Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

NOVADOS: Jāņa Čakstes konkursā iesaistās 16 jauniešu komandas

Jānim Čakstem veltītajā konkursā uzvarēja Jelgavas 4. vidusskolas komandai “Straume”, kurā startēja Lauris Graudulis (no kreisās), Toms Baškevics un Laine Viatere. Otrajā vietā – Šķibes pamatskolas, bet trešajā – Zaļenieku Komerciālās un amatniecības vidusskolas komanda. Konkursā atzīstami startēja arī Jelgavas Centra pamatskolas, Pārlielupes pamatskolas, 5. vidusskolas, Amatu vidusskolas, Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Kalnciema un Ozolnieku vidusskolas, kā arī Jelgavas Valsts ģimnāzijas komandas.
Foto: Ruslans Antropovs

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Spraigā jauniešu erudīcijas konkursā “Jānis Čakste un Jelgava” piedalījās 16 komandas no Jelgavas valstspilsētas un novada. Erudīcijas spēle bija veltīta pirmā Latvijas Valsts prezidenta 165 gadu jubilejai, un ar pašvaldības atbalstu to rīkoja Jelgavas Latviešu biedrība.

Konkursā uzvarēja Jelgavas 4. vidusskolas 9. c klases komanda “Straume”, kuras dalībnieki mācības apvieno ar sporta nodarbībām. Savukārt žūrijas simpātiju balvu, ko pasniedza Jāņa Čakstes mazmazmeita Kristīne Čakste, ieguva konkursa vietas saimnieki – Jelgavas Valsts ģimnāzijas devītklasnieki.

Uzvar sporta klase
Jelgavas 4. vidusskolas direktore Sanita Baltiņa teic, ka fakts, ka vēstures konkursā uzvarējuši skolas sportisti, ir sevišķi patīkams. 4. vidusskolas jauniešus tam gatavoja vēstures skolotāji Kristīne Romanovska un Miks Vilnis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konkursa žūrijas pārstāvis Jelgavas Latviešu biedrības vadītājs un viens no uzdevumu veidotājiem Gunārs Kurlovičs “Ziņām” pastāstīja, ka konkursā no jauniešiem prasītas zināšanas par J. Čakstes dzīvi pirms stāšanās Valsts prezidenta amatā. Tas ietver gan bērnību, gan izglītības ceļu, gan sabiedrisko un jurista profesionālo darbību. Saistībā ar prezidenta ģimeni spēles dalībniekiem vajadzēja uzminēt to, ka J. Čakste mājas koncertos spēlēja vijoli. Taču viņa dzimtas uzvārds sākotnēji bija Zirnis.

Ģimene maina uzvārdu
Čakstes uzvārdu ģimene pieņēma tikai tad, kad pārcēlās uz Lielsesavas pagasta Čakstēm, kur 1859. gadā piedzima nākamais Valsts prezidents. Liela uzmanība konkursā tika pievērsta J. Čakstes sabiedriskajai darbībai. Trīspadsmit gadus viņš vadīja Jelgavas Latviešu biedrību, uzņēmās rīkot IV Vispārējos latviešu dziesmu svētkus, kā arī, būdams advokāts, aizstāvēja latviešu zemniekus īpašumu lietās un glāba no barga soda 1905.–1907. gada revolucionārus. G. Kurlovičs piebilst, ka žūrijas simpātiju balvas ieguvēji Jelgavas Valsts ģimnāzijas jaunieši, kam konkursā bija trāpījušies grūti jautājumi, zinājuši pat tādu niansi, ka J. Čakste Maskavas Universitātes Juridiskajā fakultātē studējis Romas Republikas tiesības, kas ir senākā tiesību sistēma.

Līdzīgu konkursu par godu J. Čakstem Jelgavas Latviešu biedrība rīkoja 2010. gadā. Nākamais gaidāms pēc pieciem gadiem, kad Latvijas Valsts prezidentam būs apaļā 170 gadu jubileja.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Konkursa līdzjutējs un agrākais Jelgavas Latviešu biedrības vadītājs Paulis Rēvelis “Ziņām” atzina, ka viņam radies iespaids, ka samērā maz jauniešu ir apmeklējuši J. Čakstes muzeju Jelgavas novada Salgales pagasta Aučos. Konkursā viņš piegājis pie kādas komandas galdiņa un gribējis dot šokolādi tam, kurš ir apmeklējis prezidenta muzeju Aučos. Tādējādi atklājies, ka neviens tomēr Aučos vēl nav bijis. P. Rēvelis domā, ka izcilā novadnieka izpētē vēl ir, kur tiekties.

