Piektdiena, 7. novembris
Helma, Lotārs, Pērle
weather-icon
+9° C, vējš 2.29 m/s, DR vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Virs oglēm čurkst smaržīgs kumosiņš

Ja, iestājoties siltākam laikam, pārceļaties dzīvot vasarnīcā, rīkojat dārza svētkus vai atpūšaties skaistā vietā zaļumos, bez grila iztikt būs grūti. Tāpat, kas tad tā par līgošanu bez smaržīgos dūmos ceptas ēdmaņas.

Ja, iestājoties siltākam laikam, pārceļaties dzīvot vasarnīcā, rīkojat dārza svētkus vai atpūšaties skaistā vietā zaļumos, bez grila iztikt būs grūti. Tāpat, kas tad tā par līgošanu bez smaržīgos dūmos ceptas ēdmaņas.
Vēl pavisam nesen uz iesma savērtus gaļas gabaliņus cepām kamīnos, ugunskuros vai šim nolūkam pielāgotās metāla kastēs. Tagad pat benzīntankos var iegādāties grilus un visus produktu cepšanai uz oglēm nepieciešamos piederumus.
Katrai vajadzībai – savu grilu
Pats galvenais – grils. To iegādājoties, vispirms jāņem vērā, kādam mērķim tas kalpos. Privātmājas saimnieks noteikti priekšroku dos lielākam un stabilākam restu pavarda modelim. Aktīvs Latvijas apceļotājs un pikniku cienītājs izvēlēsies tādas konstrukcijas grilu, kuru var kompakti salocīt ērtai transportēšanai.
Arī grilu cenu amplitūda ir ļoti plaša, sākot no nepilniem pieciem latiem līdz pat ar trim cipariem rakstāmam skaitlim.
Vienkāršs un lēts grils bez vāka tiek gatavots no plāna metāla. Regulāri lietojot, tas ātri izdegs. Uz tā visbiežāk gatavo gaļu, kuru vajag ātri apcept lielā karstumā. Gatavojot ēdienu uz atklātām restēm, nepieciešama nepārtraukta uzraudzība. Ogles ir karstas tāpēc, ka tām piekļūst gaiss un ir viegli piededzināt produktu ārpusi.
Vispopulārākie ir katlveida restu pavardi. Vāks samazina gaisa piekļūšanu kurināmajam, tā ēdiens top lēni un vienmērīgi. Gatavojot produktu, ventilācijas atverēm vai vākam jābūt nedaudz atvērtam. Grils ar vāku īpaši noderīgs tad, kad cep lielu gaļas gabalu vai veselu zivi. Katlveida grilā karstums tiek atstarots no visām grila virsmām, tāpēc neapgrozot iespējams produktu apcept no visām pusēm. Gatavojot ēdienu zem vāka, to nevajag pārvietot uz vēsākajām grila malām: karstumu regulē, aizverot vai atverot gaisa ventilācijas spraugas vākā un kurtuves katla pamatnē.
Nopērkami arī čuguna grili, kas nav tik izskatīgi, taču ir stabilāki un labāk saglabā siltumu.
Tirgotāji piedāvā arī elektriskos grilus, kurus var izmantot labi vēdināmās telpās. Šis modelis ir piemērots šīsvasaras vēsajiem laika apstākļiem.
Ja produktus grilējat tikai dažas reizes sezonā un mazos apjomos, var noderēt vienreizējais grils, kur folijas vanniņā jau ir ievietots kurināmais (cena – zem Ls 2). Bet produkts cepoties saglabāsies sulīgs, lietojot alumīnija maisiņus cepšanai uz grila (Ls 1,20).
Kas nepieciešams grilēšanai
Gaļas, zivju vai dārzeņu cepšanai uz grila nepietiks ar šo priekšmetu vien.
Vispirms vajag kurināmo. Tradicionāli tiek lietotas kokogles vai ogļu briketes. Var izmantot arī malku, taču uguni būs grūtāk aizkurt, tā degs straujāk nekā ogles. Taču augļu koku malkai ir aromātiski dūmi.
To var ņemt vērā arī tad, ja tiek izmantotas kokogles: ugunī iemet augļu koku zariņus vai nedaudz sasmalcinātu riekstu. Lai zariņi un rieksti tik ātri neizdegtu, tos pirms lietošanas pusstundu mērcē ūdenī.
Ēdiens būs aromātiskāks, ja uz oglēm tiks uzlikti svaigi garšaugu zariņi (lavanda, timiāns, rozmarīns, kadiķis u.c.) vai kanēļa standziņa.
Lai ogles varētu vieglāk aizdedzināt, izmanto speciālu šķidrumu. Ar to bagātīgi apslaka piramīdā sakrautas ogles un ļauj tam dažas minūtes ievilkties.
Ogles uzmanīgi aizdedzina ar garu sērkociņu vai skalu.
Ja nav šķidruma ogļu aizkurināšanai, var izlīdzēties ar avīžu aizkuriem: avīzi saplēš sloksnēs un satin rullīšos. Tos novieto kurtuves apakšā, virsū uzliek sausus zariņus. Virs visa sakrauj ogles kaudzē tā, lai starp tām cirkulētu gaiss. Ar garu skalu aizdedzina avīzes, pamazām aizkursies arī ogles.
Kurināmais gatavošanai nepieciešamo karstumu sasniedz aptuveni pēc pusstundas, taču augstas kvalitātes kokogles būs gatavas lietošanai jau pēc 15 minūtēm. Ja ogles vēl liesmo, cepamo produktu uz grila neliek.
Produktu uzlikšanai un noņemšanai no restēm vislabāk noderēs stangas ar gariem rokturiem. Zivis ērtāk gatavot salokāmā stiepļu groziņā. Vēl, protams, ir vajadzīgs liels priekšauts un karstumizturīgi cimdi. Tā būtu laba dāvana gaviļniekam, kuram patīk gatavot ēdienu uz vaļēja pavarda.
Pēc cepšanas grils jāsakārto
Pēc katras cepšanas pēc iespējas ātrāk no pavarda jāizber ogles, to lielākos gabalus var izmantot nākamreiz.
Pavarda restītes un iesmus tīra tad, kad tie atdzisuši tik daudz, lai varētu pieskarties, tad tīrīšanai vajadzēs pielikt mazāk pūļu. Ar papīra dvieli no restītēm notīra taukus, atlikušo piecepumu tīra ar karstā mazgāšanas līdzeklī samērcētu metāla saru suku. Izņemamas restes beigās noskalo ar tīru ūdeni.
Grili un grilēšanas piederumi fotografēti lielveikalā «Laimdota»
padomi
Ja grilam ir restītes, gaļu un dārzeņus ērtāk uz tām uzlikt, iepriekš uzverot uz koka iesmiņiem. Lai tie būtu izturīgāki, piebrieztu un neskabargotos, iesmus pirms cepšanas apmēram pusstundu mērcē aukstā ūdenī.
Grila aizdedzināšanai ērtāk lietot speciālus kamīna sērkociņus, kas ir apmēram 30 cm gari.
Griliem, kuriem restīšu augstumu nevar regulēt, nolaižot zemāk vai paceļot augstāk, temperatūras maiņu panāk ar ventilācijas palīdzību (jo lielāka vilkme, jo augstāka temperatūra). Ja vāka nav, ar stangām ogles izlīdzina pa visu kurtuvi, kliedējot karstumu.
Grilēšana ir jauks pasākums. Lai to nekas neaptumšotu, salieciet grilam blakus visus vajadzīgos piederumus.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.