Svētdiena, 14. decembris
Auseklis, Gaisma
weather-icon
+0° C, vējš 0.45 m/s, D-DR vēja virziens
ZZ.lv bloku ikona

Atspirdzinošs našķis ogu laikā

Kaut kur dobē droši vien vēl paslēpusies kāda zemene, saulē gozējas avenes, ķirši, jāņogas, upenes, savukārt veikalu plauktos vilina reibinošais meloņu, arbūzu, persiku un nektarīnu aromāts.

Kaut kur dobē droši vien vēl paslēpusies kāda zemene, saulē gozējas avenes, ķirši, jāņogas, upenes, savukārt veikalu plauktos vilina reibinošais meloņu, arbūzu, persiku un nektarīnu aromāts. Tas liecina, ka vasara ir pašā plaukumā, un bagātīgais ogu un augļu klāsts aicina nobaudīt dabas veltes.
Augļus un ogas var ēst svaigas vai gatavot ievārījumu ziemai, taču karstajā gadalaikā dabas veltes lieti noderēs, lai mājās “sameistarotu” saldējumu vai pagatavotu atspirdzinošu kokteili. Turklāt būtiski, ka tas neprasa nedz milzīgu naudas, nedz laika ieguldījumu. Lai iepriecinātu un atveldzētu saulainajā laikā savus mīļos, nepieciešami augļi un ogas, ierīce to sasmalcināšanai, mazliet laika un fantāzijas lidojums. Par to, kā mājās iespējams pagatavot kaut ko līdzīgu saldējumam, “Ziņas” taujāja Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētajai profesorei Ingai Ciprovičai.
Gandrīz “Jungle pop”
Viņa norāda – gatavojot saldējumu mājās, jārēķinās, ka tas būs mazliet citādāks nekā tas, ko piedāvā ražotāji. Turklāt tirdzniecības vietās par saprātīgu cenu iespējams iegādāties tik dažādus saldējumus, ka varbūt pat nav vērts imitēt, piemēram, plombīra, krējuma vai šokolādes auksto kārumu. Taču vasara nenoliedzami ir piemērotākais laiks, lai bagātīgi izmantotu dārza veltes, pagatavojot augļu un ogu sorbertus. Tie karstajā vasarā ir iecienīts deserts kā ikdienā, tā viesībās, turklāt, pievienoti kokteilī, sniedz veldzi.
Karstā laikā gribas kaut ko atspirdzinošu, atvēsinošu, tādēļ mājās var ķerties klāt augļu, ogu un to sulu sasaldēšanai. Tādējādi iespējams iegūt krāšņu un veselīgu desertu, turklāt tas satur krietni mazāk kaloriju nekā, piemēram, daudzu iecienītais plombīra saldējums. I.Ciproviča teic, ka šāda deserta pagatavošanai īpaši piemērots ir arbūzs vai melone. Protams, arī sulīgas ogas, kas viegli padodas smalcināšanai un ko ar blenderi bez pūlēm iespējams sasist viendabīgā masā. Ja kārojas saldāku našķi, pievieno cukuru, un saldētavā iekšā! Atkarībā no trauka lieluma pēc pāris stundām desertu, dekorētu ar putukrējumu, biezpienu vai svaigiem augļiem un ogām, var celt galdā. Speciāliste norāda, ka īpaši atspirdzinošs un gards deserts izdodas no jāņogām. Viņa piebilst – līdzīgi rīkojas arī ar ogām, kas nav pārāk sulīgas, piemēram, upenēm. Tad masai pievieno cukura sīrupu vai cukuru, līdzīgi kā gatavojot ievārījumu, uzkaisa uz ogām un pāris stundu ļauj tām sasuloties. Tad ar blenderi sasmalcina un ievieto saldētavā.
Iespējams sasaldēt dažādus augļu un ogu asortus, kā arī veikalā iegādātas vai mājās spiestas sulas. Tam nepieciešams vien trauks, kurā pirms sasaldēšanas šķidrumu ieliet. Galvenais – procesam pieiet radoši. Proti, sulā var ielikt veselas ogas vai augļu gabaliņus.
