Tā kā pēdējā laikā jo īpaši mazās saimniecības ar pāris govīm (arī lielākas) tiek aicinātas raibaļu devumu realizēt pašiem, «Ziņas» publicē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ieteikumus, kas ganāmpulku īpašniekiem obligāti jāievēro.
Pirmkārt, lai pienu tirgotu pats, nepieciešama tiešās piegādes kvota. Pēc tam, vispirms nogādājot PVD iesniegumu, jāsaņem realizācijas atļauja dienesta Jelgavas pārvaldē. Pirms to desmit darbdienu laikā izsniegt, PVD eksperti pārbaudīs lopiņu novietni un paņems piena paraugus, lai noteiktu baktēriju kopskaitu, somatiskās šūnas, inhibitorus un salmonellas, kā arī stafilokoku skaitu. Ja govju īpašnieks atbildīs noteikumu prasībām, vēl piecu darbdienu laikā PVD izsniegs atļauju realizēt pienu pašam, tā būs derīga gadu. Taču, arī tirgojot slaukumu, lopkopim jāveic regulāras piena pārbaudes. Divas reizes mēnesī jānosaka baktēriju kopskaits, reizi 30 dienās laboratoriski jānosaka somatisko šūnu skaits un inhibitoru klātbūtne. Reizi ceturksnī jāuzzina arī patogēnā mikroflora jeb salmonellu un stafilokoku klātbūtne. Ik pēc trim mēnešiem jānosaka piena sasalšanas temperatūra. Pienu klientiem drīkst pārdot gan savā saimniecībā, gan tirgos, gan piegādāt uz mājām, mazumtirgotājiem vai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumam. Svaigu slaukumu atļauts pārdot arī gadatirgos un izbraukuma tirdzniecības vietās, bet iepriekš tas jāsaskaņo ar attiecīgo pašvaldību un PVD. Jāpiebilst gan, ka ielu tirdzniecība nav atļauta. Svarīgi Piegādājot pienu mazumtirdzniecībai, jāraksta pavaddokuments. Transportējot pienu, nav nepieciešama PVD izsniegta transportlīdzekļa atauja. Piena temperatūra vešanas laikā nedrīkst pārsniegt 10°C. Pienu drīkst tirgot tikai patērētāja tarā vai vienreizējas lietošanas traukos. Tirdzniecības vietā jānodrošina uzraksts «Svaigs piens, pirms lietošanas uzvārīt!».