Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

NOVADOS: “Ābolu ordeni” pasniegs Ilzei Grāvītei

Šogad notiks 13. Ābolu svētki un augļkopības nozares apbalvojums “Ābolu ordenis” tiks pasniegts Ilzei Grāvītei, Dobeles Dārzkopības institūta vadošajai pētniecei un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes docentei, informē Dobeles novada pašvaldība.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Dobeles Dārzkopības institūta vadošā pētniece un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes docente Ilze Grāvīte.

“Ābolu ordeņa” kavaliere I. Grāvīte Dārzkopības institūtā strādā kopš 2007. gada. Viņa darbu institūtā uzsākusi bez iepriekšējas pieredzes zinātnē, bet astoņos gados pabeigusi studijas maģistratūrā un doktorantūrā, 2014. gada jūnijā iegūstot doktora grādu lauksaimniecībā. Kopš 2011. gada strādā par pētnieci, un viņas zinātniskais darbs saistīts ar pētījumiem plūmju selekcijā, šķirņu izvērtēšanā.

I. Grāvītes vadībā pabeigta plūmju šķirņu izvērtēšana un izdalīšana no Zviedrijas– Latvijas selekcijas programmas materiāla, rezultātā iesniegtas reģistrācijai piecas šķirnes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

I. Grāvīte lasa lekcijas un vada kursus augļkopjiem, sadarbojas ar savas jomas uzņēmējiem, kopīgi meklējot jaunus, neordinārus risinājumus arī sarežģītās situācijās.

Dārzkopības institūta un Dobeles novada pašvaldības augļkopības nozares apbalvojuma “Ābolu ordeņa” pasniegšana ir viena no Ābolu svētku tradīcijām, taču bez tradicionālās ordeņa pasniegšanas arī šogad Ābolu svētkos iecerētas daudzveidīgas un aizraujošas aktivitātes, norāda pašvaldība.

Rudens ražas un amatnieku tirdziņā pulcēsies novada un apkārtnes mājražotāji, stādaudzētāji un augļkopji, konditori u. c., lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ābolu svētki šogad notiks 5. oktobrī Dārzkopības institūtā Dobelē.

Svin piederību augstskolai

Foto: jelgava.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jelgavas pils pagalmā 57. reizi aizvadīti senākie universitātes svētki – Azemitologs. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) piecu fakultāšu pirmkursnieki, rādot teatralizētus priekšnesumus, studentiskā garā apliecināja piederību universitātei, informē Jelgavas pašvaldība.

Svētkos Lielo balvu šogad izcīnīja Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes pirmkursnieki, bet Mazā balva tika Meža un vides zinātņu fakultātes studentiem. Jau otro reizi pasniegta arī Jelgavas valstspilsētas ceļojošā balva – arī to saņēma Meža un vides zinātņu fakultātes pirmkursnieki.

Azemitologa svētki apliecina piederību vietai, cilvēkiem un tradīcijām – kopā radītām, veidotām un koptām, skaidro pašvaldība. Viņa ekselence augstskolas patrons Azemitologs pirmkursniekus pirmo reizi uzrunāja tālajā 1968. gada rudenī. Kopš tā laika ik gadu viņš sveic Jelgavas universitātes 1. kursa studentus, simboliski uzņemot tos lielajā studentu saimē. Pasākums sākās ar pirmkursnieku un fakultāšu dekānu ienākšanu Jelgavas pils pagalmā, kam sekoja Azemitologa ierašanās. Pēc zvēresta Azemitologam pirmkursnieki no visām piecām fakultātēm rādīja teatralizētus priekšnesumus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konkursā meklē dzīvesgudrus vecvecākus

Jelgavas novadā notiks konkurss “Manu vecvecāku dzīves mantojums”, informē pašvaldība.

