Lai bērnus ikdienā rosinātu lietot pilnvērtīgu uzturu, Latvijas skolās un bērnudārzos kopš 1. novembra aizliegts tirgot neveselīgu pārtiku.
Lai bērnus ikdienā rosinātu lietot pilnvērtīgu uzturu, Latvijas skolās un bērnudārzos kopš 1. novembra aizliegts tirgot neveselīgu pārtiku – čipsus, krāsainās limonādes, kvasu, krāsvielas saturošas košļājamās gumijas un virkni citu par bērna veselībai kaitīgiem atzītu produktu.
Vircavas vidusskolas direktore Ināra Vīgante “Ziņām” stāsta, ka skolēnu ēdināšanu izglītības iestādē nodrošina SIA “Mazdega” un uzņēmums pēc vienošanās ar skolas vadību jau kopš mācību gada sākuma skolas bufetē nepiedāvāja neveselīgu pārtiku. “Par dažādu produktu tirdzniecības aizliegšanu bijām informēti jau agrāk, tādēļ nolēmām nekaitināt bērnus un kaitīgos našķus nepiedāvāt jau no 1. septembra,” pamato skolas direktore, norādot, ka pusdienas skolā ēd vidēji 85 procenti bērnu. Arī SIA “Mazdega” vadītāja Ingrīda Bogdanova aizliegumu vērtē pozitīvi, turklāt zaudējumi, netirgojot neveselīgo pārtiku, pēc uzņēmuma aplēsēm, ir nelieli – vidēji divi lati dienā. “Tagad vēl vairāk pievēršamies bufetes piedāvājuma klāsta dažādošanai. Skolēni biežāk iegādājas, piemēram, jogurtu, pienu, kā arī sausās brokastu pārslas,” novērojusi I.Bogdanova.
“Tas, ka skolā nevar nopirkt čipsus, nav labi,” saka Vircavas vidusskolā sastaptie puiši, kas ar aizliegumu mācību iestādēs tirgot neveselīgu pārtiku ir neapmierināti un raduši risinājumu, kā tikt pie kārotā, proti, viņi starpbrīdī dodas uz veikalu.
“Tagad dažreiz gadās nokavēt stundas sākumu, jo nevaram paspēt atskriet no veikala,” turpina skolēni. “Vircavas vidusskola izvietota agrākajā muižā, un dažas nodarbības norisinās citās ēkās, tādēļ aizskriet uz veikalu nav problēmu,” arī I.Vīgante novērojusi, ka bērni vienalga iegādājas neveselīgos produktus. Viņa akcentē, ka ēšanas ieradumus skolā mainīt ir gandrīz neiespējami, ja tas netiek darīts arī mājās. Tiesa gan Vircavas vidusskolā par veselīgu uzturu bērniem tiek stāstīts regulāri, turklāt tam paredzēts pievērst vēl lielāku uzmanību.
“Neveselīga pārtika ir “atombumba”, kas gremošanas traktu grauj ilgtermiņā, un aizliegumu to tirgot mācību iestādēs vērtēju pozitīvi,” SIA “Optima 1” vadītāja pediatre Ingrīda Budrēvica atklāj – katram otrajam bērnam Jelgavā un rajonā pietrūkst pilnvērtīga uztura. Taču viņa novērojusi arī pozitīvu tendenci, proti, daži vecāki tomēr sapratuši, ka čipsi un kola bērna veselībai kaitē, bet, lai pilnībā izskaustu neveselīgās pārtikas lietošanu, par pareizu uzturu jāgādā jau ģimenē.
Jelgavas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza stāsta, ka pirmām kārtām par jauno noteikumu ievērošanu atbildīgs uzņēmums, kas mācību iestādēs nodrošina ēdināšanu, kā arī Pārtikas un veterinārais dienests, skolas vadība un, protams, vecāki, jo arī viņi tiesīgi iesaistīties veselīga uztura nodrošināšanā skolā. “Noteikti skolās notiks reidi, lai pārbaudītu, kā tiek ievēroti jaunie noteikumi,” atklāj G.Auza. Viņa arī piebilst – vakar, kad tie stājās spēkā, saņemta sūdzība, ka kokakolu vēl aizvien var iegādāties kafejnīcā Spīdolas ģimnāzijā. To apstiprināja arī mācību iestādes dežurante, taču ar direktori “Ziņām” neizdevās sazināties.