Abonē e-avīzi "Zemgales Ziņas"!
Abonēt

7 interesantas lietas par Tex Mex virtuvi un tortiljām Latvijā

Tortiljas ir viens no Tex Mex virtuves produktiem, kas aizvadītajos gados kļuvis īpaši populārs arī Latvijā. Tortiljas var ātri pagatavot, pildījumam izmantot veselīgos dārzeņus, ilgi uzglabāt un paņemt līdzi tālākā ceļā – patērētāju nosauktās šī produkta pozitīvās īpašības norāda “Paulig” mārketinga aktivitāšu vadītāja mazumtirdzniecībā Latvijā Inga Auziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Priecē, ka iedzīvotāji – īpaši gados jaunākie un pat bērni – iemācījušies tortiljas dažādi pagatavot, gan ar tām vajadzības gadījumā aizstāt maizi. Pieaugošais tortilju pieprasījums mūsu tehnologus mudinājis radīt arī tortiljas ar bietēm un burkāniem, pilngraudu tortiljas.

Patērētāji vēlas maltītēs ieviest lielāku dažādību un meklē jaunu iedvesmu no dažādām pasaules virtuvēm, un Tex Mex virtuves lielākie plusi ir, ka ēdienus var ātri pagatavot, tortiljas pildīt ar veselīgajiem dārzeņiem utt. Latvijā kļūstot populārākai veģetāriešu un vegānu kultūrai, pieaug arī tortilju patēriņš šajā segmentā. Veģetārieši un vegāni tortiljas iekļauj ļoti daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanā.

Turklāt tos labprāt savā ēdienkartē izmanto arī pārējie, reizēm improvizējot un kādai veģetāriešu vai vegānu receptei pievienojot, piemēram, Tex Mex virtuves garšvielās apceptu vistas fileju. Cilvēki vēlas ēst veselīgāk, tādēļ svarīgi, ja tortiljās nav konservanti, cukurs, palmu eļļa u.tml.,” novērojusi Inga Auziņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Simtiem recepšu no tortiljām

Tex Mex virtuve ir universāla, krāsaina, veselīga, un tās ēdienus ir viegli pagatavot.

Tortilju recepšu pamatā ir pildījumu sagatavošana un ēdiena papildināšana ar mērcēm vai salsu. Tex Mex ēdienos tortiljas izmanto, lai pagatavotu aukstos vrapus, tako bufeti, enčiladas, kesadijas un karstos burito – piejamas daudzas un dažādas receptes, kuras var viegli variēt no pieejamajiem produktiem. Tako mērci var izmantot kā garnējumu arī tortiljām.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ēdienu gatavošana, izmantojot tortiljas, patiks bērniem. Kopā ar mazajiem var sagriezt dārzeņus, sarīvēt sieru, uzsildīt tortiljas, sajaukt mērcītes. Tex Mex ēdiens – dažādi pagatavots tortiljas būs arī interesants galda klājuma akcents.

Tortiljas dažādā izmērā

Tortiļas izmērs ir atkarīgs no tās paredzētā izmantojuma, un populārākās ir vidēja izmēra, kā arī lielās tortiljas. Piemēram, lielās tortiljas ir piemērotas kesadilju, burito, vrapu un lazanjas pagatavošanai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tieši vidējā izmēra tortiljas ir universālāka izvēle, jo piemērota, lai ātri pagatavotu fahitas, tako un kesadiljas.

Mazās tortiljas ir tradicionāls pamats tako pagatavošanai.

Kā dabai draudzīgi trauki

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tortiljas lieliski aizstāj šķīvjus, turklāt ir dažādā izmērā, ērti paņemt līdzi piknikā, ceļojumā.

Siltas tortiljas – garšīgākas

Tortiljas ir piemērotas ēšanai gan siltas, gan aukstas, bet uzkarsētas tortiljas ir mīkstākas – līdz ar to arī siltām tortiljām ir labākas garšas īpašības, tās ir vieglāk sarullējamas vai salokāmas citā vēlamā formā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tortiljas cepeškrāsnī 80-100°C temperatūrā vajadzētu sildīt 15-20 minūtes, mikroviļņu krāsnī sildīšana aizņems tikai 30 sekundes Tortiljas var izvietot uz sausas pannas un uzsildīt no abām pusēm, vai cepešplātnē vispirms ieklāt cepamo papīru. Pavisam citāda garša būs uz grila karsētām tortiljām!

