Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

Piparkūku krēms ar dzērveņu mērci

Krēmam

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 200 mililitru saldā krējuma,

● 2 ēdamkarotes cukura,

● 100 gramu piparkūku,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● ½ tējkarotes kanēļa,

● 2 ēdamkarotes ruma.

Mērcei

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 250 gramu purva dzērveņu,

● litrs ūdens,

● 4–5 ēdamkarotes cukura,

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

● 4 tējkarotes kartupeļu cietes.

Pēc gada nogales svētkiem, ja visas piparkūkas vēl nav apēstas, tās lieliski noder gardu saldo ēdienu pagatavošanai. Starp citu, senāk atlikušo piparkūku mīklu izcepa vai kādu citu kārumiņu pagatavoja, atzīmējot Zvaigznes dienu – 6. janvārī.

Saldo krējumu, kam pievienots cukurs pēc garšas, saputoju. Sasmalcināju piparkūkas un iemaisīju saputotajā krējumā. Šoreiz pievienoju arī pusi tējkarotes kanēļa un pāris ēdamkarotes ruma. Ļāvu krēmam mazliet ievilkties. To varam baudīt ar kādu skābāku mērci – dzērveņu vai upeņu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Purva dzērvenes pārlasīju, noskaloju, ar stampiņu saspaidīju un izspiedu sulu. Čagas pārlēju ar karstu ūdeni, uzvārīju un nokāsu. Šķidrumam piebēru cukuru, vaniļas cukuru garšai un maisot pievienoju ar trīs četrām ēdamkarotēm auksta ūdens sajauktu cieti. Uzvārīju un ļāvu ķīselim sabiezēt, pievienojot arī izspiesto sulu, pēc tam atdzesēju.

Lai nebūtu jāķēpājas, izspiežot sulu, kas nemaz nenākas tik viegli, vienkāršāk ir dzērvenes pārliet ar ūdeni, lai tās būtu tikai pārklātas, tad uzvārīt un ogas sašķaidīt. Pēc tam jāpielej pārējais paredzētais ūdens daudzums, jāuzvāra un jānokāš, biezumus izspaidot. Šķidrums jālej atpakaļ katlā, jāpievieno cukurs un maisot – arī ūdenī izšķīdināta ciete. Viss vēlreiz jāuzvāra, lai ķīselis sabiezētu.

Receptes autore: Brigita Skaistkalne

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.