
Slimību profilakses un kontroles centrs trešdien, 2. aprīlī, apstiprinājis vienu enterohemorāģisko E.coli infekcijas gadījumu Jelgavas novadā deklarētam bērnam, kurš apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi. Vecāki, kuru bērni apmeklē konkrēto izglītības iestādi, informāciju par nepieciešamo rīcību saņems no iestādes, informē pašvaldība.
Jelgavas novada pašvaldība veic savstarpēju saziņu ar atbildīgo iestāžu speciālistiem, lai sekotu līdzi aktuālajai informācijai. Epidemioloģisko izmeklēšanu saistībā ar reģistrētajiem enterohemorāģiskās E. Coli (Šiga toksīnu/verotoksīnu producējošo Escerichia coli jeb zarnu nūjiņas – STEC/VTEC) infekcijas gadījumiem veic Slimību profilakses un kontroles centrs.
Slimību profilakses un kontroles centrs iesaka:
- jebkurai personai, kurai ir caureja vai vemšana, jāatturas no pārtikas apstrādes;
- gaļa, tostarp maltā gaļa, pietiekami termiski jāapstrādā;
- visi augļi pirms mizošanas jānoskalo zem tekoša dzeramā ūdens;
- visi dārzeņi kārtīgi jānomazgā zem tekoša dzeramā ūdens, īpaši tie, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa;
- mizojiet visus sakņu dārzeņus un noskalojiet tos zem tekoša dzeramā ūdens;
- dārzeņu un gaļas pamatīga termiska apstrāde iznīcina slimību izraisošās baktērijas un vīrusus;
- izvairieties no krusteniskās kontaminācijas, t. i., baktēriju izplatīšanas no jēla pārtikas produkta uz ēšanai gatavu vai termiski apstrādātu pārtikas produktu, piemēram, izmantojot atsevišķus dēlīšus jēlas gaļas un termiski apstrādātas gaļas vai svaigu dārzeņu griešanai, un mazgājiet griešanas dēlīti ar ziepēm starp jēlas un ēšanai gatavas pārtikas apstrādi.
Ja jums vai jūsu bērnam ir minētās STEC/VTEC infekcijas pazīmes, proti, krampjveida sāpes vēderā, asiņaina caureja, nekavējoties jāsazinās ar ārstu. Ja parādās caureja un jūs strādājat virtuvē, kurā tiek gatavota pārtika sabiedriskai ēdināšanai, jāsazinās ar ārstu un jāatturas no pārtikas gatavošanas. Ja ir parādījušies simptomi, pievērsiet rūpīgu uzmanību roku higiēnai, mazgājiet rokas ar ziepēm un noskalojiet zem tekoša dzeramā ūdens uzreiz pēc tualetes apmeklējumiem.
E. coli (zarnu nūjiņas) celmus, kas spēj veidot toksīnus dēvē par STEC/VTEC (Šigas toksīnu vai verotoksīnu veidojošā E. coli) vai EHEC (enterohemorāģiskā E. coli), un to toksīni var izraisīt smagu, asiņainu caureju, kas dažos gadījumos rada akūtu nieru mazspēju (hemolitiski urēmisko sindromu), kam nepieciešama intensīva aprūpe. Ir vairāki atšķirīgi STEC celmi, un to identifikāciju var izmantot, lai precīzāk noteiktu konkrētā slimības uzliesmojuma avotu. STEC/VTEC galvenais rezervuārs ir zālēdāji dzīvnieki, īpaši liellopi. Izraisītājs izdalās no dzīvnieka vai no cilvēka organisma ar fekālijām. Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku (nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus). Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku.
Aktuālā informācija par enterohemorāģiskās E.coli infekcijas gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu pieejama Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā.
Reklāma