Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

REĢIONU ZIŅAS: Silvu vārdadienā svin pagalma svētkus

Lai saliedētu vietējo kopienu, Launkalnes pagasta iedzīvotāju padome (no kreisās – Tālis Balters, Jānis Liniņš, Baiba Šķērīte, Ināra Grundāne, Signe Baltere) sarīkoja skaistus svētkus Silvas iedzīvotājiem, kas turpmāk būs tradīcija. Silvas ciems savā vārdadienā saņēma arī dāvanu – foto burtus SILVA, ko savā uzņēmumā “Bawood” pagatavojis Tālis Balters.
Foto: Sandra Pētersone

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lielisku vietējo kopienu saliedējošu tradīciju aizsākusi Smiltenes novada Launkalnes pagasta iedzīvotāju padome, Silvas ciemā sarīkojot Silvas vārdadienu (kalendārā tā atzīmēta 11. oktobrī) un pirmos pagalma svētkus.

Smiltenes pievārtē esošā Silvas ciema daudzdzīvokļu namu iekšpagalms uz trijām stundām kļuva par svinību vietu, kas izrotāta ar karodziņu virtenēm, – tur tika “uzburta” skatuve koncertam, iekurts ugunskurs, virs kura sildījās liels katls ar pašu vārītu soļanku, un tika saklāts galds ar silvēniešu sanestiem gardumiem (rolbiskvītiem, kūkām, cepumiem un citiem našķiem un dzērieniem).

Tas viss, lai dažādu paaudžu silvēnieši un viņu ciemiņi omulīgi svinētu Silvas ciema vārdadienu un pirmos pagalma svētkus, gan pavadot laiku saviesīgās sarunās un atmiņu stāstos, gan klausoties koncertu, ko sniedza savējie – ar Silvu un Launkalnes pagastu saistītie mūziķi: jaunie ģitāristi Haralds Kalniņš un Martins Jirgensons, Signe Baltere un Ingus Staško, grupas “Apvedceļš” solists Jānis Krūmiņš un Smiltenes Kultūras centra sieviešu vokālais ansamblis “Iedvesma” (vairākas ansambļa dziedātājas dzīvo Launkalnes pagastā).

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kaut arī Silva atrodas pavisam tuvu Smiltenei, šo ciemu nevar dēvēt par pilsētas guļamrajonu, tam ir sava, ar mežsaimniecību un mežrūpniecību saistīta cienījama vēsture jau no aizvadītā gadsimta 30. gadiem, kas savā ziņā veido ciema īpašo gaisotni ar tā sakopto vidi. Mūsdienās Silvā ir mājvieta arī daudziem uzņēmumiem, te ir savs veikals un kafejnīca, te atrodas arī kluba “Silvas ziķeri” apsaimniekotā BMX trase, kurā notiek Latvijas mēroga sacensības un trenējas arī pasaules un Eiropas BMX čempione Veronika Monika Stūriška.
— Laikraksts “Ziemeļlatvija”

Darbu sāk jaunas pārvadātājs

No 1. novembra reģionālo autobusu maršrutu tīkla daļā “Gulbene, Alūksne, Balvi” paaugstināsies pakalpojuma sniegšanas kvalitātes prasības, kā arī tiks pārkārtoti un optimizēti atsevišķi reisi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Tā kā no 2024. gada 1. novembra Latvijas reģionālo autobusu maršrutu tīkla daļā “Gulbene, Alūksne, Balvi” pārvadātājam SIA “Talsu autotransports” spēkā stāsies jaunais ilgtermiņa līgums, kas noslēgts uz 10 gadiem, pieaugs kvalitātes prasības attiecībā uz autobusu vecumu, komfortu un citām pakalpojuma kvalitātes prasībām. Vienlaikus maršruta tīkla daļā “Gulbene, Alūksne, Balvi” tiks pārkārtoti un optimizēti atsevišķi reisi,” informē Autotransporta direkcijas Komunikācijas daļas vadītājs Viktors Zaķis.

Stājoties spēkā jaunajam līgumam, maršrutu tīkla daļā “Gulbene, Alūksne, Balvi” pasažieri iegūs augstas kvalitātes pakalpojumus, kas tiks nodrošināti ar autobusiem, kuru vidējais vecums 10 gadu periodā nepārsniegs četrus gadus; informācija par gaidāmajām pieturām autobusos tiks paziņota gan audio, gan vizuāli; visi transportlīdzekļi būs aprīkoti ar elektronisku maršruta zīmi, drošības jostām, bezvadu internetu (wi-fi), kā arī tajos būs pieejami bezskaidras naudas norēķini; vairāk nekā 30% no visiem autobusiem būs aprīkoti ar velosipēdu turētājiem; vairāk nekā 50% no autobusiem būs pielāgoti personu ar ierobežotām pārvietošanās spējām pārvadāšanai un atvieglotai iekļūšanai autobusā, vismaz 10% no pakalpojumu nodrošināšanā katru gadu izmantojamajiem autobusiem būs bezizmešu.
— Laikraksts “Dzirkstele”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Bērni sarūpē produktus zupas virtuvei

Gulbenietes Ilgas Vanuškas privātā zupas virtuve joprojām gūst vietējās sabiedrības atbalstu.

Ilga ir priecīga un ar “Dzirksteles” starpniecību saka lielu paldies Gulbenes novada vidusskolas jaunāko klašu skolēniem, kuri kopā ar vecākiem bija sarūpējuši daudzveidīgus produktus Gulbenes zupas virtuvei.