UZZIŅA

Pēc studijām augstskolā Jāņa Čakstes pirmā darbavieta divus gadus bija Kurzemes guberņas prokuratūra Jelgavā, kur viņš strādāja par sekretāru. Par advokātu J. Čakste kļuva 1888. gadā. Līdztekus tam viņš kļuva par Kurzemē un Vidzemē lasītākā nedēļas laikraksta “Tēvija” izdevēju un redaktoru.
Avots: Nacionālā enciklopēdija

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

— Gaitis Grūtups

Īsumā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uz ceļiem sākas ziemas uzturēšanas sezona

Valsts SIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) informē, ka šonedēļ valsts ceļu tīklā maksimālais braukšanas ātrums tiek pielāgots mainīgajiem un ziemas laikapstākļiem, līdz ar to no 16. oktobra visā valsts ceļu tīklā maksimālais braukšanas ātrums būs līdz 90 kilometriem stundā. Tas nozīmē, ka no 16. oktobra uz Jelgavas šosejas (A8) posmā no Rīgas līdz Jaunolainei maksimālais atļautais braukšanas ātrums ir līdz 90 km/h.

LVC norāda, ka 16. oktobrī valsts ceļu tīklā sākas ziemas uzturēšanas sezona, tas nozīmē, ka darbu uzsāk ceļu ziemas dienests, kas seko līdzi braukšanas apstākļiem un nepieciešamības gadījumā veic darbus, lai iespēju robežās uzlabotu braukšanas apstākļus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rudens lapas pieņems divas dienas

Šoruden Jelgavas iedzīvotājiem divas dienas – 9. un 10. novembrī – noteiktā laikā vairākās vietās pilsētā būs iespēja bez maksas nodot savāktās lapas, informē pašvaldība. Šajā dienās uz noteiktu laiku dažādās vietās pieturēs specializētais transports un iedzīvotāji, tostarp tie, kuriem nav pieejams transports lapu nogādāšanai uz dalīto atkritumu vākšanas laukumiem, lapas bez maksas varēs nodot savas dzīvesvietas tuvumā. Savāktās lapas līdz nodošanas vietai pilsētniekiem jānogādā pašiem. Pašvaldība uzsver, ka lapas varēs nodot tikai konkrētajā laikā, kad norādītajā vietā būs specializētais transports. Lapas nedrīkst atvest un atstāt ne pirms, ne pēc specializētā transporta ierašanās. Šajā laikā kā bioloģiskie atkritumi tiks pieņemtas tikai koku lapas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Atslēgti un ieziemoti brīvkrāni

Sākoties vēsākam laikam, Jelgavā atslēgti un ieziemoti dzeramā ūdens brīvkrāni, informē pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība”. Publiski pieejamie brīvkrāni atrodas Jāņa Čakstes bulvārī, Lielās un Krišjāņa Barona ielas krustojumā, Pilssalas ielā un Uzvaras parkā. Brīvkrāni tika ieslēgti reizē ar strūklakām maija sākumā.

Sabojāti jaunie soliņi un rotaļu laukuma aprīkojums Ozolskvērā

Foto: jelgava.lv

Jelgavā mērķtiecīgi tiek uzlabota infrastruktūra, taču, apsekojot pilsētu, speciālisti nereti konstatē infrastruktūras ļaunprātīgus bojājumus. “Tā šonakt Ozolskvēra rotaļu laukumā ir sabojāti un apķēpāti tikai pagājušajā nedēļā atjaunotie soliņi, kā arī rotaļu laukuma šļūkšanas caurules,” trešdienas rītā ziņoja Jelgavas pilsētas pašvaldība.

Visus bojājumus pašvaldības iestāde “Pilsētsaimniecība” iespējami ātri cenšas novērst un atjaunot pieejamā finansējuma ietvaros. “Taču jāapzinās, ka vandalisms ne tikai nodara finansiālus zaudējumus, bet arī negatīvi ietekmē pilsētvidi kopumā un bērnu drošību rotaļu laukumos. Jāpiebilst, ka par pilsētas infrastruktūras bojāšanu vainīgās personas var saukt pie atbildības,” skaidro pašvaldība.

Pamanot personas, kas nodara vai gatavojas veikt kaitējumu pilsētas infrastruktūrai, pašvaldība lūdz nekavējoties informēt Jelgavas pilsētas pašvaldības policiju.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu balss”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.