupes labā krasta peldvietā. Šajās vietās ņemtie paraugi liecina, ka ūdens mikrobioloģiskā kvalitāte neatbilst prasībām. 8. augustā pašvaldība organizēs atkārtotas analīzes, lai aktualizētu informāciju par ūdens kvalitāti pilsētas oficiālajās peldvietās, kurās rādītāji ir pasliktinājušies pēc plūdiem pēc jūlija beigās.

Veic ārpuskārtas ūdens dezinfekciju
SIA “Jelgavas ūdens” līdz 14. augustam pilsētā turpina ārpuskārtas ūdens dezinfekciju. Pēc plūdiem Jelgavā tiek veikta ūdens attīrīšanas ietaišu, dzeramā ūdens uzglabāšanas rezervuāru un dzeramā ūdens apgādes sistēmas ārpuskārtas dezinfekcija. Ūdenim iespējams neliels hlora aromāts. Uzņēmums norāda, ka ūdeni var lietot uzturā un sadzīvē, jo hlora koncentrācija nepārsniegs pieļaujamās normas. Iedzīvotāji aicināti ūdeni pirms lietošanas uzturā uzvārīt.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu balss”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.