Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

NOVADOS: Kultūras namā sacentīsies Noras Bumbieres konkursa finālisti

Jau astoņpadsmito reizi 19. oktobrī pulksten 16 Jelgavas kultūras namā notiks Noras Bumbieres vokālistu konkursa fināls. Tajā piedalīsies 122 dziedātāji vecumā no četriem līdz pat 38 gadiem – gan solisti, gan grupas un dueti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Arī Noras māsai Mārai piemīt viegli samtaina balss un arī stingrs raksturs, jau 18. gadu rīkojot māsas piemiņai veltīto jauno vokālistu konkursu.
Foto: Gaitis Grūtups

Konkursa nolikums prasa, ka dziesmām jābūt latviešu komponistu rakstītām un arī jāskan latviešu valodā. Turklāt finālā visas uzstāšanās ir “dzīvajā” – Edgara Jasas estrādes ansambļa pavadījumā. Konkursa rīkotāju Noras Bumbieres fonda pārstāve Māra Zustrupa stāsta, ka finālam žūrija izvirzījusi 55 priekšnesumus, kuru garums nepārsniedz trīs minūtes. Šī konkursa žūrijā darbojas dziedātāji Ira Krauja-Dūduma, Viktors Lapčenoks, Uģis Roze, Justs Sirmais, aktieris Gints Grāvelis, kā arī pati M. Zustrupa – N. Bumbieres māsa. Visu mūžu viņa ir dziedājusi dažādos kolektīvos un arī tagad dzied Ozolnieku Tautas nama sieviešu vokālajā ansamblī “Madara”.

N. Bumbieres jauno vokālistu konkursa pusfināls notika martā ar vairāk nekā divsimt dziedātāju piedalīšanos. Savukārt tradicionālais N. Bumbieres dzimšanas dienas koncerts tiek plānots 14. martā.
N. Bumbiere dzimusi 1947. gadā Jelgavā, mirusi 1994. gadā Rīgā. 2012. gadā pie Jelgavas kultūras nama tika atklāts tēlnieka Kārļa Īles dziedātājai veltīts piemineklis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

N. Bumbiere jau skolas gados dziedāja dažādos pašdarbības ansambļos un korī. Pēc uzvaras Latvijas pašdarbības estrādes solistu konkursā pagājušā gadsimta 60. gadu beigās viņu ievēroja komponists Raimonds Pauls un uzaicināja dziedāt Rīgas estrādes orķestrī. Tā N. Bumbiere pamazām kļuva pazīstama Latvijā un vēlāk arī guva starptautiskus panākumus.

Jelgavas pilsētas slimnīca paplašinās uzņemšanas nodaļu

Jelgavas pilsētas slimnīca pārbūvēs un paplašinās Neatliekamās palīdzības un uzņemšanas nodaļu, informē pašvaldība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības un uzņemšanas nodaļa pēdējos gados piedzīvo pacientu plūsmas pieaugumu – 2023. gadā palīdzība sniegta 32 038 pacientiem, kas ir par 26% vairāk nekā 2021. gadā. Līdz šā gada vidum uzņemšanas nodaļā reģistrēti jau 16 655 pacienti, un tas nozīmē, ka arī šis gads norit ar pieaugošu tendenci. 70% pacientu ir Jelgavas pilsētas un novada iedzīvotāji, bet pēc palīdzības vēršas arī cilvēki no Bauskas, Dobeles, Tukuma, Olaines un Saldus novada, Rīgas un citām Latvijas vietām. Turklāt Nacionālā veselības dienesta dati apliecina – Jelgavas pilsētas slimnīca ir līderpozīcijās ar kopējo uzņemšanas nodaļas gadījumu skaitu starp 4. līmeņa ārstniecības iestādēm Latvijā, šajā nodaļā uzrādot lielāku pacientu plūsmu nekā Liepājā, Rēzeknē vai Ventspilī.

Jelgavas pilsētas slimnīcas valdes loceklis Kārlis Smilga norāda, ka uzņemšanas nodaļas telpas ir kļuvušas par šauru. Lai turpinātu nodrošināt kvalitatīvu primāro veselības aprūpi, nodaļu plānots pārbūvēt un paplašināt par 1040 kvadrātmetriem.

“Viens no aktuālajiem jautājumiem ir pacientu privātums, distancēšanās nodrošinājums un arī pavadošo personu līdzdalība, kas sākas ar pacienta ierašanos un reģistrāciju uzņemšanas nodaļas uzgaidāmajā telpā. Šobrīd tā ir 30 kvadrātmetru plaša telpa, kurā vienlaicīgi var atrasties ne vairāk kā 10 pacienti. Ņemot vērā, ka vidēji diennaktī pie mums vēršas 80–140 cilvēku, ir skaidrs, ka esošā platība ir krietni par mazu. Pārbūves laikā to plānots palielināt līdz vismaz 90 kvadrātmetriem,” norāda K. Smilga. Šobrīd uzņemšanas nodaļas uzgaidāmajā telpā notiek arī pacientu plūsmas šķirošana, apzinot, ar kādām sūdzībām katrs pacients ieradies. Realizējot projektu, arī šim mērķim paredzēts izveidot atsevišķas telpas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nodaļas pārbūves projekta realizācijas gaitā plānots palielināt arī observācijas jeb novērošanas gultu skaitu – šobrīd telpu trūkuma dēļ tās ir četras, nākotnē gultu skaitu plānots palielināt vismaz līdz 12. Observācijas gultās pacientu izvieto īslaicīgi.