Gan iegūtā augļu vai ogu masa, gan sula, lai līdzinātos saldējumam, jāsasaldē. Tas vislabāk izdarāms saldētavā, taču, ja tās nav, iespējams izlīdzēties ar ledus gabaliņiem, kuros ievieto trauciņus ar sagatavoto masu. Protams, tad saldējums būs mīkstāks.
Ja deserts domāts kā nelielas porcijas, saldēšanai piemērotāki ir lēzeni trauciņi, jo mazā daudzumā masa sasalst daudz ātrāk.
Sulu iespējams iepildīt arī trauciņā, kas paredzēts ledus sasaldēšanai, tādējādi iegūstot nelielus krāsainus kubiciņus, ko ledus vietā var lietot pie dzērieniem. Īpaši kārdinošs šķitīs ne tikai šampanietī, bet arī minerālūdenī ielikts ledus gabaliņš, kurā iesaldēta dzērvene, avene vai kāda cita vesela oga.
Varbūt kaut ko treknāku
I.Ciproviča atklāj, ka pavārgrāmatās apkopotajās receptūrās līdztekus citām sastāvdaļām iekļautas arī olas, krējums, piens. “Ja mājas apstākļos mēģina pagatavot kaut ko līdzīgu rūpnieciskajam saldējumam, tad būtu nepieciešams arī, piemēram, sausais piens,” speciāliste atklāj – var arī sasaldēt uzputotu saldo krējumu ar cukuru, masai var pievienot arī ogas, taču saldējumam līdzīgu konsistenci iegūt būs grūti. Lai būtu blīvs saldējums, jāpievieno sastāvdaļas, kas bagātīgas ar sausni.
Taču saldējumu iespējams pagatavot arī ar īpašu ierīci. “Ja mājās ir saldējuma aparāts, ja ir vēlēšanās, uzņēmība un laiks, kāpēc ne!” I.Ciproviča arī norāda, ka ierīcei parasti pievienots saldējuma receptūru krājums, un saimnieces var izvērsties. Turklāt saldējuma gatavošanas aparātam ir būtiska priekšrocība, proti, nav jāgaida, kamēr masa sasalstot kļūs stingrāka, jo ierīcē tā vienlaicīgi tiek maisīta un dzesēta. Līdz ar to saldējumu iespējams pagatavot ātrāk, un tas gan pēc garšas, gan konsistences būs līdzīgāks rūpnieciskam saldējumam. Mīksts un plastisks, kā gatavots ar frīzeri.
Savdabīgu kārumu iespējams iegūt, īpaši pagatavojot un sasaldējot sieru. I.Ciproviča bilst, ka šādam nolūkam derēs kausētie un svaigie, kas padodas putošanai, piemēram, “Maskorpone” vai Filadelfijas siers. Galvenais, lai tam būtu plastiska konsistence. Sieru saputo ar cukuru, pievieno ogas un, iepildītu trauciņos, ievieto saldētavā. Pēc pāris stundām jau varēs baudīt siera saldējumu.
Atspirdzinošs kokteilis
Karstā laikā atspirdzinošs kārums ir arī kokteilis. “Tas nav tikai saldējums kopā ar sulu. Saldējumu iespējams sakult ar pienu, pievienojot nedaudz vanilīna, vai sulu samaisīt pienu,” I.Ciproviča atklāj, ka īsts kārums vasarā ir ar blenderi samaisīts rūgušpiens, kam pievienotas ogas un, ja nepieciešams, nedaudz cukura. Rūgušpienu var aizstāt ar kefīru vai paniņām, savukārt ogu vietā izvēlēties kādu sulu. Šāds dzēriens ir ne vien gards, bet arī diētisks.
Gatavojot kokteili, jāatceras, ka tas paredzēts tūlītējai lietošanai. Proti, pagatavo, ielej glāzē un dzer! Šādam produktam, kā norāda speciāliste, lielākais efekts un visizteiktākās garšas nianses ir tad, ja dzēriens ir vēss – apmēram pieci grādi – tādēļ to uz neilgu laiku var ievietot saldētavā, lai atdziest.
