Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Pārtikas tehnologs: ieskats profesijā

Vai esat domājis par darba iespējām ražošanas nozarē? Piedāvājam iepazīsties ar pārtikas tehnologa profesiju un tā ikdienu! Kas tas ir un kādi ir ikdienā veicamie darba pienākumi? Pirmkārt un galvenokārt, pārtikas un dzērienu tehnologs pārzina dzīvnieku, augu valsts un citas izcelsmes pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiskos procesus un ar tiem saistītos jautājumus. Tāpat speciālisti organizē un veicina jaunu produktu izstrādi un ieviešanu ražošanā. 

Galvenie darba pienākumi

Pārtikas tehnologam ir atbildīgs darbs un veicamie pienākumi. Viņam ir jāpārzina, jāpielieto un jāievieš kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipi uzņēmumā, jāvada, jāplāno un jāorganizē pārtikas produktu ražošana, kā arī jāveic kvalitātes kontrole. Tāpat viņš ir atbildīgs par saražotās pārtikas atbilstību visām sanitārajām normām, gatavās produkcijas, starpproduktu, izejvielu un palīgmateriālu uzskaiti, kā arī bieži vien viņam ir jāvada sanāksmes par ražošanas un kvalitātes nodrošināšanas jautājumiem. 

Nepieciešamā izglītība un prasmes

Lai strādātu par pārtikas tehnologu, ir nepieciešama augstākā izglītība pārtikas produktu tehnoloģijā vai pārtikas ķīmijā. Paralēli izglītībai, speciālistam ir jābūt ar augstu atbildības sajūtu, jāpārzina pārtikas jomu reglamentējošie noteikumi, jāspēj patstāvīgi pieņemt svarīgus lēmumus, jābūt vēlmei sevi profesionāli pilnveidot un teicamām komunikācijas prasmēm. Tāpat ļoti svarīga ir spēja strādāt komandā un vadīt pārējo komandu. 

Darba iespējas un apstākļi

Beidzot studijas un iegūstot pārtikas tehnologa kvalifikāciju, darba iespējas ir ļoti plašas. Ir iespēja strādāt gan visu veidu pārtikas ražošanas uzņēmumos, gan dibināt pašam savu uzņēmumu. Svarīgi paturēt prātā, ka darbs mēdz būt gana nogurdinošs un saspringts, pārsvarā tas ir 8 stundu darba laiks darba dienās, vai arī atkarībā no uzņēmuma – darbs var būt maiņās. 

Pārtikas tehnologs strādā iekštelpās – gan vietā, kur norit pats ražošanas process, gan arī darba kabinetā, kur jāsagatavo nepieciešamā dokumentācija. 

Ja darbs ražošanā Jums šķiet saistošs, tad pārtikas tehnologs būs laba profesijas izvēle. Lai arī veicamie pienākumi pieprasa ļoti labas gan tehniskās, gan praktiskās zināšanas, speciālisti lielākoties saņem savām spējām un veicamajiem darba pienākumiem atbilstošu un motivējošu atalgojumu.

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.