“Pērn observācijā esošo pacientu skaits bija 3025, kas ir par 50% vairāk nekā 2022. gadā. Palielinot observācijas gultu skaitu, tiks samazināts stacionāro nodaļu noslogojums un palielināta ārstniecības efektivitāte. Proti, kvalitatīvu aprūpi – nepieciešamās manipulācijas un izmeklējumus – pacientam būs iespēja saņemt jau uzņemšanas nodaļā, bez stacionēšanas slimnīcā, ja tas nav nepieciešams. Savukārt citu nodaļu darbs tiks atslogots, resursus novirzot smagāku slimnieku ārstniecībai un diagnostikai,” skaidro K. Smilga.

Pārbūves procesā paredzēts nodrošināt arī atsevišķu papildu reanimācijas zāli ar intensīvās terapijas iespējām, ierīkot sanitāro telpu agresīviem pacientiem intoksikācijas gadījumā, kā arī izveidot papildu procedūru telpas, kas medicīniskās manipulācijas ļaus veikt uzņemšanas nodaļā, jo esošo telpu skaits ir par mazu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jelgavas pilsētas slimnīca jau noslēgusi līgumu ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru par pārbūves projektam paredzētā finansējuma saņemšanu no ERAF. Nākamais secīgais solis ceļā uz projekta realizāciju ir skiču un būvprojekta izstrāde, līguma slēgšana ar iepirkumā izvēlēto būvnieku, bet pēc tam – arī faktiskā būvniecība.

Kopējais projekta finansējums ir 3 155 455 eiro, no kuriem ERAF finansējums ir 85% no attiecināmajiem izdevumiem, valsts budžeta finansējums – 13,07% no attiecināmajiem izdevumiem, bet Jelgavas pilsētas slimnīcas finansējums – 0,93% no attiecināmajiem izdevumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Eiropas Sporta nedēļā dodas laivu braucienā

22. septembrī Jelgavā aizvadīts Eiropas Sporta nedēļas pasākums – laivu brauciens apkārt Pils un Pasta salai. Tajā piedalījās 41 dalībnieks, tostarp vairākas grupas no Rīgas, informē Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Starp dalībniekiem bija gan tādi, kas regulāri piedalās līdzīgos airēšanas pasākumos, gan tādi, kam šī pirmā pieredze laivā, turklāt bija arī interesenti, kas pasākumu atraduši Eiropas Sporta nedēļas mājaslapas kalendārā un speciāli atbraukuši no Rīgas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopējā distance bija apmēram 10 kilometru, un brauciens ilga gandrīz četras stundas. “Laivu brauciens ir iespēja palūkoties uz Jelgavas pili, savvaļas zirgiem un citiem Jelgavas objektiem no cita skatpunkta. Un daba mūs patiešām lutināja – zirgus varēja labi apskatīt, jo viņi pienāca pie paša krasta, dažs pirmo reizi tik tuvu redzēja gārni, visiem patika,” stāsta Eiropas Sporta nedēļas koordinatore Jelgavā Maija Actiņa.

Eiropas Sporta nedēļas aktivitātes Jelgavā turpināsies līdz 28. septembrim. Laivu braucienu rīkoja pilsētas pašvaldības iestāde “Sporta servisa centrs” sadarbībā ar smaiļošanas un kanoe airēšanas klubu “KC”.

Senioru dienā poliklīnikā bez maksas varēs veikt veselības mērījumus

Starptautiskajā senioru dienā, 1. oktobrī, SIA “Jelgavas poliklīnika” senioriem piedāvā bez maksas veikt dažādus veselības mērījumus, informē Jelgavas pašvaldība. Seniori varēs noteikt ķermeņa svaru un garumu, izmērīt asinsspiedienu un pulsu, noteikt cukura līmeni asinīs un ķermeņa masas indeksu. Šajā dienā seniori saņems arī speciālistu ieteikumus un informatīvos materiālus.

Seniori gaidīti Jelgavas poliklīnikā Sudrabu Edžus ielā 10, 1. stāvā, pie garderobes.

Norisināsies gardēžu svētki

No 14. līdz 20. oktobrim Jelgavā un tās apkārtnē notiks gardēžu svētki “baudĒŠANA Jelgavas pusē”. Šajā laikā pilsētas iedzīvotāji un viesi aicināti uz Jelgavas un Jelgavas novada ēdināšanas uzņēmumiem, lai nobaudītu īpašas gardēžu maltītes no rudens veltēm, informē Jelgavas reģionālais Tūrisma centrs.

Viesus gaidīs 13 Jelgavas un Jelgavas novada restorāni, kafejnīcas, krodziņi, konditorejas un muiža. Jelgavā ar rudenīgām maltītēm viesus cienās restorāni “Chocolate & Pepper”, “Pilsētas elpa”, “Parks”, “Central Cafe”, krodziņš “Istaba”, bistro “Silva” un tējas namiņš “Silva”, “Noliktava Nr.2”. Savukārt Jelgavas novadā viesus gaidīs restorāns “Masti Grill & Chill”, re­storāns-bārs “Meka”, kafejnīca “Svētes klubs”, Branku brančotava un Abgunstes muiža.

Rudens “baudĒŠANAS” akcija turpinās jau aizsākto tradīciju, piedāvājot iespēju vietējiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem atklāt un no jauna iepazīt Jelgavas un Jelgavas novada ēdināšanas uzņēmumu daudzveidību.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu balss”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.