Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+3° C, vējš 0.89 m/s, R-DR vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Siera kūka svētku vakaram

Svētki ir tas laiks, kad gribas palutināt sevi, savus tuvos. Ceptā siera kūka nav vienkāršākā un ātrākā, bet īpašos gadījumos ir vērts pacensties, jo tā garšo tiešām ļoti labi

Sastāvdaļas
Pamatnei
• 1,5–2 paciņas “Selgas” vai auzu pārslu cepumu
• 180 g sviesta

Pildījumam
• 500 g maskarpones vai līdzīga mīkstā siera, labi der arī mūsu pašu krēmsieri
• 400 g skābā krējuma
• 200 g cukura 
• ēdamkarote kukurūzas vai kartupeļu cietes 
• 3 olas 
• citrons

Glazūrai
• 100 g skābā krējuma
• 4 ēdamkarotes pūdercukura 

Kūkas pamatne 
Vispirms pagatavojam kūkas pamatni – pēc iespējas smalkāk sadrupinām cepumus un sajaucam ar mīkstu sviestu, lai izveidojas smilšu mīklai līdzīga masa. Sajaukto masu izklājam kūkas formā ar noņemamu malu. Liekam cepeškrāsnī, lai mazliet apbrūnē. 

Gatavojam pildījumu 
Lielā bļodā kuļam krēmsieru ar cukuru un cieti, līdz masa kļuvusi viendabīga. Nepārcenšamies putojot, lai nesanāk pārāk gaisīga. Pa vienai pievienojam olas. Pēdējo pieliekam skābo krējumu, to iecilājot. Ja ir vēlme, vai pievienot citrona sulu un rīvētu citrona miziņu. Var pielikt vaniļu.
Krēmu pārlejam cepumu pamatnei un 160 grādu karstumā cepam apmēram 45 minūtes (līdz stundai), kad virsma vairs nav šķidra. Pēc tam paaugstinām temperatūru līdz 190 grādiem. Kūku pārlejam ar glazūru – skābo krējumu, samaisītu ar pūdercukuru. Cepam vēl 10 minūtes. 
Īpašos svētkos kūku var dekorēt atbilstoši svētkiem. Šī kūka tika pārlieta ar dzērveņu želeju un rotāta ar dzērveņu ogām. 

Var arī necept
Ja nav laika kūkai veltīt ilgu laiku, var gatavot necepto siera kūku. Tai pamatne top tāpat, tikai pārklājam ar krēmsieru, kurš saputots ar cukuru un saldo krējumu. Ja gribas stingrāku, masai var pievienot želatīnu, bet var arī to nedarīt. Krēmsiera vietā iespējams izmantot biezpienu – saputojam saldo krējumu ar cukuru un iemaisām caur sietu izberztu biezpienu.
Siera kūkām ļoti labi piestāv svaigas ogas. Ja tādu nav, tad saldētas, sablendētas mērcītē, ar ko devīgi pārliet kūkas gabalu. 

Karstie dzērieni pēc pastaigas pa pilsētu 
Dzērveņu dzēriens 
Aplej melno tēju, pievieno garšas – kanēļa standziņu, kādu krustnagliņu, mazliet muskatrieksta. Ļauj kādas minūtes ievilkties. Pievieno medu, dzērveņu sulu, cidoniju sīrupu. 

Karstā ābolu sula
Uzkarsē ābolu sulu, bet nevajag vārīt. Karstai sulai pievieno garšas – kanēļa standziņu, krustnagliņu vai ko citu, kas patīk. Piešauj mazliet medus, citrona, apelsīna šķēlīti. 

Ingvera dzēriens
Liec katliņā apelsīna vai citrona miziņu, ingvera šķēlītes, kanēļa standziņu, krustnagliņu, mazliet muskatrieksta. Uzlej ūdeni, vāri minūtes desmit. Tad pievieno medu.  

Šokolādes dzēriens
Uzvāri pienu, pierīvē šokolādi. Maisi, kamēr šokolāde izkūst. Var arī sablendēt. Var mazliet pieliet kafiju. Saputo saldo krējumu un uzliec pa virsu dzērienam. Pārkaisi kakao. 

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.