Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

Pašu gatavots Jāņu dzēriens – maizes kvass

Jāņu nakts klasiskākā dzēriena alus brūvēšanai būs nepieciešams mazliet iemaņu, un, ja vien tavā dzimtā nav paaudžu paaudzēs nodotas alus brūvēšanas tradīcijas un lauku pirtiņā jau nežāvējas smaržīgs iesals, alu līgošanai mūsdienās labāk pirkt veikalā. Taču sevi un citus svētku svinētājus vari pārsteigt ar smaržīgu un gardu maizes kvasu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā recepti viegli pagatavojamam kvasam. Izmēģini!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Maizes kvass

Sastāvdaļas

Ieraugam

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

150 g rudzu maizes

16 g svaiga rauga

4 ēdamkarotes cukura

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

3 litri karsta ūdens

kvasam

3 l silta ūdens

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

4 ēdamkarotes cukura

3-4 sausas maizes gabaliņi

Pagatavošana

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rupjmaizi sagriez nelielās šķēlēs un aptuveni 20-30 minūtes cep l50 grādu karstumā, lai tā kļūst par grauzdiņiem.

Lielā, tīrā 3l burkā ieber cukuru, saber maizes grauzdiņus, atstājot 3-4 šķēles vēlākam. Piepildi burku ar verdošu ūdeni un atstāj, lai atdzesējas. Kad ūdens temperatūra sasniegusi 30-35 grādus, pievieno maisījumam 60ml (16g) siltā ūdenī izšķīdināta rauga. Nosedz buku ar marli (svarīgi nelikt virsū vāku) un atstāj siltā telpā uz diennakti, lai burkas apakšā izveidojas bieza ierauga kārtiņa.

Nākamajā dienā nokās šķidrumu caur marli, izņem ārā lielos maizes gabalus. Biezeni, kas paliek, izmanto turpmāk – tas ir ieraugs. Izmazgā burku un pārliec visu ieraugu tajā. Pievieno burkā ar ieraugu cukuru un 3 grauzdiņus. Pielej tīru, siltu ūdeni (30-35 grādu temperatūrā), atkal noklāj burku ar marli un atstāj uz diennakti vai nedaudz ilgāk. Lai noteiktu, kad kvass ir gatavs, pagaršo to. Gatavo kvasu nokās caur marli un glabā ledusskapī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gatavošanas procesu var turpināt, atkārtojot pēdējās darbības – izņem mitrās maizes šķēles no burkas, to atkal izmazgā un apakšā palikušajam ieraugam pievieno cukuru, siltu ūdeni un dažus jaunus grauzdiņus, atstāj uz diennakti vai ilgāk utt. Šādi paša gatavotu maizes kvasu vari baudīt kaut visu vasaru!

Receptes autore: Jevgēnija Jansone

Receptes foto: Viktorija Kožemjakina

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.