Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Vai starp tām ir arī tavējā: suņu šķirnes kas cēlušās Anglijā 

Foto: pixabay.com/Paxabay

Anglija ir bagāta ne tikai ar tās kultūrvēsturisko mantojumu un daudzveidīgām un elpu aizraujošām dabas ainavām, bet arī senām un plaši attīstītām suņu šķirņu selekcijas tradīcijām. Sākot no atlētiskajiem vipetiem, līdz aktīvajiem un draudzīgajiem bīgliem – liela daļa suņu šķirnes, kuras šobrīd iemīļojuši suņu mīļotāji visā pasaulē, ir cēlušās tieši Anglijā. 

Kādas ir slavenākās suņu šķirnes, kuru izcelsme meklējama Anglijā, stāsta Dino Zoo eksperte, kinoloģe Tatjana Bodricka.

Suņu šķirņu selekcijas vēsture Anglijā 

Anglija neapstrīdam ir viena no pasaulē vadošajām valstīm suņu selekcijā. Šīs tradīcijas stiepjas gadsimtiem senā pagātnē, un to rezultātā veidojušās neskaitāmas suņu šķirnes

  • Medības un darbs: Anglijā medību tradīcijas ir īpaši senas un izkoptas, tāpēc vēsturiski liela daļa suņu šķirnes selekcionētas tieši medību mērķiem, daļa – darbam lauksaimniecībā.
  • Aizsardzība un statuss: Anglijas vēsturē ir bijuši periodi ar nestabilām politiskām situācijām, kas ir veicinājušas suņu izmantošanu arī aizsardzībai, turklāt aristokrāti suņu turēšanu un selekciju uzskatija par sava statusa, karaliskās izcelsmes un bagātības simbolu. 
  • Klubi un standarti: 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā Anglijā tika dibināti pirmie suņu šķirņu klubi, kas ļāva uzsākt šķirņu sistematizāciju, izstrādāt šķirņu standartus, organizēt izstādes un sacensības. 

Sākotnēji selekcijas mērķis bija vērsts tieši uz darba suņu īpašību uzlabošanu. Piemēram, medību suņiem tika selekcionēti īpaši attīstīti ožas un medību instinkti, savukārt ganu suņiem – spēja vadīt ganāmpulkus. Laika gaitā, īpaši 19. gadsimtā, sāka pieaugt interese tieši par suņu ārējo izskatu. Tika izstrādāti detalizēti šķirņu standarti, kas noteica vēlamo kažoka krāsu, ķermeņa uzbūvi un citas pazīmes.

Slavenākās suņu šķirnes, kas cēlušās Anglijā 

Bīgls 

Foto: dinozoopasaule.lv 

Vidēja auguma medību suns, kas izceļas ar izcilu ožu un draudzīgu raksturu. Sākotnēji bīgli Anglijā selekcionēti zaķu un trušu medībām, taču mūsdienās tie iemantojuši īpašu popularitāti kā ģimenes suņi. 

Tiem piemīt draudzīgs, sabiedrisks raksturs, tie labi sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem un bērniem, kā arī veido īpaši ciešu saikni ar savu ģimeni un saimnieku. Tomēr ņemot vērā izteikto medību instinktu, neatkarīgo raksturu un enerģiju, šiem suņiem nepieciešama konsekventa apmācība un regulāra fiziskā slodze. 

Angļu pointers

Foto: dinozoopasaule.lv

Angļu pointers ir viena no senākajām  un pazīstamākajām medību suņu šķirnēm. Šķirnes nosaukums ‘pointers’ cēlies no šiem suņiem raksturīgās pozas, ko tie ieņem, ieraugot medījumu – tie sastingst, norādot ar purnu medījuma virzienā.

Angļu pointeri ir ļoti enerģiski, dzīvespriecīgi un inteliģenti suņi. Ļoti uzticīgi savam saimniekam, izcili kompanjoni ne tikai medībās, bet arī saimnieka fiziskajās aktivitātēs, jo tiem nepieciešama regulāra fiziskā slodze. Šie suņi ir viegli apmācāmi, attapīgi un gudri, taču jutīgi, tāpēc prasa konsekventu, vienlaikus mīlošu audzināšanu. Šie suņi piemēroti aktīviem saimniekiem, kā arī ģimenēs ar vecākiem bērniem. 

Borderkollijs

Foto: dinozoopasaule.lv

Borderkolliji selekcionēti un izmantoti kā darba suņi, aitu un citu mājlopu ganīšanai. Pateicoties šo suņu izcilajām ganīšanas prasmēm un attīstītajam intelektam, borderkolliji kļuvuši par vienu no populārākajām suņu šķirnēm pasaulē. Šie suņi ļoti ātri mācās, ir viegli apmācāmi un spēj patstāvīgi risināt dažādus uzdevumus, tāpēc tiem jānodrošina gan pietiekama fiziskā slodze, gan mentālā stimulācija. 

Borderkolliji veido ciešo saikni ar savu saimnieku un ģimeni, tie labi jūt saimnieka noskaņojumu, mīl strādāt un izpatikt. Vienlaikus tie var būt piesardzīgi pret svešiniekiem. Borderkollijs nebūs piemērotākā izvēle nepieredzējušam, ikdienā aizņemtam un mazkustīgam saimniekiem. Tāpat jārēķinās, ka šiem suņiem jānodrošina regulāra kažoka kopšana un ķemmēšana. 