“Kartupeļi, burkāni, kāposti, ķirbji – esmu tik priecīga! Tas ir liels atbalsts. Viss vajadzīgs zupiņai. Bija arī ievārījumi. Tos dodu tālāk tantiņām. Vārīšu vēl ķirbjus. Likšu burciņās un arī došu līdzi cilvēkiem. Bērni ieradās pie manis, biju sagatavojusi viņiem cienastu,” stāsta Ilga.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Viņa ir pateicīga visiem, kas palīdz. Ir, kas atved malku, kāds cits – produktus.

“Varbūt šis ir pēdējais gads, kad darbojas zupas virtuve. Man pašai jau ir diezgan daudz gadu, un zupas virtuve strādā jau 17. gadu. Vajadzētu atpūsties, bet tajā pašā laikā žēl cilvēku, kuri nāk pēc siltās zupas. Viņi pie tā ir pieraduši. Zupu vāru aptuveni 60 cilvēkiem. Man tas nav grūti, bet izejvielu gan vajag daudz. Katru dienu vāru citādāku zupu. Uz zupas virtuvi nāk salīdzinoši maz – kādi desmit vienpadsmit cilvēki. Vairāk ir to, kam pievedam klāt. Aptuveni piecus sešus gadus sadarbojos ar samariešiem. Viņi arī ved saviem klientiem zupu. Zupu vāru katru darbdienu, un darbs man sākas jau pulksten divos naktī. Man ir arī palīdze, ar kuru kopā strādājam,” stāsta Ilga.

Visvairāk nepieciešami ir kartupeļi un, ja kāds var ziedot, viņa būtu pateicīga. “Kartupelis jau ir pats galvenais. Ja nav kartupeļu, tad īsti nesanāk ne zupa, ne otrais ēdiens. Es jau vienu laiku kartupeļus zupas virtuvei pirku veikalā,” saka Ilga.
— Laikraksts “Dzirkstele”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pirmie Latvijā skolēnus ved ar elektroautubusu

Oktobrī pirmo reizi skolēnus marš­rutā Alsviķi–Ziemeru pamatskola uz skolu veda pirmais elektroautobuss, ko iegādājusies Alūksnes novada pašvaldība.

Bērni ar ērto braukšanu uz skolu un mājup ir ļoti apmierināti un, “izbirstot” pa durvīm, steidzīgi nosaka: “Mums patīk! Ir forši!” Jauno transporta līdzekli novērtē arī autobusa vadītājs Normunds Ziņģis, šoferis ar trīsdesmit gadu darba stāžu. Viņš gan uzsver, ka elektroautobuss pašlaik tiek ekspluatēts testa režīmā un, iespējams, tikai pēc pirmā mācību gada, kad uz ceļa būs aizvadīta arī pirmā Alūksnes ziema, varēs sniegt patieso atzinumu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jaunais bezemisiju elektroautobuss “Electrify 910” ar pārvietojamu 25kW DC uzlādes iekārtu ir aprīkots ar automātisko ātrumkārbu, kas šoferim atvieglo braukšanu. Tas ir arī ievērojami klusāks, salīdzinot ar degvielas dzinēja radīto skaņu. “Salonā ir patīkams komforts, ērti sēdekļi gan pasažieriem, gan šoferim. Elektroautobuss ir pilnīgi jauns, moderns, un tas arī visu izsaka,” slavē vadītājs.

Transportlīdzekļa stāvēšana paredzēta pie Alsviķu Tautas nama, kur izbūvēts elektrouzlādes bloks ar iespēju ātrai un lēnai uzlādei. “Šoferis var izvēlēties aktuālo uzlādi – ja paredzēts tālāks brauciens, uzlāde būs lēnāka, tūlītējam braucienam īsākā maršrutā pietiek arī ar ātro uzlādi,” stāsta N. Ziņģis. Pašlaik viņa maršruts ir aptuveni 70 līdz 90 kilometru. Maršruta garums mainās no tā, cik tālu pēc mazajiem pasažieriem jābrauc. “Ja bērns kādā no dienām neizmanto skolēnu autobusu, vecāki sūta man ziņu, lai lieki nebraucu uz to punktu, kur man ikdienā bērns ir jāpaņem. Savukārt pēcpusdienas maršruts ir īsāks, jo daudzi bērni apmeklē ārpusskolas pulciņus un par viņu nokļūšanu tajos rūpējas vecāki,” stāsta šoferis. N. Ziņģis min, ka ziemā noteikti autobuss patērēs vairāk elektrības, ņemot vērā āra gaisa temperatūru. Elektrouzlādes transportlīdzekli viņš vada pirmo reizi savā praksē, tādēļ ar tūlītēju vērtējumu ir piesardzīgs.

Alūksnes novada pašvaldība ir pirmā Latvijā, kura skolēnu pārvadājumiem sāk izmantot elektroautobusus. Projektā plānots skolēnu pārvadājumiem iegādāties arī otru šādu transporta līdzekli, ko pašvaldība cer saņemt oktobra beigās.
— Laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Mans pagasts, mana pilsēta”. Par publikāciju saturu atbild “Zemgales Ziņas”. Publikācijas tapušas, “Zemgales Ziņām” sadarbojoties ar laikrakstiem “Latvijas Avīze”, “Staburags”, “Dzirkstele”, “Bauskas Dzīve”, “Alūksnes un Malienas Ziņas” un “Ziemeļlatvija”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.