Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

NOVADOS: Ziemassvētku balle Jelgavas pilī būs 14. decembrī

FOTO: JURĢIS RIKVEILIS

Ar Oginska polonēzi Jelgavas pils aulā un gaismiņu aizdegšanu svētku eglē iesāksies tradicionālā Ziemassvētku balle. LBTU jaunā Studentu kluba vadītāja Eva Evelīna Juse stāsta, ka tāpat kā līdz šim svētku rosība notiks trīs pils stāvos. Lielajā aulā dejas spēlēs Jelgavas bigbends Raita Ašmaņa vadībā, citviet muzicēs Ivara Pētersona muzikālā apvienība “Vintāža”, Ērika Palkavnieka muzikālā apvienība “A pie mums Jelgavā”. Savukārt pils Sudraba un Zelta zālē, kā arī klasiskās mūzikas priekšnesumam pielāgotās telpās LBTU bibliotēkā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas solisti Dana Bramane un Raimonds Bramanis, dziedās sieviešu koris “Liepa” ar diriģenti Intu Zakenfeldi priekšgalā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ballē būs iekārtots mūzikas un deju salons, ko veidos melodiju un skaņu meistars Jānis Irbe, mākslas salons, kurā strādās portretiste Jūlija Bulikina un grafoloģe Sanita Blumberga. Savukārt Jelgavas pils muzejā būs aicinājums uzspēlēt Hercoga Jēkaba galmam raksturīgas galda spēles. Arī citviet pils telpās ieplānotas radošās meistardarbnīcas, zīlēšanas salons, fotosaloni, pop-up kafejnīcas, bāra letes un citi iepriecinošu mirkļu radītāji. Kā allaž, balles svētku garu līdzēs uzturēt deju kolektīvs “Kalve” ar vadītāju Guntu Skuju un Studentu teātris ar vadītāju Astru Kacenu, kā arī daudzi citi skatuves mākslinieki.

E. E. Juse novembrī nomainīs līdzšinējo LBTU Studentu kluba vadītāju Anitu Prūsi, kas 1986. gadā iesāka un līdz šim turpināja tradicionālo Ziemassvētku baļļu tradīciju. “Ir vajadzīga pieslīpēšanās, lai visu balles organizēšanas darbu sekmīgi pārņemtu,” piebilst balles rīkošanā iesaistītais vidējās paaudzes tautas deju kolektīva “Kalve” mākslinieciskais vadītājs Lauris Galejs.

1986. gadā Jelgavas pilī notika pirmā LBTU (toreiz LLA) organizētā Ziemassvētku balle, kurā tikās mācībspēki, studenti, absolventi un viesi. Aizsākās skaista universitātes gadskārtējā tradīcija, kas pulcina Latvijas akadēmisko eliti, uzņēmējus, politiķus, augstskolas absolventus, jelgavniekus un viesus. Balle ik gadu tiek ieturēta akadēmiskā garā un pils romantiski senatnīgā gaisotnē, tieši tāpēc ieeja tajā ir tikai vakartērpos.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

— Gaitis Grūtups

Bibliotēkas draugu klubam aprit gads

“Pērn novembrī uz pirmo tikšanos Dobeles novada Centrālajā bibliotēkā sanāca cilvēki, kuriem prieku sagādā lasīšana, bibliotēkas apmeklēšana, tikšanās ar interesantām personībām, dzīves, ceļojumu un piedzīvojumu stāsti. No novembra līdz maijam klubiņa dalībnieki ir tikušies ikmēneša tematiskajās pēcpusdienās “Mana mīļākā bērnības grāmata”, “Ceļojumu stāsti”, “Dobele un dobelnieki fotogrāfijās ”, “Putni ap mums”,” stāsta klubiņa organizatore Sandra Kazimiraite-Eglīte, Dobeles novada Centrālās bibliotēkas novadpētniecības speciāliste.

Viņa arī piebilst, ka ideja par lasītāju jeb bibliotēkas draugu kluba veidošanu radās bibliotēkas direktorei Lanai Volantei un aktīvai bibliotēkas apmeklētājai Irēnai Eidmanei.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sākotnēji bija doma to saukt par lasītāju klubu, tomēr S. Kazimiraite-Eglīte ātri sapratusi, ka ne visi interesenti ir gatavi katru mēnesi lasīt vienu konkrētu grāmatu un pēc tam to tikšanās reizē analizēt, tāpēc nolemts to saukt par bibliotēkas draugu klubu un pieiet tā darbībai mazliet elastīgāk.

S. Kazimiraite-Eglīte stāsta, ka veidot šādas klubiņa tikšanās reizes palīdzējusi arī iepriekšējā pieredze, jo, strādājot Aizstrautnieku bibliotēkā, iesaistījusies UNESCO Latvija projektā “Stāstu bibliotēka”, ilgstoši vadījusi bibliotēkas draugu klubiņu, rīkotas tikšanās ar vietējiem literātiem, stāstu pēcpusdienas un radošas nodarbības.