Konkurss ir projekta “Europe Direct centrs Jelgavā” iniciatīva, un tā nominācija ir “Dzīvesgudrā vecmāmiņa un dzīvesgudrais vectētiņš Jelgavas novadā 2024”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Konkurss tiek organizēts, lai godinātu Jelgavas novada seniorus, kuri savas dzīves laikā ir pilnveidojuši prasmes dažādās jomās un nodevuši šīs zināšanas nākamajām paaudzēm, iedvesmojot ģimenes un dzimtas turpināt tradīcijas. Seniori ir viena no galvenajām mērķgrupām, uz kuru vērsti Eiropas Savienības centieni mazināt sociālo atstumtību un veicināt iekļaušanu sabiedrībā. Šogad konkursa nominācija īpaši uzsver mantojuma nozīmīgumu laikos, kad jaunie cilvēki arvien biežāk dodas uz ārzemēm un pielāgojas jaunām kultūrām. Konkurss kalpo kā platforma, lai izceltu un novērtētu tradīcijas un vērtības, kas vieno dažādas paaudzes,” stāsta projekta “Europe Direct centrs Jelgavā” vadītāja Tabita Šķerberga.

Pieteikšanās konkursam sākusies 1. oktobrī un noslēgsies 15. novembrī. Konkursam varēs pieteikt Jelgavas novada administratīvajā teritorijā dzīvojošus seniorus, kuri nav saņēmuši balvas šajā konkursā pēdējo trīs gadu laikā.

Pretendentus izvērtēs īpaši izveidota komisija, ņemot vērā vairākus kritērijus. Godalgošanai tiks izvirzīts viens kandidāts no katra Jelgavas novada pagasta, un konkursa uzvarētājus godinās īpašā pasākumā decembrī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jelgavas Mākslas skolas absolventu darbi eksponēti pasaulē mazākajā Bērnu mākslas galerijā ASV

Jelgavas sadraudzības pilsētā Kārmelā ASV, Indiānas štatā, aizvadīts starptautiskais Kārmelas mākslas festivāls, kurā pasaulē mazākajā digitālajā Bērnu mākslas galerijā pirmo reizi eksponēti arī 10 Jelgavas Mākslas skolas absolventu darbi, informē pašvaldība.

Jelgava un Kārmela turpina sadarbību arī mākslas jomā. Pagājušā gada rudenī starptautiskajā Kārmelas mākslas festivālā piedalījās Jelgavas mākslinieki Raitis Junkers un Kristīna Landaua-Junkere, bet šogad sadarbībai uzrunāta Jelgavas Mākslas skola. Proti, skola tika aicināta izvēlēties 10 bērnu un jauniešu radītus darbus, kurus digitāli eksponēt Kārmelas Mākslas padomes digitālajā Bērnu mākslas galerijā. Darbi aizvadītajās brīvdienās prezentēti festivāla apmeklētājiem.

Karmelas Mākslas padomes Bērnu mākslas galerija, kas ir pasaules mazākā bērnu mākslas galerija, atklāta 1998. gada janvārī, un tā bija pirmā galerija Kārmelas mākslas un dizaina rajonā. Līdz šim tajā digitāli eksponēti tikai Kārmelas skolēnu darbi, bet šogad nolemts paplašināt mākslas robežas un galerijā eksponēt arī sadraudzības pilsētu jauniešu veikumu. Plānots, ka pēc laika Jelgavas skolēnu mākslas darbi tiks eksponēti arī citos ASV bērnu mākslas muzejos. Kārmelas Mākslas padomē norāda, ka izstāde ir digitāla, tādējādi to nepārtraukti iespējams papildināt, augšupielādējot jaunus darbus. “Šis ir pilnīgi jauns starptautisks projekts, un centīsimies eksponātus pamainīt visa gada garumā, tādējādi caur mākslu radot interaktīvu saikni ar mūsu sadraudzības pilsētām,” tā projekta autori.

Jāpiebilst, ka Kārmelas Mākslas padome ir labdarības organizācija, kas darbojas, pateicoties ziedojumiem.

