Vai esi domājis, kā tiek nodrošināta dzeramā ūdens kvalitāte un drošība? Kā panākt, ka dārzā zied koši ziedi un aug sulīgi dārzeņi? Kāpēc pārtikas produktiem ir atšķirīga garša un kāpēc reizēm “dedzina kuņģi”? pH līmenis ir pareizā atbilde.
Bet kas īsti ir pH, un kāpēc tas ir tik svarīgs?
Vienkārši sakot, pH ir vielas skābuma vai sārmainības rādītājs. Iedomājies šo skalu no 0 līdz 14, kur 7 ir skaitlis vidū, kas apzīmē neitralitāti. Viss, kas ir zemāks par 7, ir skābs, bet viss virs 7 ir bāzisks vai sārmains. Bet runājot zinātniskāk, vielas pH vērtība ir tiešā veidā saistīta ar ūdeņraža [H+] un hidroksīda [OH-] jonu koncentrāciju paraugā. Ja H+ jonu koncentrācija ir lielāka par OH-, tad viela būs skāba. Piemēram, mūsu siekalām ir neitrāls pH līmenis, kas neitralizē skābumu vai sārmainību, un palīdz uzturēt mūsu zobus veselus.
Aptuvenas pH vērtības iespējams iegūt ar tā saucamajiem lakmusa papīrīšiem, kuri maina krāsu, ja izmainās pH līmenis.
Bet tos var izmantot tikai šķidrām vielām un krietni precīzākus mērījumus iespējams veikt ar pH metru.
Svarīgākā jebkura pH metra sastāvdaļa ir elektrods, kuram galā ir ūdeņraža jonu jutīga stikla galviņa. Šo produktu tehnoloģija nav neko daudz mainījusies pēdējos 50-60 gadus. Ar visiem mūsdienu uzlabojumiem tas joprojām ir sava veida mākslas darbs, jo speciālo stikla daļu joprojām izpūš ar muti stikla pūtēji.
Tā kā vielas, kurām jāmēra pH līmeni var būt ļoti dažādas, tad elektrodam jāpievērš sevišķa uzmanība, jo arī viņu klāsts un daudzveidība ir ļoti liela – lai varētu izvēlēties atbilstošāko jūsu pielietojumam.
Kur tiek izmantoti pH metri?
Pārtikas un dzērienu industrija: kur izmaiņas pH līmenī ietekmēs gala produkta garšu, konsistenci un uzglabāšanas laiku, jo mikroorganismi, raugi, sēnes un baktērijas ir ļoti jutīgi uz produktu pH līmeni.
Farmācija un biotehnoloģijas: arī šajās veselībai tik svarīgās nozarēs pH līmenis var ievērojami ietkmēt zāļu svarīgākos raksturlielumus, kā stabilitāti, efektivitāti, šķīdību un biopieejamību.
Notekūdeņu attīrīšana: ūdens attīrīšanas iekārtas izmanto pH mērītājus, lai uzraudzītu dzeramā ūdens un ūdens tilpju pH līmeni. Pareiza pH līmeņa uzturēšana ir ļoti svarīga cilvēku drošībai, korozijas novēršanai un smalko ūdens organismu veselībai.
Kosmētiskie līdzekļi: kosmētikas ražotāji izmanto pH metrus, lai novērtētu ādas kopšanas losjonu, šampūnu un citu higiēnas līdzekļu skābumu. Pielāgojot pH līmeni, ražotāji var optimizēt produkta stabilitāti un saderību ar ādu.
Augsnes pārbaude: lauksaimniecībā augsnes skābuma novērtēšanai izmanto pH metrus. Lauksaimnieki pielāgo augsnes pH, lai optimizētu ražas augšanu un barības vielu uzņemšanu.
Zinātniskie pētījumi: pH mērītāji ir neaizstājami laboratorijās dažādiem eksperimentiem, piemēram, šūnu kultūrai un ķīmiskai analīzei.
PH metru veidi
Visbeidzot, paraudzīsimies pH metru veidos. Ir portatīvie un stacionārie modeļi, kur katram ir savas priekšrocības un trūkumi. Portatīvie instrumenti, kā jau nosaukums rāda, ir pārnēsājami. Tātad var doties jums līdzi uz jebkuru mērīšanas vietu. Kā trūkums būs nepieciešamība regulāri mainīt baterijas, no kurām instruments barojas
Stacionārais pH metrs ir iesprausts rozetē un nav jādomā par bateriju maiņu. Turklāt viņam klāt būs statīvs, un operatoram elektrods mērīšanas laikā nav jātur rokās un arī uzglabāt būs ērtāk. Bet no otras puses viņi vienmēr būs dārgāki, un tos nevar nēsāt līdzi.
Kā jebkurai ierīcei, arī pH metriem ir jāpievērš pienācīga uzmanība. Svarīgs piederums ir buferšķīdumi ar kuriem veic kalibrēšanu. Regulāra kalibrēšana nodrošina, ka šie instrumenti darba gaitā saglabā precīzitāti. Tāpat kā mūsu izpratne par pasauli attīstās, mainās arī izpratne par dažādām lietām, tai skaitā pH mērītājiem.
Vairāk informācijas:
Derox SIA
Liepājas iela 34, Rīga
E-pasts: info@derox.lv
www.derox.eu