Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Vienkārši veidi, kā uzlabot savu kredītvēsturi

Finanšu darījumos ļoti liela nozīme ir kredītvēsturei – saņemot klienta pieprasījumu, to ņem vērā un vērtē dažādi pakalpojumu sniedzēji un pārdevēji, kas piedāvā iegādāties preces līzingā. Kredītvēsture ir pārskats, kas atspoguļo visas personas finanšu saistības un to izpildes disciplīnu. Ja kredītvēsture ir pozitīva, tad personai var būt iespēja noformēt darījumu ar izdevīgākiem nosacījumiem, savukārt, ja kredītvēsture ir negatīva, tad darījumam var būt mazāk izdevīgi nosacījumi vai arī tas var tikt atteikts. Lai vajadzības gadījumā varētu saņemt sev interesējošos pakalpojumus/iegādāties preces līzingā, laba doma ir uzlabot savu kredītvēsturi – lūk, pāris vienkārši veidi, kā to izdarīt.

Visus maksājumus veiciet laicīgi!

Viens no vienkāršākajiem un ātrākajiem veidiem, kā sabojāt savu kredītvēsturi – kavēt maksājumus. Šī iemesla dēļ visus maksājumus vienmēr veiciet laicīgi, ņemot vērā, ka kredītvēstures kontekstā visi maksājumi ir vienlīdz svarīgi – sākot no kredītmaksājumiem, beidzot ar komunālo pakalpojumu rēķiniem un ceļu satiksmes pārkāpumu sodiem. Ja jūtat, ka laicīga maksājumu veikšana Jums sagādā grūtības, laba doma ir iestatīt atgādinājumus un/vai pieslēgt automātiskos maksājumus.

Parūpējieties par regulāriem un oficiāliem ienākumiem!

Neoficiāli ienākumi var būt ļoti vilinoši, jo no tiem netiek maksāti nodokļi, tādējādi iespējams saņemt vairāk. Tomēr patiesībā, saņemot neoficiālus ienākumus, Jūs esat pamatīgs zaudētājs, jo neoficiāli ienākumi netiek atspoguļoti kredītvēsturē, līdz ar to pakalpojumu sniedzējiem un preču pārdevējiem rodas iespaids, ka Jūs neko nepelnāt, tādējādi Jūsu maksātspēja ir ļoti zema un darījums, visticamāk, tiks atteikts. Šī iemesla dēļ nav pietiekami ar faktu, ka bankas kontā tiek iemaksāta konkrēta naudas summa – svarīgi, lai naudas summa ir pierādāma ar reālu darba līgumu. Kredītvēstures kontekstā pensija tiek uzskatīta par stabilu ienākumu avotu, savukārt bezdarbnieka pabalsts nē. Papildu regulāriem un oficiāliem ienākumiem par personas finanšu atbildību liecina ieguldījumu veikšana, piemēram, aktīvs krājkonts.

Lai izvērtētu ienākumus, aizdevējs var jautāt aizņēmējam iesniegt savu bankas konta pārskatu par pēdējiem 6-12 mēnešiem. Tomēr gadījumā, ja ienākumi nav oficiāli un/vai konts nav aktīvs, var rasties jautājums – vai pieejams kredīts bez konta pārskata? Jāsaka, ka kredīts bez konta pārskata ir pieejams, tomēr ne visi aizdevēji ir gatavi uzņemties šādu risku, turklāt tādā gadījumā aizdevumam var būt mazāk draudzīgi nosacījumi.

Nodrošiniet savas kredītvēstures daudzveidību!