Pirmā tikšanās grāmatu draugiem pagājušajā gadā bijusi par tēmu “Mana mīļākā bērnības grāmata”, kas Dobeles bibliotēkā pulcēja gana daudz interesentu. “Pamatā tas ir aptuveni kādu 20 cilvēku pulciņš, kas grib iesaistīties šajās grāmatu draugu tikšanās reizēs,” teic S. Kazimiraite-Eglīte. Viņa arī pastāsta: “Jau pirmajā tikšanās reizē, kurā runājām katrs par savu mīļāko bērnības grāmatu un pirmo bibliotēkas apmeklējumu, atnākušie ļoti atraisījās un brīvā gaisotnē izdevās tiešām jauka tikšanās ar interesantiem stāstiem. Tas iedvesmoja turpināt šo darbu.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

S. Kazimiraite-Eglīte īpaši uzteic arī kolēģes Dinas Ameļčenko iesaisti lasītāju kluba tikšanos organizēšanā un norisē, bet atbilstošas grāmatas nodarbībām atlasa Pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja Svetlana Kovrigina.
— zz.lv

Politiski represētajām personām novembrī izmaksās pabalstu

Jelgavas pašvaldība politiski represētajām personām reizi gadā – novembrī līdz ar Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu – piešķir pabalstu 50 eiro apmērā, informē pilsētas pašvaldība. Politiski represētajiem, kuri pabalstu saņēma pērn, šogad tas tiks pārskaitīts automātiski līdz 30. novembrim, bet, lai saņemtu pabalstu pirmo reizi, līdz 15. novembrim ar iesniegumu jāvēršas Jelgavas Sociālo lietu pārvaldē, skaidro pašvaldība. Iesniegumu var iesniegt klātienē, ievietot to Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes pastkastītē vai nosūtīt pa pastu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2023. gadā pabalsts tika piešķirts 202 politiski represētajām personām.

Trīs pagastos notiks Tīrmājas diena

2. novembrī Ozolnieku, Cenu un Salgales pagastā notiks Tīrmājas diena, kuras laikā iedzīvotāji bez maksas varēs atbrīvoties no liekās un nokalpojušās elektrotehnikas, tekstila, stikla iepakojuma un riepām, informē akcijas organizatori “CleanR” un “Zaļā josta” .

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai piedalītos akcijā, iedzīvotājiem no 25. līdz 31. oktobrim ir jāpiesakās, norādot savu adresi un aptuveno atkritumu daudzumu, ko plānots nodot.

Daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji Tīrmājas akcijai var pieteikties, sazinoties ar savu nama apsaimniekotāju, savukārt privātmāju iedzīvotāji aicināti noformēt pieteikumu pašapkalpošanās platformā vai mobilajā lietotnē manai.videi.lv. Uzņēmums “CleanR”, saņemot šo informāciju, izveidos speciālu maršrutu, lai apbraukātu katru no adresēm un savāktu norādītos atkritumus.

Visi izvedamie nestandarta atkritumi daudzdzīvokļu nama iedzīvotājiem iepriekšējā vakarā vai Tīrmājas akcijas dienā līdz pulksten 6 rītā jānovieto blakus atkritumu konteineriem pa atkritumu veidiem, bet privātmāju iedzīvotājiem tie jāizliek vietā, kur tiek izstumti konteineri to tukšošanas dienā, uzsver “CleanR”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tīrmājas akcijā iedzīvotāji bez maksas var nodot jebkura veida un izmēra neizjauktu elektrotehniku, piemēram, matu fēnu, printeri, ledusskapi, gludekli, mikroviļņu krāsni u. tml. Šos priekšmetus “CleanR” aicina novietot kastēs vai maisos.

Nododamajam tekstilam jābūt labā stāvoklī, drēbēm un apaviem jābūt tīriem, sausiem, bez pelējuma pazīmēm, nesaplēstiem un derīgiem kādam citam. Tāpat akcijas laikā varēs nodot riepas – viena mājsaimniecība līdz četrām riepām no viena transportlīdzekļa riepu komplekta.

Cīnīsies par Latvijas spēcīgākās skolas titulu

Valsts svētku nedēļā Jelgavā notiks Latvijas skolu čempionāts svaru stieņa spiešanā guļus “Latvijas spēcīgākā skola”, informē Sporta servisa centrs.

Sacensības norisināsies 13. novembrī Jelgavas tehnikumā. Dalībnieku pieteikšanās un svēršanās notiks 60 minūtes pirms čempionāta sākuma pie sacensību sekretāra. Par 18 gadiem jaunākie sacensībās drīkstēs piedalīties tikai tad, ja ir saņēmuši ārsta atļauju dalībai izglītības iestādes sporta stundās vai ārsta un vecāku atļauju startam šajās sacensībās.

Dalībnieki sacentīsies vairākās svara kategorijās: jaunietes – 52, 57, 63 kilogrami un virs 63 kilogramiem, jaunieši – 59, 66, 74, 83, 93 kilogrami un virs 93 kilogramiem.

Dalībnieki startēs individuāli, bet skolu komandu vērtējumā tiks ieskaitīti katras izglītības iestādes audzēkņu pieci labākie rezultāti neatkarīgi no grupas un svara kategorijas.

Sacensības organizē Latvijas Pauerliftinga federācija sadarbībā ar Jelgavas pauerliftinga klubu “Apolons”.

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Projekts “Novadu balss”. Par saturu atbild “Zemgales Ziņas”.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.