Dārzkopībā tāpat kā citās dzīves jomās ir mode. Un pēdējos gados modīga ir arbūzu, meloņu un arī ēdamo fizāļu audzēšana. Kā kopt un lolot šo trio, ja nu tas “iestādījies” arī jūsu dārzā, padomu prasām ilggadējiem šo kultūru audzētājiem – saimniecības “Ogu dārzs” īpašniecei Ievai Žemčužinai un uzņēmuma “Daudziņi” īpašniekam Kasparam Otikovam.
Pieticīgie tomātu radiņi – fizāļi
Ieva Žemčužina fizāļus audzē apmēram septiņus gadus. Šogad tuneļos ir sastādīti aptuveni 1400 stādi. Viņa audzē abus ēdamo fizāļu veidus, jo esot klienti, kas ēd tikai vienu vai tikai otru. Principā fizāļus var audzēt gan uz lauka, gan siltumnīcā. Ja šobrīd tie vēl nav iestādīti, tad gan uz lauka to darīt būs jau par vēlu. Un pēdējais laiks arī siltumnīcā. Ārā stādīšanai derēs siltākas un saulainākas dārza vietas, un jāuzmana augi no sala.
Sākumā tiekam skaidrībā, kādu fizāli tad esam iestādījuši. Cerams, ka (izaudzējuši paši vai iegādājuši) saldo un garšīgo: ogu fizāli (Physalis pubescens) vai Peru fizāli (Physalis peruviana). Jo ir arī dārzeņu fizālis (Physalis ixocarpa), kas, atklāti sakot, ir pavisam negaršīgs ar zaļa tomāta garšu. Šo der vēlreiz pārbaudīt, lai uz vasaras otro pusi nebūtu vilšanās un izmisīgi palīgā saucieni “kas noticis manam fizālim”.
Tad noskaidrojam, kāda ir atšķirība starp abiem garšīgajiem fizāļiem.
Visu rakstu lasiet 30. jūnija laikrakstā “Zemgales Ziņas”
Foto: pixabay.com
Reklāma