Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

REĢIONOS: Ilgi lolotais un gaidītais veloceļš gatavs

Cilvēki jau mēnešiem pārvietojās pa vēl nepabeigto veloceliņu no Liepājas uz Bernātiem, beidzot tas atklāts oficiāli. VSIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis norāda, ka ilgtermiņa mērķis ir celiņu turpināt līdz Nīcai un, iespējams, Lietuvai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Jaunā veloceliņa izmēģinājuma brauciens.
Foto: “Kurzemes Vārds”

“Šis ir lielākais, garākais, apjomīgākais LVC vēsturē izbūvētais gājēju un velosipēdistu ceļš, kas atbilst stratēģijai un pieejai, kādu mēs pēdējos gados esam uzsākuši, proti, rūpēties ne tikai par autovadītājiem un brauktuvi, bet arī par mazāk aizsargātajiem satiksmes dalībniekiem – gājējiem, velosipēdistiem,” atzīst LVC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Lazdovskis. Viņš norāda, ka šis posms varētu būt arī daļa no potenciāli garākā plānotā velomaršruta, kas ietilptu “EuroVelo”. Idejiski maršruts savienotu Latviju, Lietuvu un, virzoties gar Baltijas jūras piekrasti, arī Igauniju. M. Lazdovskis atzīst, ka jau ir izstrādāts būvniecības tehniskais projekts, kas veloceļu pagarinās līdz Nīcai. Šobrīd gan vēl nav skaidrības, kad to varētu realizēt.

Veloinfrastruktūras būvniecība sākās aprīļa vidū, un šajā laikā gandrīz 10 kilometru garumā ir izbūvēts 2,5 metrus plats apvienotais gājēju un velobraucēju ceļš ar asfalta segumu. Darbi kopumā izmaksāja 2 289 009 eiro (ar PVN).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cēsīs atklāj valstī lielāko saules elektrostaciju

25. septembrī Cēsīs svinīgi atklāta līdz šim Latvijā lielākā saules elektrostacija – Cēsu SES. Investējot 12 miljonu eiro vietējā kapitāla, tostarp “Luminor” bankas 6,5 miljonu eiro aizdevumu, vērienīgo zaļās infrastruktūras projektu īstenojis Latvijas investīciju uzņēmums “Merito Partners” kopā ar atjaunīgās enerģijas projektu attīstītāju “Saules Energy”. Līdz šim degradēta un purvaina teritorija Cēsu nomalē tagad kļuvusi par sakoptu, drošu, bioloģiski daudzveidīgu vidi, kas kalpo visa reģiona elektrības patērētājiem un ir piemērs optimālai tehnoloģiju un vides mijiedarbībai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Cēsu SES ar 19,8 megavatu jaudu turpmāk ik gadu saražos vismaz 20 400 megavatstundu atjaunīgās enerģijas, kas atbilst 10 000 Cēsu un tuvējo Vidzemes novadu mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņam. Saules elektrostacijas teritorijā 23 hektāru platībā izvietoti vairāk nekā 33 500 saules paneļu.

Preiļos pasniedz jubilejas Jāzepa Pīgožņa balvu

Laureāte Ērika Kumerova ar darbu “Dziestošā diena”.
Foto: Egita Terēze Jonāne

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

14. septembrī Preiļu kultūras nama lielā zāle pārtapa par izstāžu placi, jo notika Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā jubilejas desmitā pasniegšanas ceremonija.

Šogad žūrija šo balvu piešķīra Ērikai Kumerovai par darbu “Dziestošā diena”. Viņa pēc tās devās pa ziedu ceļu, ko iedibināja kinorežisors, mākslinieks Jānis Streičs un ko klāja Preiļu 1. pamatskolas skolēni. Laureāte atzina, ka jūtas laimīga un pateicīga vecākiem, vīram un Visumam par iespēju gleznot. “Lai dzīvo glezniecība!” teica māksliniece. Ē. Kumerova savā gleznā ar sulīgām krāsām stāsta par sauli, kas vakarā noriet koku birzī.

Šogad konkursā iesaistījās 108 mākslinieki ar 108 darbiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rīgas domes Kultūras iestāžu apvienības pārstāve Guna Jansone uzsvēra: “Desmit gadi konkursam – tas nav daudz, bet mēs jūtamies gana jauni un varoši. Latvija ir tik krāšņa, ka mūs, tik dažādos, spēj vienot, sildīt un sagaidīt mājās. Tāpēc māksliniekiem ir ko gleznot, bet mums, skatītājiem, ko redzēt un baudīt. Mūžīgi.”

Ar muzikālu sveicienu klātesošos sveica komponists Valdis Zilveris un aktrise Zane Jančevska, izpildot latgaliešu tautasdziesmas un pirmatskaņojumu – V. Zilvera dziesmu “Krāso pasauli”, kas, kā teica Tekla Bekeša, varētu kļūt par šī konkursa himnu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kuldīga gatavojas skatuves mākslas festivālam

Kuldīgā un tās apkārtnē devīto reizi norisināsies skatuves mākslas festivāls “Teātris ir visur Kuldīgā”, trīs dienās dažādās vietās izrādot izcilus skatuves mākslas notikumus.