Iespējams variēt
Vienas receptūras, kā mājās pagatavot saldējumu, nav – viss ir saimnieces ziņā. Viņa var variēt gan garšu, gan kaloriju daudzumu našķī, gan tā krāsu un konsistenci. Vienkāršākais veids, kā pagatavot ogu saldējumu, ir šāds: apmēram litru izlasītu ogu sašķaida, pārkaisa ar kādiem 200 gramiem cukura un atstāj uz stundu nostāvēties. Pēc tam pievieno litru ūdens un ļauj caur smalku sietiņu tam notecēties. Skaidro sulu salej trauciņos, liek saldētavā un sasaldē.
Līdzīgi iespējams pagatavot arī aprikožu kokteili – traukā ieber ledu, tam virsū saliek apmēram 250 gramu sagrieztu aprikožu bez kauliņiem, uzber divas ēdamkarotes cukura, pievieno trīs glāzes piena un ar mikseri masu sajauc. Piena vietā var izmantot rūgušpienu, kefīru vai paniņas, kuram pievienotas ar blenderi sakultas ogas, piemēram, ķirši bez kauliņiem, avenes vai zemenes.
Kokteiļos var izmantot arī augļus. Piemēram, 100 gramu arbūza mīkstuma bez mizas un sēkliņām sasmalcina un iepilda glāzē. Masai uzlej ar ledu sajauktu nedaudz citrona un kādu citu saldu sulu un pievieno minerālūdeni.
Taču, ja jūsu rīcībā ir vairāk laika, varat ķerties klāt sarežģītāka deserta pagatavošanai. Tam nepieciešams apmēram 225 grami ķiršu, 225 grami cukura, 450 gramu biezpiena, 0,4 litri saldā krējuma, divas ēdamkarotes medus un tikpat rīvētu mandeļu. Dažus ķiršus atstāj dekorēšanai, savukārt pārējos nomazgā, tiem izņem kauliņus un ar mikseri vai blenderi saspiež. Sasmalcinātos ķiršus sajauc ar pusi no cukura, bet atlikušo samaisa ar biezpienu, ko pēc tam pievieno ķiršu masai. To sajauc ar atsevišķā traukā stingrās putās sakultu saldo krējumu. Daļu putukrējuma var atstāt dekorēšanai. Desertam paredzēto formu ieziež ar medu, kam pārkaisa mandeles, un piepilda ar sagatavoto masu, ko liek saldētavā. Apmēram pēc četrām piecām stundām, deserts, dekorēts ar ķiršiem un putukrējumu, liekams galdā.
Ogas, samaltas ar cukuru, iepilda ledus kubiņu trauciņā, tajā skaistumam var ielikt arī kādu veselu ogu. Trauciņu liek saldētavā. Apmēram pēc trīsdesmit minūtēm, kad masa jau sacietējusi, katrā kubiņā var iespraust zobu bakstāmo kociņu un turpina saldēt. Īpaši piemēroti šādi nelieli ogu saldējumi ir bērniem, turklāt ērtāk baudāmi – zobu bakstāmais kociņš saldējumam būs kā kātiņš.

ZZ.lv bloku ikona Komentāri

ZZ.lv aicina interneta lietotājus, rakstot komentārus, ievērot morāles, ētikas un pieklājības normas, nekūdīt uz vardarbību, naidu vai diskrimināciju, neizplatīt personas cieņu un godu aizskarošu informāciju, neslēpties aiz citas personas vārda, neveikt ar portāla redakciju nesaskaņotu reklamēšanu. Gadījumā, ja komentāra sniedzējs neievēro minētos noteikumus, komentārs var tikt izdzēsts vai autors var tikt bloķēts. Administrācijai ir tiesības informēt uzraudzības iestādes par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Jūsu IP adrese tiek saglabāta.