Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Veterinārā klīnika: cik liela nozīme ir regulārām pārbaudēm?

Foto: freepik.com/Freepik

Mājdzīvnieki mums kļūst gluži kā ģimenes locekļi, tāpēc par tiem rūpējamies un uztraucamies kā par saviem tuviniekiem. Tāpat kā rūpējamies par savu vai savu mīļo veselību, arī savu lolojamo dzīvnieku veselībai un pašsajūtai jāvelta īpaša uzmanība.

Lai mājas mīlulis dzīvotu ilgu un veselu mūžu, tam jānodrošina veselīgs, sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs, atbilstošas fiziskās aktivitātes, uzmanība un glāsti. Taču tieši veterinārā klīnika ir vieta, kur parūpēsies ne tikai par tava mīluļa veselību, bet sniegs arī vērtīgu un uzticamu informāciju par mājdzīvnieka ikdienas kopšanu, uzturu, uzvedību un citiem, ar dzīvnieka turēšanu saistītiem jautājumiem.

Daļa saimnieku uz veterināro klīniku dodas vien tad, kad dzīvniekam jau konstatētas kādas veselības problēmas vai gūta trauma. Tomēr tieši regulāra mājdzīvnieka veselības uzraudzīšana palīdzēs izvairīties no nopietnām slimībām, tādējādi dzīvniekam palīdzot nodzīvot ilgu, laimīgu mūžu un saimniekam ietaupot līdzekļus smagu slimību ārstēšanai.

Kāpēc ir svarīgi ieplānot regulāras profilaktiskās apskates pie veterinārārsta – par to vairāk lasi raksta turpinājumā!

Ikgadējā vakcinācija – veseliem mājdzīvniekiem

Pirmkārt, katram mājdzīvniekam nepieciešams veikt regulāru vakcināciju. Tomēr, kā norāda vetārsti, vakcinēt, gluži tāpat kā cilvēkus, drīkst tikai veselus mājdzīvniekus, lai izvairītos no dažādām komplikācijām.

Pirms vakcinācijas veikšanas ir ļoti svarīgi informēt veterinārārstu par jebkādām veselības problēmām, ja tādas bijušas neilgi pirms plānotās vakcinācijas, kā arī par neparastām izmaiņām dzīvnieka uzvedībā.

Ieplānojot veterinārās klīnikas apmeklējumu pirms vakcinācijas veikšanas, gan tu, gan uzraugošais vetārsts būsiet droši, ka mājdzīvnieks ir vesels un drīkst saņemt nepieciešamās potes.

Foto: freepik.com/Freepik

Dzīvnieki mēdz slēpt sliktu pašsajūtu

Mājdzīvnieki, un kā novēro veterinārārsti – īpaši kaķi, mēdz ilgi slēpt sliktu pašsajūtu. Vērīgāks saimnieks, iespējams, pamanīs, ka mīlulis kļuvis mazkustīgāks, apātiskāks, mazāk ēd vai kādas citas neparastas pazīmes. Taču aizņemtiem saimniekiem šādas pazīmes itin viegli var paslīdēt garām. Līdz brīdim, kad dzīvniekam jau būs attīstījusies nopietna un ielaista kaite, kuras ārstēšanas gaita var izrādīties smaga, ilga un dārga.

Ja dzīvniekam vismaz reizi gadā tiks veiktas profilaktiskas pārbaudes vet klīnikā, tas palīdzēs diagnosticēt un novērst smagu slimību attīstību to sākotnējā stadijā, tādējādi iespējas, ka ārstēšana būs veiksmīga, būs daudz lielākas. Visbiežāk pielietotās diagnostikas metodes ir asins un urīna analīzes, kuras regulāri veicot, iespējams gūt drošu un detalizētu informāciju par mājdzīvnieka veselību.

Taču veterinārārsts var nozīmēt arī citas diagnostikas metodes sarežģītāku diagnožu gadījumos. Šobrīd veterinārās klīnikas, lielākoties, aprīkotas ar ļoti modernu aprīkojumu. Iespējams veikt rentgenizmeklējumus, ultrasonogrāfiju, datortomogrāfiju, magnētisko rezonansi un citus izmeklējumus.

