Piens 8 l, biezpiens 2 3 kg, olas 5 gab., var vairāk, krējums 100 g, sviests 100 g, sāls pēc garšas.
Piens 8 l, biezpiens 2 3 kg, olas 5 gab., var vairāk, krējums 100 g, sviests 100 g, sāls pēc garšas.
1. Pienu uzkarsē līdz 80 grādiem un, nepārtraukti maisot, lēni ieber sadrupinātu biezpienu, karsē uz lēnas uguns, līdz biezpiens saveļas bumbā un piens atsulo. Sūkalas nolej, masu notecina.
2. Biezpiena masai pievieno olas, sviestu, krējumu, sāli un mīca līdz viendabīgai masai. Tad sadala samīcīto masu tik daļās, cik dažādus sierus vēlas gatavot.
ar ķimenēm, pievieno ķimenes Jāņu siers;
ar zaļumiem, pievieno sīki sagrieztus zaļumus – dilles, pētersīļus. Var izmēģināt katru atsevišķi, var jaukt visus kopā;
ar papriku, pievieno sīki sagrieztu vai uz rupjas rīves sarīvētu saldo papriku;
ar sīki sagrieztiem žāvētās desas gabaliņiem;
«vīru gardums» – šim sieram tiek pievienoti ķiploki un melnie pipari. Ķiplokus saspiež ķiploku spiedē. Melno piparu vietā var pievienot garšvielu piparu maisījums. Ja sieru vēl nedaudz apdūmo, no siera baudītājiem nevarēs atkauties.
3. Sajaukto masu karsē katlā, kurā izkausēts nedaudz sviesta. Nepārtraukti maisiet, cilājiet, klapējiet, kamēr masa kļūst viendabīga kā biezs krējums. Šis pēdējais posms ir visgrūtākais, tāpēc, mīļās sievas, aiciniet talkā vīrus, bet pašas pieturiet katliņu. Jo enerģiskāk masa tiks jaukta un cilāta, jo poraināks būs siers. Ja sieru vēlaties trauslāku, graudaināku, pievienojiet mazāk sviestu, krējumu un īsāku laiku karsējiet.
Irēna