Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt
casibom giriş casibom bahsegel jojobet

DSPC “Laipa” Kalnciemā prezentē recepšu grāmatu vieglajā valodā (papildināta)

“Vieglās valodas aģentūra katru gadu izdod vismaz pa vienai grāmatai vieglajā valodā. Pērn tā bija Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītā latviešu literatūras klasikas adaptācija “Dulais Dauka un citi”, šogad – ilustrēta recepšu grāmata vieglajā valodā AS “Latvijas Valsts meži” Sociālās palīdzības programmas ietvaros, ko administrē fonds “Ziedot.lv”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Grāmatas atvēršanas svētki vakar tika svinēti Jelgavas novada daudzfunkcionālajā sociālo pakalpojumu centrā “Laipa” Kalnciemā. Izdevums paredzēts tieši šai mērķauditorijai – cilvēkiem, kuri pēc dzīves institūcijās sāk dzīvi ārpus tām grupu dzīvokļos vai kuri apgūst dzīvei nepieciešamās prasmes dienas centros. Tradicionālās pavārgrāmatas ir pārāk sarežģītas, tāpēc jaunais izdevums, kurā katru darbību ilustrē atbilstošs foto, var kļūt par labu palīgu ēst gatavošanas iemaņu apguvē,” vēsta Vieglās valodas aģentūras ieraksts sociālajā vietnē “Facebook”.

Cik lieliski garšo pašu pagatavots ēdiens, varēja pārliecināties meistarklasē, ko novadīja grāmatas “labais gariņš” Inese Bedeice no Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma – tieši viņa radošajai komandai palīdzēja tikt galā ar grāmatas praktisko – virtuves darbu daļu. Un Ineses vadībā pagatavotais deserts padarīja grāmatas atvēršanas svētku dalībnieku garastāvokli vēl labāku!

“Vai zini, kas ir vieglā valoda? Līdz šim par šo zinājām maz un tagad to iepazinām. Par to sīkāk var gūt informāciju Vieglās valodas aģentūra mājaslapā un sadarbības partneru Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām organizācijas Sustento mājaslapās. Pie mums ciemos ieradās “Sustento” vadītāja Gunta Anča ar savām kolēģēm un prezentēja tikko no tipogrāfijas saņemto pavārgrāmatu vieglajā valodā. Esam priecīgi un gandarīti par izrādīto godu mums un būt tiem, kuri ir pirmie, kas šo grāmatu saņem,” “Facebook”” raksta DSPC “Laipa”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

DSPC “Laipa” vadītāja Gita Aizpure zz.lv skaidro, ka sadarbība ar Guntu Anču centram sākusies pirms pusotra gada, kad G. Anča ieradusies vērtēt centra pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. “Sustento” vadītāju uzrunājusi gan centra “Laipa” ārējā sakoptība, gan tajā notiekošā darbošanās, un viņa ieteikusi centru grāmatas veidotājiem. Grāmatas atvēršanas pasākumā piedalījās Vieglās valodas aģentūras vadītāja un grāmatas redaktore Irīna Meļņika.

“Šogad deinstitucionalizācijas process iet plašumā, un diezgan liela daļa Latvijas jau zina, ko tas nozīmē. Jāpiebilst, ka sākot patstāvīgu dzīvi, mūsu klientiem ar garīgās attīstības traucējumiem viena no svarīgākajām lietām ir prast sev gatavot ēst, un šī grāmata, kas sagatavota cilvēkiem ar ierobežotu skatījumu un uztveri, to palīdz. Mēs jutāmies vareni, ka mūs šādi atzīmē!” teic G. Aizpure.

“Laipas” vadītāja arī piebilst, ka Inese Bedeice visas 15 grāmatā publicētās receptes un to aprakstus ir pārbaudījusi un realizējusi dzīvē. Viņas rokas redzamas arī grāmatas fotogrāfijās. “Prasījām klientiem, vai viņi visu saprot. Visi saprata, un tas ir viens no vērtīgākajiem ieguvumiem,” secina G. Aizpure.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Recepšu grāmata nonāks tajās Latvijas pašvaldībās, kur darbojas dienas centri un ir izveidoti grupu dzīvokļi cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem. Kopumā deinstitucionalizācijas īstenošanā piedalās 115 Latvijas pašvaldības, un katrā no tām ir izveidoti vairāki grupu dzīvokļi un dienas aprūpes centri. Projekts ilgst no 2015. līdz 2023. gadam.

Grāmatas tapšanas laikā Vieglās valodas aģentūra konsultējās ar profesionāļiem, kas strādā ar vieglās valodas mērķgrupām – cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem, dzirdes traucējumiem un psihosociāliem traucējumiem, tādējādi atlasot tās receptes, kuru sastāvdaļas ir vienkāršas un pieejamas ne tikai lielpilsētu veikalos.

Recepšu sagatavošanai tikusi piesaista ēdienu blogere Linda Tellgrena, kura pārveidoja receptes, līdz tās atbilda grāmatas mērķauditorijas vajadzībām. Savukārt praktiskajā ēdienu gatavošanas procesā aģentūrai sniedza palīdzību Rīgas Tūrisma un radošo industriju tehnikums. Ēdienu tapšanas procesu iemūžināja fotogrāfs Valdis Ošiņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Foto: “Facebook”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.