Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Atvērts dzejoļu krājums “Zemgales Vācelīte 2024”

Norisinoties ikgadējām dzejas dienām, Jelgavas kultūras namā aizvadīts dzejoļu kopkrājuma “Zemgales Vācelīte 2024” atvēršanas svētku pasākums, informē Jānis Zariņš, dzejnieku kluba “Pieskāriens” vadītājs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Šogad atvērām jubilejas, pilngadības krājumu – 18. dzejas kopkrājumu, kurā publicēts 41 autoru darbs par dažādām tēmām: mūžīgi aktuālo, sevis piedzīvoto un izsapņoto mīlestības tēmu, savstarpējām attiecībām un pārdzīvojumiem, bērnības atmiņām, ilgām. Tāpat krājumā veltīti dzejoļi dzimtajām mājām, vecākiem un tuvākajiem. Autori savos darbos piemin dabu, gadalaikus, kā arī Dievam veltītus vārdus, Dieva mīlestību un lūgšanu. Dzejas rindas veltītas arī mūsu skaistajai zemītei – Latvijai. 

Katrs dzejnieks ir individualitāte, personība. Par to liecina autoru darbi. Katrs ir atšķirīgs ar savu sniegumu, emocionālo gammu, spēju uzrunāt lasītājus. Dzejas dienas ir svētki gan klausītājiem, gan dzejniekiem. Tās atstāj pēdas un iedvesmo autorus dažādu radošo darbu, dzejoļu, prozas, pasaku rakstīšanai.

Krājums jau 18. gadu top Jelgavas Latviešu biedrības dzejnieku kluba “Pieskāriens” paspārnē. Katru gadu dzejas mēnesi septembri aizvadām ar krājuma “Zemgales Vācelīte” atvēršanas svētkiem, tā ir tradīcija, kuru nevar lauzt. 

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Dzejnieku klubu “Pieskāriens” vadu jau 8 gadus, un tradicionālie “Zemgales Vācelītes” svētki ir dāvana visiem krājuma autoriem, dzejnieku kluba “Pieskāriens” dalībniekiem, dzejas cienītājiem, lasītājiem un klausītājiem. Pirmais krājums manā vadībā izdots 2017.gadā. No tiem pats esmu publicējies 16 krājumos. 

Grāmatas sastādītājs – J.Zariņš, korektore – Baiba Talce Reinberga, bet maketu veidoja Endijs Zariņš. Noskaņu ar gleznotiem dabas skatiem par četriem gadalaikiem, kas krājumā ir fotogrāfiju veidā, veidoja autore Ilze Magone. Arī krājuma vāka foto rotā autores I.Magones gleznotais darbs. 

Pirmo reizi krājumā publicējusies autore Gaļina Kravza. Mūsu pulkā pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezušies autori: Harijs Krūze un Ingūna (Lipska) Pētersone.  Savukārt visus astoņpadsmit gadus krājumā publicējušies: Rasma Urtāne, Brigita Kārkliņa, Sarmīte Gausiņa Elksne, Mairita Ķērpe-Dūze un Vera Roķe.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Krājums šogad pulcējis dzejniekus no visas Zemgales, kā arī Rīgas. Tas pieprasīts bibliotēkās Jelgavas pilsētā, novadā un citviet Latvijā. Arī šogad krājumus dāvināsim visām Jelgavas valstspilsētas un Jelgavas novada bibliotēkām. Tāpat krājumi tiek dāvināti bibliotēkām citviet Latvijā.