Tāpēc, pat tad, ja tev šķiet, ka dzīvnieks ir tikai nedaudz saguris, šad tad pieklibo, pāris reizes novērota vemšana un/vai caureja, tas atsakās no ierastās maltītes,– šādas pazīmes nedrīkst atstāt bez ievērības, un tikai veterinārārsts spēs droši noteikt, vai novērotie simptomi ir pārejoši, vai nepieciešami papildu izmeklējumi.

Līdz ar vecumu pieaug arī profilaktisko pārbaužu nozīme

Mājdzīvniekiem senioriem risks iedzīvoties dažādās veselības problēmās ar gadiem pieaug. No novecošanās pazīmēm un kaitēm pilnībā izvairīties nav iespējams, tomēr novērst smagu un letālu slimību attīstību gan. Tāpēc veterinārā klīnika ar mājdzīvnieku vecumdienās jāapmeklē biežāk. 

Tāpat veterinārārsts mīlulim vecumdienās pielāgos atbilstošu ārstniecisko terapiju, uzturu un vitamīnus, lai palīdzētu novērst vecuma kaišu radītu diskomfortu vai sāpēs, un mīlulis saglabātu vitalitāti pēc iespējas ilgāk.

Tieši individuālai, ar vetārstu izstrādātai ārstnieciskajai vai veselību uzturošai terapijai, ir būtiska loma ilgu un možu vecumdienu nodrošināšanai savam četrkājainajam draugam. Izvēloties vitamīnus, specializētu barību vai pretsāpju un citus medikamentus bez iepriekšējas konsultācijas pie speciālista, labu gribot, iespējams mīlulim nodarīt vien kaitējumu.

Svarīgi!

Dodoties uz veterināro klīniku, svarīgi iepriekš sagatavots. Vetārsts vēlēsies zināt informāciju par:

  • barību, barības piedevām un vitamīniem, kādus mājdzīvnieks ikdienā uzņem,
  • cik bieži dzīvnieks dzer un urinē,
  • kāda un cik regulāra ir dzīvnieka vēdera izeja,
  • kādus medikamentus dzīvnieks lieto, nepieciešams zināt precīzu nosaukumu un medikamenta devu,
  • veiktajām vakcīnām,
  • izslimotajām slimībām, ja tādas dzīvniekam iepriekš bijušas.

Saimnieka sniegtā informācija un vetārsta veiktie izmeklējumi palīdzēs sastādīt dzīvnieka veselības vēsturi. Tāpat kā cilvēkiem ir viens ģimenes ārsts pie kura doties veselības problēmu gadījumos, tāpat arī saimniekam savam mīlulim jāatrod pastāvīga veterinārā klīnika, kurā speciālists būs jau iepazinis dzīvnieku un pārzinās tā veselības anamnēzi.

Tas nodrošinās gan raitāku un efektīvāku pārbaužu gaitu, gan mazinās satraukumu pašam dzīvniekam, jo tas jau būs pieradis un atpazīs savu dakteri, tāpēc uzticamu veterinārārstu bez vajadzības nebūtu vēlams mainīt.

Dino Zoo veterinārā klīnika – rūpēs par tavu mīluli!

Foto: freepik.com/Freepik

Dino Zoo veterinārā klīnika Rīgā, Krasta ielā 52 un Stirnu ielā 26 aicina saimniekus ar saviem mīluļiem, lai kopīgi rūpētos par lolojumdzīvnieku veselību un ilgu mūžu.

Lai uzzinātu Dino Zoo veterināro klīniku darba laiku un pieteiktu vizīti, ienāc dinozoopasaule.lv! Šeit atradīsi arī vērtīgus padomus un ieteikumus, ko sniedz zinoši dzīvnieku eksperti par dažādām, ar dzīvnieka veselību, uzturu un kopšanu saistītām tēmām.

Dino Zoo veterinārā klīnika – moderns aprīkojums, zinoši veterinārmedicīnas profesionāļi un iejūtīga attieksme!

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.