Kamēr zemnieki kopš pagājušās nedēļas tikai iemēģina ziemas rapša kulšanu un dodas vien atsevišķās gatavajās lauku daļās, ražas pieņēmēji vērtē, ka šāgada birumā mitruma rādītāji ir samērā labi, bet eļļas daudzums pārsniedz pat par bāzi noteikto.
Kamēr zemnieki kopš pagājušās nedēļas tikai iemēģina ziemas rapša kulšanu un dodas vien atsevišķās gatavajās lauku daļās, ražas pieņēmēji vērtē, ka šāgada birumā mitruma rādītāji ir samērā labi, bet eļļas daudzums pārsniedz pat par bāzi noteikto.
Elejas pagasta SIA “Lielkļaviņas” līdzīpašnieks Gundars Būmanis “Ziņām” teic, ka pļaujas sākumā ziemas rapša mitrums ir pieņemams, pēc daudzajām lietainajām dienām sēkliņās ir tikai ap 10 procentu ūdens. Par bāzes mitrumu noteikti astoņi procenti, tāpēc elejnieku kūlumu nākas tikai nedaudz kaltēt.
Arī SIA “Lielvircava Agro” valdes priekšsēdētājs Uldis Antīpins atklāj, ka tā īsti ar pilnu sparu druvā dosies tuvāko dienu laikā. Lauki vēl esot pazaļi, kā jau tas rapsim raksturīgi, atsevišķos laukumos pāksteri nav nogatavojušies. Tādēļ neviens lauks nav nokults pilnībā, un nevar izdarīt secinājumus par ražas kvalitāti.
Kā zina stāstīt Latvijas Lauksaimniecības universitātes mācību un pētījumu saimniecības “Pēterlauki” direktore Dzintra Kreita, labības un rapša gatavības pakāpi ietekmē vairāki faktori – šķirne, augsnes mehāniskais sastāvs, sējas laiks, laikapstākļi konkrētā vietā. Smilšainākās augsnēs rapsis jau gatavs, bet Platones pagasta Pēterlauku mālā pirmos rīt kuls ziemas miežus. “Apstaigāju laukus, izskatās labi,” saka D.Kreita. Viņa piebilst, ka agrāk druvā dodas arī tie lauksaimnieki, kas kādu laiku pirms pļaujas laukus smidzina ar ķīmisko augu aizsardzības līdzekli visu nezāļu ierobežošanai raundapu. Tad rapsis nokalst, un gatavība ir vienmērīgāka.
Ka Zemgales zemnieki ar pilnu sparu atklājuši pļaujas sezonu, apliecina arī kooperatīvās sabiedrības “Latraps” Elejas iecirkņa vadītājs Mārtiņš Dauksts. Elejas ražas pieņemšanas punkts darbu sāka pagājušajā piektdienā. Pēc viņa teiktā, vakar pirmais tūkstotis tonnu rapša jau bija apcirkņos. “Kvalitāte ir laba – mitrums robežās no deviņiem līdz 18 procentiem, eļļa ap 44 procentiem,” saka M.Dauksts. Par bāzi noteikts deviņu procentu mitrums un 40 procentu eļļas satura, tāpēc pirmais kūlums tiek vērtēts kā kvalitatīvs.
Patlaban Elejas iecirknī stundā atkarībā no ražas mitruma var izžāvēt ap 50 tonnu rapša, bet augustā pēc jaunās kalts atvēršanas jauda dubultosies. Patlaban stundas laikā “Latraps” pieņem ap 200 tonnu rapša, un tas tiek vests tikai no biedru – 400 zemnieku – laukiem.