UZZIŅA
Jelgavu galerijā pārstāv Leldes Kristas Kirilovas darbs “Kafijas ceļojums” (gleznojums ar kafiju uz audekla, pedagoģe Jeļena Jēkabsone), Karīnas Krauzes darbs “20. gadsimta mode” (reljefs, pedagoģe Nellija Skujeniece), Santas Čunkas darbs “Frizūras un laiks” (tekstilmozaīka, pedagoģe Guna Gaiķe), Elizabetes Vanagas darbs “Pulkstenis un laiks” (aplikācija, pedagoģe G. Gaiķe), Emīlijas Emmas Kļavas darbs “Ģimene” (gleznojums, pedagoģe J. Jēkabsone), Alises Andžānes darbs “Savažotais laiks” (aplikācija, pedagoģe Ilizane Grīnberga), Jasmīnes Petras Puriņas darbs “Ceļš uz mieru” (gleznojums, pedagoģe J. Jēkabsone), Timofeja Votčela darbs “P. Monriāns dzīvs” (telpiska kolāža, pedagoģe G. Gaiķe), Zlatas Boiko darbs “Vāzes cauri laikiem” (telpiska aplikācija, pedagoģe I. Grīnberga) un Alisas Gursakovas darbs “Latvijas arhitektūra pastmarkās” (datorgrafika, pedagoģe Sanita Mūrmane-Miķelsone).

Lūgs izskatīt zaudējumus

Jelgavas novada pašvaldība plāno vērsties tiesībsargājošās iestādēs par iespējamiem pārkāpumiem SIA “Zemgales veselības centrs” pārvaldībā, informē pašvaldība.

Jelgavas novada deputāti atbalstījuši prasības pieteikuma sagatavošanu par koncesijas līgumu, kas noslēgts 2003. gada 30. decembrī starp Jelgavas rajona padomi un pilnsabiedrību “Kapitāla pārvaldes sistēmas” atzīšanu par spēkā neesošo no tā noslēgšanas brīža. Deputāti nobalsojuši tiesībsargājošās iestādes lūgt izskatīt Jelgavas novada pašvaldībai nodarītos iespējamos zaudējumus.

2024. gada aprīlī Jelgavas novada dome lēma atcelt pagājušā gada marta domes lēmumu par līdzdalības izbeigšanu SIA “Zemgales veselības centrs” un 25. oktobra lēmumu par šīs kapitālsabiedrības kapitāla daļu pārdošanu. Līdz ar to dome lēma apturēt pašvaldības kapitālsabiedrības SIA “Zemgales veselības centrs” kapitāldaļu atsavināšanas procesu un veikt uzņēmuma izmaksu lietderības un likumības revīziju.

Gan pašvaldības iekšējā audita pārbaudē, gan neatkarīgas audita kompānijas SIA “Grant Thornton Baltic” veiktajā lietderības un likumības revīzijā konstatēts, ka 2003. gada 30. decembrī noslēgtais koncesijas līgums, kas paredz pilnsabiedrībai “Kapitāla pārvaldes sistēmas” pārvaldīt SIA “Zemgales veselības centrs”, būtu atzīstams par prettiesisku un spēkā neesošu no noslēgšanas brīža. Līdz ar prasību tiesā par noslēgtā koncesijas līguma atzīšanu par spēkā neesošu dome vērsīsies tiesībsargājošās iestādēs saistībā ar iespējamiem amatpersonu pārkāpumiem, kas varētu būt saistīti ar kapitālsabiedrības finanšu līdzekļu izšķērdēšanu.

Koncesijas līguma darbības laikā uzņēmuma pamatkapitāls palielināts trīs reizes – 2005., 2007. un 2009. gadā –, pilnsabiedrībai “Kapitāla pārvaldes sistēmas” kļūstot par SIA “Zemgales veselības centrs” kapitāla daļu turētāju. Līdz ar prasību par noslēgtā koncesijas līguma atzīšanu par spēkā neesošu, dome lēma vērtēt arī SIA “Zemgales veselības centrs” valdes darbības tiesiskumu, iesniedzot pieteikumus Uzņēmumu reģistram pamatkapitāla palielināšanas reģistrēšanai, kā arī nepieciešamības gadījumā iesniegt tiesā prasību par zaudējumu atlīdzību, ja pamatkapitāla palielināšana atzīstama par prettiesisku.

Ja koncesijas līgums tiks atzīts par prettiesisku, dome vērtēs iespēju iesniegt prasību arī par pilnsabiedrībai “Kapitāla pārvaldes sistēmas” izmaksātās atlīdzības atmaksu.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu balss”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.