Pastāv populārs mīts – ja kredītvēsturē neparādās finanšu saistības, tad kredītvēsture ir pozitīva. Tomēr patiesībā šādā gadījumā kredītvēsture nav ne pozitīva, ne negatīva. Svarīgi, lai kredītvēsture ir daudzveidīga, jo tad pakalpojumu sniedzējiem un preču pārdevējiem ir pieejama detalizētāka informācija, kas var palīdzēt rūpīgāk izvērtēt personas finanšu situāciju un maksātspēju. Pārliecinieties, ka Jūsu kredītvēsturē parādās pēc iespējas dažādāki finanšu darījumi, tomēr atcerieties, ka nepietiek vien ar daudzveidību – svarīgāk par to ir, lai visas finanšu saistības tiktu godprātīgi pildītas, un personas finanšu disciplīna kredītvēsturē tiktu atspoguļota ar ‘’+’’ zīmi.

Ja Jums ir aktīvas parādsaistības – atmaksājiet tās!

Ja Jums šobrīd ir kāds aktīvs aizdevums, tad mēģiniet pēc iespējas ātrāk to atmaksāt vai vismaz samazināt tā atlikumu! Kopējam parādsaistību apjomam nevajadzētu pārsniegt 25-30% no ikmēneša ienākumu apjoma, pretējā gadījumā, vērtējot kredītvēsturi, maksātspēja tiks novērtēta kā zema, turklāt vajadzības gadījumā jauni aizdevumi, visticamāk, tiks atteikti.

Lai varētu atmaksāt parādsaistības pēc iespējas veiksmīgāk, sākumā apziniet esošo situāciju – no kuriem izdevumiem turpmāk varētu atteikties, lai novirzītu finanses parādsaistību atmaksai? Izveidojiet konkrētu atmaksas plānu: kam, kad un cik lielas iemaksas veiksiet. Ja Jums ir vairāki aktīvi aizdevumi, apsveriet tādu iespēju kā kredītu pārkreditācija, kas var palīdzēt mazināt finanšu slogu un atvieglot parādsaistību pārvaldību. Pārkreditācija un citi aizdevumi dažādām vajadzībām un situācijām pieejami pie Latkredits.lv.

Ja nepieciešams aizņemties – dariet to atbildīgi!

Neatbildīga aizņemšanās ir viens no galvenajiem faktoriem, kas var sabojāt kredītvēsturi uz ļoti ilgu laiku, pamatīgi apgrūtinot finanšu iespējas un dzīves labklājību kopumā, tādēļ, ja kādu iemeslu dēļ rodas vajadzība aizņemties, dariet to atbildīgi! Rūpīgi izvērtējiet gan pašu aizdevēju, gan aizdevuma nosacījumus un nekādā gadījumā neizvēlieties pirmo piedāvājumu, ko ieraugāt! Tas pats attiecas uz galvošanu citas personas aizdevumam. Atcerieties – ja Jūs esat kļuvis par galvotāju un aizņēmējam radušās problēmas ar aizdevuma atmaksu, tad aizdevumu nāksies atmaksāt Jums!

Ja rodas finanšu problēmas – rīkojieties nekavējoties!

Ja apzināties, ka Jūsu finanšu situācija pasliktinās un drīzumā varētu rasties grūtības godprātīgi veikt maksājumus, nevilcinieties, bet gan rīkojieties nekavējoties, negaidot, kad finanšu situācija kļūst vēl sliktāka un kredītvēsture tiks sabojāta! Sazinieties ar pakalpojumu sniedzējiem un preču pārdevējiem, ar kuriem Jums ir noslēgti darījumi, lai vienotos par abpusēji apmierinošiem risinājumiem. Atcerieties – pakalpojumu sniedzēju un preču pārdevēju interesēs nav padarīt klientu finanšu situāciju sarežģītu, bet gan tas, lai saistības tiktu pildītas godprātīgi

Nekad nevar zināt, kādas būs Jūsu finanšu vajadzības nākotnē, tādēļ parūpējieties par savu kredītvēsturi laicīgi!

Jāņem vērā, ka kredītvēstures uzlabošana nav vienas dienas, bet gan ilgtermiņa uzdevums, tomēr, ja ievērosiet augstāk sniegtos padomus, Jums tas izdosies.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.