Šogad festivāls iezīmē gadu pirms pastāvēšanas desmitgades, tāpēc tā programma 11., 12. un 13. oktobrī ir īpaša, vienlaikus atskatoties uz paveikto kopš 2016. gada un iezīmējot ceļu uz dekādi. Festivāla programmu arī šogad veido nozares un skatītāju atzīti skatuves mākslas notikumi, kas lielākoties tiks izrādīti ne skatuves mākslai klasiski paredzētās norises vietās.

Festivāla mākslinieciskā vadītāja un idejas autore Dana Bjorka saka: “Domājot par šī gada festivāla māksliniecisko ideju, ātri sapratām, ka ir īstais brīdis programmā iekļaut vairākas monoizrādes un notikumus, tādā veidā piedāvājot skatītājam ieskatīties dziļāk savā un mākslinieka personībā, individualitātē un spējās, kuru mums katram ir tik daudz. Vienlaikus paturot prātā, ka aiz katra viena stāv liela komanda.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Festivālu 11. oktobra vakarā atklās Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra monoizrāde “Mātes piens” pēc Noras Ikstenas romāna ar tādu pašu nosaukumu – mazās formas izrāde vienā cēlienā. Bet festivāla izskaņā 13. oktobrī Kuldīgas Kultūras centrā notiks skatītāju un kritiķu atzinību guvusī Dailes teātra izrāde “Zēni nav meitenes” ar aktrisi Dārtu Daneviču galvenajā lomā.

Zivju tirgū Užavā rekordliels apmeklētāju un tirgotāju skaits

Vislielākās rindas veidojās pie zivju pārdevējiem. Cilvēki labprāt ēda zupu, dažādus otros ēdienus, pagaršoja uzkodas, nebija aizmirsti arī atspirdzinājumi.
Publicitātes foto

Līdz šim zivju tirgus septembrī Užavā notika sestdien, bet šoruden pasākuma rīkotāji nolēma to rīkot svētdienā un trāpīja desmitniekā, uzskata Ventspils novada pašvaldībā. Tik daudz tirgotāju – teju 80 – un apmeklētāju nebija redzēts.

Saulainais laiks aicināja doties ārpus mājām, iegādāties dažādas preces, gardus produktus, turklāt daudziem laimējās satikt paziņas un draugus, un tad jau valodas raisījās gan pie tirdzniecības stendiem, gan estrādes tuvumā, gan uz soliņiem un pie galdiem. Vislielākās rindas, protams, veidojās pie zivju pārdevējiem, bet pieprasīti bija arī citi pārtikas produkti, piemēram, sklandrauši, maize, šķovēti kāposti, cilvēki labprāt ēda zupu, dažādus otros ēdienus, pagaršoja uzkodas, nebija aizmirsti arī atspirdzinājumi.

Kā jau ierasts Užavas zivju tirgū, arī šoreiz notika izsole. Daudzi tirgotāji atvēlēja tai dažādus labumus, un klātesošajiem vien bija jādara zināma summa, par kādu viņi ir gatavi saņemt izlozējamās lietas. Vidējā summa, par kuru tika nosolītas preces, bija 20 eiro. Ienākumi no izsoles tiks izmantoti piektā zivju tirgus rīkošanai nākamgad.

Rēzeknes novada skolās angļu valodu pasniedz Fulbraita stipendiāti no ASV

Jaunajā mācību gadā Rēzeknes novada skolās darbu sākuši divi Fulbraita programmas stipendijas ieguvēji no Amerikas Savienotajām Valstīm – Džeks Stailers (Jack Styler) un Emīlija Baloga (Emily Balog). Jaunieši 2024./2025. mācību gadā dalīsies ar savām angļu valodas zināšanām četrās izglītības ie­stādēs, tajā skaitā arī Rēzeknes novada Maltas vidusskolā un Viļānu vidusskolā.

Emīlija norādīja, ka izvēlējusies Latviju pēc sava brauciena uz Rīgu. Brauciena laikā jaunietei bija iespēja apmeklēt dziesmu un deju svētkus, kuri atstājuši ļoti spilgtu, pozitīvu iespaidu par Latviju.

Džeks atklāja, ka viņa attāli radi joprojām dzīvo Latvijā un tieši tādēļ viņam esot radusies interese par mūsu valsti. Šis brauciens ir devis iespēju uzzināt vairāk par savām saknēm, un pirms divām nedēļām jaunietis pirmo reizi satika vecvectēva brāļu un māsu mazbērnus un mazmazbērnus. Jaunieši vēlas iesaistīties vietējās kopienās un iegūt jaunus draugus.

Emīlija apsver pievienošanos kādai sporta komandai, savukārt Džeks apmeklēs tautas deju mēģinājumus. Abi jaunieši atklāj vēlmi apceļot Latviju un iepazīties ar mūsu dabas dārgumiem.

Visu šo mācību gadu jauniešu atalgojumu par darbu skolās nodrošina Fulbraita programmas stipendija, informē Rēzeknes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Platpīre.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”. Projektā “Novadu balss” sadarbojas “Zemgales Ziņas”, “Kurzemes Vārds”, “Izdevniecība “Auseklis””, “Vietējā” un “Radio SWH”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.