Krājuma jubilejas svētku pasākumā autorus sveica Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne novēlot autoriem turpināt smelties iedvesmu un rakstīt, kā arī ražīgus nākamos dzejnieku kluba darbības un krājuma izdošanas 18 gadus. Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics savā runā atzīmēja, ka dzejnieku kluba organizētais Dzejas dienu pasākums, atverot krājumu “Zemgales Vācelīte”, ir kļuvis par ikgadējiem svētkiem, kas pulcē dzejniekus un klausītājus no dažādām Latvijas vietām. Tādēļ arī iestādes “Kultūra” atbalsts un sadarbība ar Jelgavas Latviešu biedrību un dzejnieku klubu “Pieskāriens” ir neatņemama ikgadēja tradīcija dzejas jomā. Tāpat krājuma autorus sveica Jelgavas pilsētas bibliotēkas vadītāja Lāsma Zariņa, atzīmējot jauko sadarbība ar dzejniekiem, kas ir bibliotēkas viena no prioritātēm, minot, ka “Zemgales Vācelīte” joprojām ir lasītākā grāmata Jelgavas bibliotēkā, kā arī autoriem novēlēja ražīgus nākamos 18 gadus. Tāpat sirsnīgus vārdus un iedrošinājumu turpināt rakstīt krājuma autori saņēma no Jelgavas Latviešu biedrības pārstāves Santas Loginas, Jelgavas domes deputāta un Nodarbinātības valsts aģentūras Jelgavas filiāles vadītāja Aigara Rubļa, LBTU profesores, LZA akadēmiķes Baibas Rivžas un Jelgavas Senioru biedrības vadītājas Ilgas Antužas.

Krājuma atvēršanas svētkos bija iespēja klausīties autoru dzeju. Bet ar muzikāliem priekšnesumiem uzstājās dziedātājas Irēna Gintere un Signe Vintere, mūziķis Juris Zariņš, Zaļenieku sieviešu koris “Zaļuguns” (vadītāja Guntra Minkevica), mūziķis-saksofonists Aleksandrs Fedotovs, jaunā izpildītāja Rēzija Anna Jaseviča.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Grāmatas tapšana allaž ir garš process – dzejoļu iesūtīšana, izskatīšana, saskaņošana, maketēšanas periods, tajā pašā laikā nemitīga kontaktēšanās ar autoriem. Taču pēc smaga darba vienmēr ir patiess kopā tikšanās prieks! Paldies autoriem, kas turpina publicēties krājumā un būt uzticīgi dzejnieku klubam “Pieskāriens”, turpina rakstīt un priecēt ar saviem literārajiem darbiem, tādējādi bagātinot mūsu valodu. Mēs varam būt lepni, jo “Zemgales Vācelītes” svētki ir vieni no lielākajiem dzejas krājuma atvēršanas svētkiem Latvijā. Mēs esam spējuši uzturēt dzejas garu 18 gadu garumā un turpināsim ar saviem darbiem lasītājus iepazīstināt gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām. Mūs atpazīst, atpazīst mūsu dzeju un aicina piedalīties.

Pasākumā piedalījās un brīvprātīgi palīdzēja Jelgavas novada Svētes pagasta jaunieši. Pasākumu finansiāli atbalsta Jelgavas valstspilsētas dome, Jelgavas valstspilsētas pašvaldības iestāde “Kultūra”, Jelgavas Latviešu biedrība, biedrība “Zariņš & Co”, SIA “Top Food”, Rita Vectirāne, Jurijs Strods, Ilga Antuža, Baiba Rivža, Modris Jansons, Roberts Šlegelmilhs, Melita un Juris Zariņi. Sirsnīgs paldies SIA “Viktorija B” (konditorejas “Silva”) īpašniekiem Rihardam un Sandrai Blūmaņiem par gardajiem kliņģeriem, drukas darbnīcas “CopyPlus” vadītājai Agnesei Rudzītei par drukas pakalpojumiem, afišām un ielūgumiem. Informatīvais atbalsts – laikraksts “Zemgales Ziņas”.

Paldies lasītājiem un klausītājiem, kas ikdienā apmeklē dzejnieku kluba organizētos dzejas pasākumus ar mūsu piedalīšanos. Jūs mūs iedvesmojiet turpināt rakstīt, doties uzstāties skolās, bibliotēkās, kultūras namos, pansionātos un izdot arī savus personīgos dzejoļu krājumus. Jau vairākus gadus piedalāmies Jelgavas Vecpilsētas svētkos un kā tradīcija kļuvusi uzstāšanās Raiņa parkā Raiņa dzimšanas dienā, piedalīšanās dzejas dienu pasākumā Bārbeles “Sutrās” un citviet. Septembris dzejniekiem allaž ir steidzīgs mēnesis. Un tieši septembrī ir tā noskaņa, kas ikvienu Dzejas dienu pasākumu ievij zināmā romantikā. Tiekamies dzejas pasākumos arī turpmāk!

Foto: Raimonds Subatovičs

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.