Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

2021. gadā Zemgales reģionā nelaimes gadījumos darbā cieta 308 nodarbinātie

Valsts darba inspekcija informatīvajā seminārā Zemgalē aktualizēja darba aizsardzības nozīmīgumu un dalījās ar 2021. gada Zemgales reģiona nelaimes gadījumu statistiku, kur kopā nelaimes gadījumos darbā cieta 308 nodarbinātie, tajā skaitā 48 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus, savukārt 7 nodarbinātie gāja bojā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai risinātu situāciju valstī un aktualizētu darba aizsardzības jautājumus, Valsts darba inspekcija turpina kampaņu “Esi drošs, ka darbs ir drošs” organizējot informatīvus pasākumus par darba aizsardzības nozīmīgumu katrā no Latvijas reģioniem. Viens no tiem notika Jelgavā.

Zemgales reģionā 2021. gadā tika konstatēti 479 pārkāpumi, bet visā valstī Valsts darba inspekcija konstatētāja 3240. Lielākoties konstatētie pārkāpumi bija saistīti ar darba vides iekšējo uzraudzību, darbinieku apmācību un obligātajām veselības pārbaudēm.

“Jāatdzīst, ka būt darba devējam šajos apstākļos nav viegli, jo jāspēj ne tikai atbilstoši samaksāt algu vai nokomplektēt štatu darba veikšanai, bet arī rūpēties par to lai, šī darba vide būtu droša, veselībai pēc iespējas mazāk kaitīga un, lai darbinieki aizietu mājās sveiki, veseli pie savām ģimenēm. Valsts darba inspekcija vēlas iesaistīties un to arī dara, lai palīdzētu darba devējiem ne tikai izpildīt normatīvo aktu prasības, bet arī darīt kaut ko vairāk savu darbinieku labbūtības labā,” uzsver Zemgales Reģionālas Valsts darba inspekcijas vecākā inspektore Līga Jansone.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

SIA “Laflora” darba drošības speciālists Viesturs Šulcs dalās pieredzē “Atceroties 20 gadus atpakaļ, tad – darba aizsardzība kaut kādā veidā bija, bet viņa nebija attīstīta. Līdz ar to tagad, tas ir nākamais līmenis. Tiek domāts par darba aizsardzību uzņēmumā, par cilvēkiem, un tas ir laikietilpīgs process visu izstrādāt un uzturēt darba kārtībā, jo visu laiku nāk kaut kas jauns un kaut kas mainās.”

“Ņemot vērā pandēmijas ietekmi – cilvēki maina darba vietas. Pēc statistikas, cilvēks, kas letāli cieš nelaimes gadījumā, ir cilvēks no 43. gadiem. Tātad tas nav jauns cilvēks, kas tikko ir beidzis augstskolu, bet viņš jau ir strādājis, iespējams pārkvalificējies un viņam trūkst iemaņu – viņš nezina kā šo darbu darīt,” dalās Zemgales Reģionālas Valsts darba inspekcijas vecākā inspektore Liene Bundzinska.

Saskaņā ar VDI rīcībā esošiem datiem, 2021. gadā valstī kopā nelaimes gadījumos darbā cieta 2249 nodarbinātais, tajā skaitā 232 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus, savukārt 32 nodarbinātie gāja bojā. Zemgales reģionā kopā nelaimes gadījumos darbā cieta 308 nodarbinātie, tajā skaitā 48 nodarbinātie guva smagus veselības traucējumus, savukārt 7 nodarbinātie gāja bojā. Apkopojot kopējos datus par nelaimes gadījumos darbā cietušo skaitu pa nozarēm, secināms, ka nozares, kurās konstatēts vislielākais cietušo skaits Zemgalē ir transporta un loģistikas, būvniecības un lauksaimniecības nozare.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai mudinātu uzņēmumus ievērot darba aizsardzības pasākumus, Valsts darba inspekcija kopā ar sadarbības partneriem īsteno projektu, kura ietvaros uzņēmumiem ir iespēja bez maksas saņemt dažādu atbalstu. Ikviens, kurš vēlas uzzināt vairāk par darba aizsardzību vai pieteikt uzņēmumu atbalsta saņemšanai ESF projekta ietvaros, tiek aicināts apmeklēt Valsts darba inspekcijas mājaslapu: https://www.vdi.gov.lv/lv/atbalsts-darba-devejiem.

Pilns informatīvā semināra ieraksts ir skatāms Valsts darba inspekcijas “Facebook” lapā: https://fb.me/e/18HUvrWE5.

Kampaņas ietvaros vēl plānoti semināri Valmierā, 17. februārī, pulksten 13 un Latgalē, Daugavpilī, 25. februārī, pulksten 13. Kopumā kampaņas ietvaros plānoti 5 pasākumi, no kuriem trīs jau ir notikuši Kurzemē, Rīgā un Zemgalē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kampaņas “Esi drošs, ka darbs ir drošs!” mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par darba aizsardzības nozīmīgumu un praktiskās pielietošanas vajadzību un efektivitāti, kā arī piesaistīt bīstamo nozaru uzņēmumus projektam un popularizēt iespēju bīstamo nozaru uzņēmumiem saņemt atbalstu darba aizsardzības jautājumu sakārtošanai uzņēmumā.

Kampaņa tiek īstenota Eiropas Sociālā fonda (ESF) 2014.-2020. gada plānošanas perioda darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 7.3.1. specifiskā atbalsta mērķa „Uzlabot darba drošību, it īpaši bīstamo nozaru uzņēmumos” projekta „Darba drošības normatīvo aktu praktiskās ieviešanas un uzraudzības pilnveidošana” ietvaros ar ESF atbalstu.

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.