Var arī saldēt

Istabas temperatūrā nevajadzētu atstāt atvērtu tortilju paciņu, jo tortiljas ātri sakaltīs – labāk ievietot ledusskapī, bet ne ilgāk par dažām dienām. Tortiljas paciņas var ievietot arī saldētavā. Tās var ērti paņemt līdzi piknikā, ceļojumā, un daudzi šādi labāk izvēlas tortiljas maizes vietā, īpaši, ja zināms, ka ceļā tuvumā nebūs iespēja iegādāties svaigu maizi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sena vēsture

Tortiljas ir zināmas jau tūkstošiem gadu, un arī mūsdienās daudzās valstīs tās ir ļoti populārs produkts, bieži izmantots kā vieglākas maizes šķēles vai apaļo maizīšu alternatīva. Šī plakanā, no kukurūzas miltiem izgatavota maize, ir meksikāņu virtuves pamatprodukts. Sarunvalodā to sauc par meksikāņu maizi.

Gadu gaitā pasaule iemācījusies tortiljas gatavot arī no kviešiem, kā arī, domājot par veselīgumu, – no pilngraudu miltiem. Pilngraudu milti tiek uzskatīti par veselīgākiem, jo tie ir mazāk pārstrādāti par parastajiem kviešu miltiem. To sastāvā ir vairāk uzturvielu un šķiedrvielu, un organisms tos pārstrādā enerģijā lēnāk, tādējādi sāta sajūta saglabājas ilgāk. Pilngraudu produkti var samazināt risku saslimt ar tādām slimībām kā 2. tipa diabēts un kardiovaskulārās slimības. Pilngraudu kviešu tortiljas garšas ziņā līdzinās pilngraudu maizei.

Cepti fahitas dārzeņi burkānu tortiljā

Cepti fahitas dārzeņi burkānu tortiljā

Dažādo savu Tex Mex ēdienkarti, pagatavojot ceptus fahitas (fajitas) dārzeņus burkānu tortiljās!

Porciju skaits – 4

Sastāvdaļas

3. gab. Portabello sēnes

50 g sviests

150 g burkāni

200 g zaļie sparģeļi

1 paciņa Santa Maria Fahitas garšvielu maisījums

50 ml ūdens

Piedevas

1 iepakojums Santa Maria Kviešu tortilja ar burkāniem

150 jaukti salāti

200 ml gvakamole

1 burciņa Santa Maria Ananasu salsa

0,5 gab. ananass

Pasniegšanai

Saulespuķu dīgsti

Koriandrs

Pagatavošana

  1. Sagriez sēnes šķēlēs un apcep sviestā sakarsētā pannā, līdz tās ir zeltainas.
  2. Sagriez burkānus garās, plānās šķēlēs un pievieno sēnēm kopā ar sparģeļiem un apcep, līdz tie kļūst mīkstāki.
  3. Pievieno garšvielu maisījumu un sāli, labi samaisi un pievieno ūdeni.
  4. Pasniedz fahitas pildījumu, ietinot to burkānu tortiljā kopā ar salātiem, gvakamoli, salsu un sagrieztu ananasu.
  5. Virsū uzber saulespuķu dīgstus un koriandru.
Čili un laima tako biešu tortiljā

Čili un laima tako biešu tortiljā

Tako (takos, taco vai tacos) biešu tortiljā ar veģetāru pildījumu ar svaigu laima un čili garšu, piedevām un salātiem.

Porciju skaits – 4

Sastāvdaļas

Pildījums

450 gaugu izcelsmes proteīns

1 ēdamkarote eļla

1 paciņa Santa Maria Čili un laima tako garšvielu maisījums

1ēdamkarote ūdens

Piedevas

200 g zaļie salāti

200 g kokteiļtomāti

200 ml gvakamole

150 g marinēti sarkanie sīpoli

100 ml Santa Maria Sarkano tomātu salsa (vidēji asa)

1 iepakojums Santa Maria Kviešu tortilja ar bietēm

Pagatavošana

  1. Apcep veģetāro proteīnu (vai vistas gaļu) eļļā sakarsētā pannā, līdz tas ir zeltains un izcepies.  
  2. Samazini temperatūru, pievieno garšvielu maisījumu un ūdeni. Uzliec vāku. 
  3. Pasniedz ar piedevām biešu tortiljā.

Foto: publicitātes

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
ZZ.lv komanda.