Pašlaik ir īstais laiks doties makšķerēt jūrā. Ūdens pietiekami atdzisis, un piekrastē atpeldējušas butes.
Pašlaik ir īstais laiks doties makšķerēt jūrā. Ūdens pietiekami atdzisis, un piekrastē atpeldējušas butes.
Parasti jūras krastā makšķernieki ierodas ap pulksten sešiem rītā. Vēl ir ļoti tumšs, un, lai būtu ērtāk, var izmantot pie cepurēm stiprināmus lukturīšus – visu iespējams redzēt, un rokas brīvas.
Pirms doties pie jūras, pienācīgi jāsagatavojas. Butes mīt ieplakās aiz sēkļiem. Parasti makšķerēšanas vieta ir aptuveni 70 metru no krasta. Tāpēc gruntsmakšķeres kātam jābūt pietiekami garam un stingram, lai izdarītu tālus iemetienus. Spolē jāietilpst vismaz 100 metriem auklas. Gan āķi (tie drīkst būt četri vienai makšķerei), gan atsvars pamatauklai jāpiestiprina ar virpulīšiem, lai tie viļņos nesamudžinātos. Atsvariem jābūt vismaz 100 gramu smagiem un ar dzelkšņiem, lai nedaudz ieķertos gruntī. Ēsmai izmanto saldētas garneles. Ja ķeras labi, visai dienai nepieciešami aptuveni divi kilogrami. Var izmantot arī nelielus raudas gabaliņus. Turklāt nepieciešami āķi ar gariem kātiņiem. Bute ir rijīga zivs, un āķi ar īsu kātiņu grūti izņemt.
Pašam silti jāsaģērbjas. Parasti pūš visai stiprs vējš, un bieži vien, lai izdarītu tālākus metienus, jāiebrien ūdenī. Zivis ir glumas, tāpēc nepieciešams dvielītis, kurā noslaucīt rokas.
Gruntsmakšķeri pēc ēsmas iemešanas ievieto smiltīs iespraustā plastmasas caurulē tā, lai kāts būtu gandrīz vertikāli. Tas tādēļ, lai arī viļņos varētu redzēt, kad zivs pieķeras. Par kampienu liecina kāta spicīte, kas divas trīs reizes strauji nodreb. Pēc tam bute noguļas uz grunts. Ja ilgāku laiku nekas nenotiek, ir vērts makšķeri izvilkt. Iespējams, copi nepamanījāt. Makšķerējot butes, jāatceras, ka viens civēks dienā drīkst izvilkt ne vairāk kā piecus kilogramus šo zivju.
Ko darīt ar lomu? Butēm atdala fileju un izcep. Kārto traukā kopā ar sīpoliem, tomātu ripiņām. Pārlej majonēzi un pārkaisa rīvētu sieru un garšvielas. Īsu brīdi cep cepeškrāsnī, kamēr siers izkūst. Var pasniegt gan karstas, gan atdzisušas kā uzkodu.