  • Nepieciešami profesionāli suņu frizēšanas un grūminga pakalpojumi? Mūsdienīga suņu frizētava Rīgā, Dino Zoo Pasaule centrā Krasta ielā 52, kā arī Purvciemā, Stirnu ielā 26 gaida četrkājainos draugus gan darba dienās, gan brīvdienās! 

Angļu buldogs

Foto: dinozoopasaule.lv

Sākotnēji šīs šķirnes suņi audzēti kā cīņas suņi, taču mūsdienās buldogi ir kļuvuši par iecienītiem ģimenes mīluļiem, jo neskatoties uz sākotnējo izcelsmi, apveltīti ar draudzīgu, lojālu un maigu raksturu. Angļu buldogi ir salīdzinoši mierīgi suņi, kas ļoti mīl pavadīt laiku ar savu saimnieku. Pacietīgi, labi satiek ar citiem mājdzīvniekiem un maziem bērniem, un piemēroti dzīvošanai arī dzīvoklī. 

Angļu buldogam jānodrošina sabalansēts uzturs un atbilstošas fiziskās aktivitātes, jo ir nosliece uz aptaukošanos. Buldogiem ir raksturīgas arī dažādas veselības problēmas, tajā skaitā, elpošanas traucējumi, sirds slimības, locītavu problēmas un ādas infekcijas, tāpēc regulāri jākopj dzīvnieka ādas krokas un jāseko līdzi dzīvnieka veselības stāvoklim. 

Vipets 

Foto: dinozoopasaule.lv

Vipeti, kas pazīstami arī kā angļu kurti, ir eleganti, ātri un atlētiski suņi, kas sākotnēji selekcionēti skriešanas sacensībām, taču vēsturiski izmantoti arī kā dzinējsuņi trušu un zaķu medībās. Tie, kas iemīļojuši arī aristokrātisko angļu suņu šķirni greihaundus, atpazīs šai šķirnei raksturīgās iezīmes, jo vipetu selekcijā izmantoti arī maza auguma greinhaundu šķirnes pārstāvji.  

Neskatoties uz atlētisko izskatu, vipets ir maigs un mīļš suns, kas ļoti pieķeras savai ģimenei un labi sadzīvo arī ar bērniem. Lai gan rezervēti pret svešiniekiem, vipeti nav agresīvi, taču satraucošās situācijās var kļūt nervozi, tāpēc tiem nepieciešams mīlošs un saprotošs saimnieks. Vipeti ir inteliģenti un viegli apmācāmi, un tiem jānodrošina daudz fiziskās aktivitātes, spēles un rotaļas brīvā dabā un iespēja kārtīgi izskrieties. 

Angļu kokerspaniels 

Foto: dinozoopasaule.lv

Sena medību suņu šķirne, kas mūsdienās iecienīta pateicoties gan sirsnīgajam, sabiedriskajam un draudzīgajam raksturam, gan izteiksmīgajam izskatam – skaistajam, garajam un zīdainajam kažokam un šķirnei raksturīgajām nokarenajām ausīm. 

Kokerspanieli labi satiek ar citiem mājdzīvniekiem un bērniem, tie ir viegli apmācāmi, jo labprāt apgūst jaunas prasmes un vēlas izpatikt savam saimniekam. Tā kā šiem suņiem ir enerģisks, rotaļīgs raksturs, tiem jānodrošina regulāra fiziskā slodze, kā arī mentālā stimulācija. Tāpat saimniekam jārēķinās, ka dzīvnieka skaistais kažoks prasa regulāru kopšanu. 

Angļu seters 

Foto: freepik.com/Freepik 

Angļu seters ir viena no senākajām un populārākajām seteru šķirnēm, un tās pirmsākumi meklējami jau 16. gadsimtā, kad šie suņi tika izmantoti putnu medībās. Tie ir ātri, attapīgi un ar izcilu ožu apveltīti dzīvnieki, ar skaistu zīdainu kažoku un draudzīgu, sabiedrisku raksturu. 

Angļu seteri ir enerģiski un aktīvi suņi, tiem nepieciešamas garas pastaigas, spēles un iespēja regulāri izskrieties. Lai gan šobrīd tie ir mīļi ģimenes mīluļi, tiem vēl aizvien saglabājies izteikts medību instinkts, tāpēc šīs suņu šķirnes pārstāvjiem jānodrošina konsekventa, stingra audzināšana ar pozitīvu pieeju. Tāpat saimniekam jābūt gatavam regulāri kopt un ķemmēt mīluļa kažoku. 

Dinozoopasaule.lv – portāls ikvienam mājdzīvnieka saimniekam! 

Populārākie suņu vārdi, suņu sterilizācijas plusi un mīnusi, kāpēc savam sunim iegādāties GPS ierīci, kā aizsargāt mīluli pret parazītiem – šos un citus noderīgus rakstus lasi dinozoopasaule.lv!

Savukārt visu mīlulim nepieciešamo iegādājies dinozoo.lv vai Dino Zoo veikalos visā Latvijā

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.